Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Családi, baráti összejöveteleken ünneplik tojásfestéssel, dekorációk készítésével, és persze finom falatokkal a tavasz megérkezését, mert bár számontartják a vallási vonatkozásokat, a húsvét a svédeknél mégis inkább egy világi ünnep.
Glad Pask! – hangzik svédül a húsvéti jókívánság, amelyet a skandináv országban igencsak komolyan is vesznek. Mivel a húsvét az év első hosszú hétvégéje Svédországban, ráadásul már általában az időjárás is kedvező, ilyenkor a legtöbb városlakó útrakel és kiruccan a tengerpartra, vagy valamilyen erdei nyaralóházba.
Nyuszi helyett inkább színpompás húsvéti kakas hozza a tojásokat, amelyek gyakran klasszikus húsvéti jelenetekkel dekorált óriási papírtojások, tömve cukorkával, nyalókával, rágóval, bonbonnal, csokival. Az asztalra csokitorta, kardamomos muffin, vagy a tejszínes-marcipános töltött zsemleszerűség, a „Semla” kerül, szóval édességben ezen az ünnepen sincs hiány.
Ráadásul a gyerekek a Halloweenhez hasonlóan itt is körbejárnak és bekopogtatnak a házakhoz némi édességért, méghozzá boszorkánynak öltözve. Ez kapcsolódik ahhoz a szokáshoz is, amely szerint húsvét másnapján hatalmas tüzeket rakva riasztják el a boszorkányokat, akik elrepültek a Blakullára, egy legendás szigetre, hogy az ördöggel perdüljenek táncra. Máglyák helyett ma már időnként tűzijátékkal is rásegítenek a boszorkányok elűzésére.
Íme, a svédek egyik kedvenc tradicionális húsvéti receptje, a Janssons Frestelse, ami voltaképpen egy hallal gazdagított rakott krumpli.
Hozzávalók:
Megtisztítjuk és felszeleteljük a hagymát, majd kevés vajon serpenyőben aranyszínűre pirítjuk. Meghámozzuk a krumplit, és vékony csíkokra vágjuk, vagy reszeljük. A tejszínbe belekeverjük a szardellát, sózzuk-borsozzuk.
Kivajazunk egy sütőtálat, ebbe rétegezzük a burgonyát, a pirított hagymát és a szardellás keveréket. A legalsó és a legfelső réteg mindenképpen a krumpli legyen, ennek a tetejére is jusson még a tejszínes öntetből. Végül megszórjuk zsemlemorzsával, a tetejére pedig apró vajdarabkákat teszünk. Kb. 200 fokon nagyjából 1 óra alatt készre sütjük.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.