Fesztiválízek a hétköznapokban is

-
gastro hangulat, 2021.07.21.

Fesztiválízek a hétköznapokban is

Igaz, néhány fesztivál idén is elmarad, az ottani ízekről azonban nem feltétlenül kell lemondanunk a mindennapokban.


Az emberek egy fesztiválon két koncert között irányba veszi a bárokat vagy a streetfood-os kocsikkal szegezett sétányt. Akármerre fordultunk, mindenhol ételt kínálnak, ezt érezzük a levegőben szálló illatok alapján is. Igaz, néhány fesztivál idén is elmarad, az ottani ízekről azonban nem feltétlenül kell lemondanunk a mindennapokban.

Fordítsuk meg a szokásos dolgokat: most ne a fesztiválokon keressük a kedvenc ételeinket, hanem a mindennapokban keressük a fesztiválok ételeit!

A fesztiválízek varázsereje

Ahogy az illatok, úgy az ízek is képesek bizonyos élményeket felidézni, segítségükkel az emlékeinket, ha csak egy rövid időre is, de újra élhetjük. Húsos szendvics a Szigeten, pikáns burger az EFOTT-on, ropogós sültkrumpli a Soundon. A gasztronómia titka ebben is rejlik, hogy a megízlelt falatok még jó sokáig velünk tartanak, és képesek vagyunk egy bizonyos ételhez egy egész napot vagy adott programot hozzátársítani. Bár a streetfoodot sokszor ilyen kiemelt eseményekhez kötjük, ha szerelmesei vagyunk ezeknek az ízeknek, a hétköznapokban sem kell róluk lemondanunk. Találjuk meg a módját, hogy miként lehet becsempészni őket a normál étrendünkbe.

Ahogy a Balatoni nyaraláshoz a lángos vagy éppen a hekk, úgy kapcsolódik a fesztiválozáshoz a hamburger. Hogy mi a közös bennünk? Ínycsiklandozóak és laktatóak, vagyis éppen ideálisak egy átbulizott éjszakán. Ám ezen a tulajdonságok akkor is jól jönnek, ha nem koncerttekkel, hanem munkával töltjük a napokat. Ha egy kicsit előre tervezünk a heti menüvel kapcsolatban, igazán változatos és egészséges étrendet állíthatunk össze, amiben nem kell lemodanunk a finom falatokról sem.

Pulled-Pork szendvics

Az egyik legjobb dolog, amit fesztiválon ettem, az a tépett húsos (pulled pork) szendvics. Természetesen mindenki kedvére variálhatja, hogy mit tesz bele. A fűszeres, szaftos hús mellé ajánlott még valamilyen zöldség és szósz is, így kevésbé lesz az összehatás száraz. Maradékmentésnek sem utolsó, ha a hétvégi főzés után marad egy kis pörkölt.

pulled pork szendvics

 

Klasszikus hamburger

Ha streetfood-ról van szó, a hamburger az első, ami szinte mindenkinek eszébe jut, még külön fesztivált is rendeznek a tiszteletére. Nem véletlen, hiszen finom, könnyen fogyasztható és egy rendesen megpakolt zsömle kellően laktató is.

hamburger

 

Sültkrumpli

Igaz, a sültkrumplit általában köretként szokták fogyasztani, az igazán finom és látványra is vonzó hasáb önmagában, snack-ként is megállja a helyét. Ha egy kicsit könnyedebb fogásra vágyunk a sült krumplival nem lőhetünk mellé. Ez az az étel, ami tipikusan máshol sokkal finomabb, mint az otthon készített. Ha azonban bevetünk egy két trükköt, a saját konyhánkban is varázsolhatunk, ha nem is ugyanolyan, de hasonlóan jó ízeket. Ennél a fogásnál a látvány legalább olyan fontos, mint az íz, így érdemes erre is külön időt szánni. A minőségi hozzávalók természetesen itt is - ahogy minden étel esetében-, nagyon sokat számítanak. Nem mindegy tehát, hogy milyen krumplit választunk, akkor meg végképp fontos, ha héjával együtt sütjünk meg. Fontos, hogy alaposan mossuk meg, de ne töröljük szárazra. Egy tálban keverjük össze a keményítőt és fűszereket (só, bors, pirospaprika), és forgassuk át benne a szeleteket. A nedves felület miatt jól rá fog tapadni a keverék. Ízesítésként használhatunk még a rozmaringot is. Ha egy egészségesebb verziót szeretnénk, készítsük édesburgonyából. Ehetjük akár magában vagy különböző szószokkal is.

Guba Márti

Tetszett a(z) Fesztiválízek a hétköznapokban is magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Fesztiválízek a hétköznapokban is magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg