Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Igaz, néhány fesztivál idén is elmarad, az ottani ízekről azonban nem feltétlenül kell lemondanunk a mindennapokban.
Az emberek egy fesztiválon két koncert között irányba veszi a bárokat vagy a streetfood-os kocsikkal szegezett sétányt. Akármerre fordultunk, mindenhol ételt kínálnak, ezt érezzük a levegőben szálló illatok alapján is. Igaz, néhány fesztivál idén is elmarad, az ottani ízekről azonban nem feltétlenül kell lemondanunk a mindennapokban.
Fordítsuk meg a szokásos dolgokat: most ne a fesztiválokon keressük a kedvenc ételeinket, hanem a mindennapokban keressük a fesztiválok ételeit!
Ahogy az illatok, úgy az ízek is képesek bizonyos élményeket felidézni, segítségükkel az emlékeinket, ha csak egy rövid időre is, de újra élhetjük. Húsos szendvics a Szigeten, pikáns burger az EFOTT-on, ropogós sültkrumpli a Soundon. A gasztronómia titka ebben is rejlik, hogy a megízlelt falatok még jó sokáig velünk tartanak, és képesek vagyunk egy bizonyos ételhez egy egész napot vagy adott programot hozzátársítani. Bár a streetfoodot sokszor ilyen kiemelt eseményekhez kötjük, ha szerelmesei vagyunk ezeknek az ízeknek, a hétköznapokban sem kell róluk lemondanunk. Találjuk meg a módját, hogy miként lehet becsempészni őket a normál étrendünkbe.
Ahogy a Balatoni nyaraláshoz a lángos vagy éppen a hekk, úgy kapcsolódik a fesztiválozáshoz a hamburger. Hogy mi a közös bennünk? Ínycsiklandozóak és laktatóak, vagyis éppen ideálisak egy átbulizott éjszakán. Ám ezen a tulajdonságok akkor is jól jönnek, ha nem koncerttekkel, hanem munkával töltjük a napokat. Ha egy kicsit előre tervezünk a heti menüvel kapcsolatban, igazán változatos és egészséges étrendet állíthatunk össze, amiben nem kell lemodanunk a finom falatokról sem.
Az egyik legjobb dolog, amit fesztiválon ettem, az a tépett húsos (pulled pork) szendvics. Természetesen mindenki kedvére variálhatja, hogy mit tesz bele. A fűszeres, szaftos hús mellé ajánlott még valamilyen zöldség és szósz is, így kevésbé lesz az összehatás száraz. Maradékmentésnek sem utolsó, ha a hétvégi főzés után marad egy kis pörkölt.
Ha streetfood-ról van szó, a hamburger az első, ami szinte mindenkinek eszébe jut, még külön fesztivált is rendeznek a tiszteletére. Nem véletlen, hiszen finom, könnyen fogyasztható és egy rendesen megpakolt zsömle kellően laktató is.
Igaz, a sültkrumplit általában köretként szokták fogyasztani, az igazán finom és látványra is vonzó hasáb önmagában, snack-ként is megállja a helyét. Ha egy kicsit könnyedebb fogásra vágyunk a sült krumplival nem lőhetünk mellé. Ez az az étel, ami tipikusan máshol sokkal finomabb, mint az otthon készített. Ha azonban bevetünk egy két trükköt, a saját konyhánkban is varázsolhatunk, ha nem is ugyanolyan, de hasonlóan jó ízeket. Ennél a fogásnál a látvány legalább olyan fontos, mint az íz, így érdemes erre is külön időt szánni. A minőségi hozzávalók természetesen itt is - ahogy minden étel esetében-, nagyon sokat számítanak. Nem mindegy tehát, hogy milyen krumplit választunk, akkor meg végképp fontos, ha héjával együtt sütjünk meg. Fontos, hogy alaposan mossuk meg, de ne töröljük szárazra. Egy tálban keverjük össze a keményítőt és fűszereket (só, bors, pirospaprika), és forgassuk át benne a szeleteket. A nedves felület miatt jól rá fog tapadni a keverék. Ízesítésként használhatunk még a rozmaringot is. Ha egy egészségesebb verziót szeretnénk, készítsük édesburgonyából. Ehetjük akár magában vagy különböző szószokkal is.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
2025.05.16.