Itt a strandszezon – nyit a Lupa

-
gastro hangulat, 2022.05.20.

Itt a strandszezon – nyit a Lupa

Május 20-tól (mai naptól) újra csupán karnyújtásnyira lesz a mediterrán hangulat, nyit ugyanis Budapest tengerpartja, a Lupa, mely 2017 óta új minőséget hozott a hazai strandkultúrában.


Fehér homok, pálmafák, kristálytiszta víz – nem csak ezt kínálja Budapest tengerpartja, hanem megannyi sportot a parton, vízen és víz alatt, gyerekbarát strandot, egy szuper bringabarát vízpartot, fröccsteraszt, változatos büfék sorát, koktélbárt és éttermet – mindent, ami egy mediterrán hangulatú beach csak nyújthat.

Lupa gasztrosétány

Lupa Beach gasztrosétányán egyszerre megtalálhatóak a tipikus strand ételek és a különlegesebb fogások, amiért akár külön is érdemes ebédre vagy vacsorára kilátogatni. Van itt minden, a főtt kukoricától a lángoson át, a fagyiig vagy a palacsintáig,  az osztrigától a fish and chips-ig valamint hekkes, kézműves hamburgeres vagy az olasz tésztákat és pizzákat árusító kereskedő. A gasztrosétányon túl, vízparti bárok és beach klubok színesítik a vendéglátás kínálatát, de akinek még ez sem elég az a legmagasabb igényeket is biztosan kielégítő Costes Beach Clubban fogyaszthat el éttermi fogásokat a koktélja mellé.

Programlehetőségek a Lupán

A parton a strandsportok szerelmeseit strandfoci-, strandröplabda-, strandkézi pályák várják, továbbá itt található régió legmenőbb búvár centruma, és Közép-Európa legnagyobb wakeboard komplexuma. Emellett választhatók hagyományos és extrém vízi sportágak a különböző evezősöktől a vitorlázásig, a SUP-tól surf-ig. Lupának van egy klassz horgászcentruma is, csak az a lényeg, hogy görbüljön a bot.

Idei újdonság, hogy a Lupa a Duna felőli oldalon futó EuroVelo útról bringás kaput nyitott a kerékpárosoknak, akik legurulhatnak az Öböl strandig, ami egy minden igényt kielégítő bringapont is egyben és aki strandra vágyik, a jegyét ott meg is válthatja, akár a Beach-re is.

Gyerek Lupa / táborok

A Vidámpart a gyermekes szülők és a szülős gyermekek strandközpontja, ahol az apróságokat megannyi játék és móka várja, így például vízidodzsem, trambulin és ugrálóvár. És lesz gyerekmegőrző valamint kézműves foglalkozás, miközben a szülők „megszökhetnek” majd egy-egy csobbanásra.
 
Idén is táborok sora hívja a fiatalokat. Strand, vizes- és TEQ sportok, foci, röplabda, kézilabda, kajak, egyszóval minden, illetve a peca kedvelőit a horgászcentrumban a kapitális fogás lehetősége csábítja a nyáron a Lupára. Ismét lesznek Funside nyelvi táborok, ahol szórakozva tanulhatják a lurkók a nyelveket és napközis formában, reggeltől délutánig élvezhetik a gyerekek a tábor adta élményeket.

Lupa belépők - időjárás függvényében változnak

A belépők az időjáráshoz igazodnak. Piros nap a rossz időt jelzi, és a Lupa zárva van  a sárga napokon – amikor az idő nem a legjobb -  fürdeni ugyan nem lehet, de ingyen mehetünk a Lupára, akár egy jó lángosra, hekkre vagy egy koktélra, és a zöld napok a strandidőt jelzik. Délután 16-tól félárú a belépés, 19 órától pedig ingyenes, ami egy remek lehetőség egy vízparti vacsora elköltésére.
 
A megújult weboldalon már az aktuális hőmérsékletről, vízhőfokról, szélerősségről, aktuális programokról és természetesen az érvényben levő nyitva tartásról is érdeklődhetnek a látogatók. 

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Itt a strandszezon – nyit a Lupa magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Itt a strandszezon – nyit a Lupa magazin cikk? Írd meg véleményed!

Itt a strandszezon – nyit a Lupa cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg