Hangulat-ötlet nyári rendezvényekhez

-
gastro hangulat, 2023.06.19.

Hangulat-ötlet nyári rendezvényekhez

Végre itt a nyár! Az illatos nyári estéknek nincs párja, nem véletlen, hogy alig várjuk, hogy itt legyenek. Az első nyárköszöntő partiknak máris itt az ideje, hívjuk meg barátainkat, családtagjainkat egy kellemes kis összejövetelre, csak amúgy lazán, skandináv módra.


A svéd Lagom filozófia szerint ugyanis nincs különösebb apropóra szükség ahhoz, hogy összejöjjünk hozzánk hasonló érdeklődésű emberekkel és spontán összehozzunk egy kellemes estét. Mindehhez a svédek felfogása szerint egyáltalán nincs szükség óriási előkészületekre, nem kell megváltani a világot többfogásos menüsorokkal, elég, ha egyszerű, könnyű fogásokat teszünk a vendégek elé. Ezzel egyébként azt is könnyebben elérjük, hogy szívesen viszont is hívjanak bennünket, mert nem kell aggódniuk amiatt, hogy túl magasra tettük a lécet. A jó bulihoz persze dukál egy szemet gyönyörködtető asztal is, pasztell tónusokkal, sok virágmintával, letisztult és mégis pazar formavilággal.

Az évszaknak megfelelően teríteni nem nagy kihívás. Könnyedén emlékezetessé lehet tenni egy szimpla nyári estét is! Ünnepelni, a szeretteinkkel együtt lenni mindig nagyszerű dolog, adjuk hát meg a módját, teremtsünk bármelyik hétköznapon is ünnepi hangulatot. Ha már a svéd hangulatot idézzük fel, akkor jöjjön egy tipp a skandináv design hazájából. Minden nyári büféasztal sztárja lehet svéd porcelánmárka, a Fyrklövern egyik legszebb kollekciója, az álomgyönyörű Bella étkészlet, mely pasztell színeivel, a libbenő pillangókkal díszített porcelán elegáns varázsával igazi nyári érzéseket kölcsönöz. Már csak a kedvenc ételek hiányoznak a svédasztalra és indulhat a buli!

A büférendszer tökéletes megoldás, ha vendégeket hívunk, hiszen így többféle dologgal tudunk készülni, ráadásul előre, tehát nem kell már a főzéssel foglalatoskodnunk, mikor megérkeztek a vendégek. Bevonhatjuk az előkészületekbe az egész családot, és használhatjuk a készlethez tartozó meseszép tálalótálakat és tányérokat is. A büfé-megoldás alkalmas bármilyen születésnap, iskolai ünneplés, családi vagy baráti összejövetel vagy akár esküvő esetén is.

Íme a nyári vacsorák három legfontosabb szabálya

  1. A büféasztal középpontjába tegyük a legnagyobb tálalóedényt, vagy a leglátványosabb összeállítást, például egy szép hidegtálat, vagy egy nagy adag színpompás salátát. Köré helyezzük el a többi ételt, kisebb tálakon, tányérokon.
  2. Fonott kosarakban tegyük asztalra, a friss, ropogós kenyeret, péksüteményt, kisebb tálakban pedig a színes nyári gyümölcsöket, epret, cseresznyét.
  3. Fa vágódeszkákon, sajtszeletelő késekkel együtt szervírozzuk a különleges sajtokat. Az asztal közepére pedig állítsunk egy nagy tarka nyári csokrot, például mezei virágokból kötve.


Ezek után pedig nincs más hátra, mint örömmel várni a vendégeket, majd, ha mindenki összegyűlt, kezdődhet a buli, no és a falatozás. Egy közös étkezés, egy jó este sok vidámsággal, nevetéssel, kellemes beszélgetésekkel, önfeledt pillanatokkal összehozza a társaságot és örök élmény marad.


Íme egy tipp, a büféasztalhoz, ami egészen biztosan mindenki tetszését elnyeri:

Lazactekercs tormás sajtkrémmel és avokádóval

Lazactekercs avokádóval
Hozzávalók:

  • 1 csomag füstölt lazac szeletekre vágva
  • 1 doboz tormás sajtkrém
  • 0,5 avokádó
  • szezámmag
  • szójaszósz


// elkészítési módozat

  1. A füstölt lazac szeleteket egy folpackon egymás mellé fektetjük.
  2. Megkenjük a sajtkrémmel, óvatosan, hogy a szeletek egyben maradjanak.
  3. Az avokádót félbevágjuk, utána pedig vékonyan felszeleteljük. Ezeket is rátesszük a lazacra, azzal a trükkel, hogy a széléhez tesszük, majd így a tekercs közepére kerül, ahogy feltekerjük.
  4. Rövid időre a fagyasztóba tesszük, így könnyebben tudjuk majd felvágni.
  5. A szeletek szélét, szezámmagba forgatjuk. Szójaszósszal tálaljuk.
(fotó: Fyrklövern)

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Hangulat-ötlet nyári rendezvényekhez magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Hangulat-ötlet nyári rendezvényekhez magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg