Limonádé, a nyár ősi itala

-
gastro hangulat, 2021.07.13.

Limonádé, a nyár ősi itala

Az őskorban még nem sejthették az emberek, hogy micsoda felfedezéssel bővült a konyhájuk receptkönyve.


Víz, cukor, citrus – ennél egyszerűbb ital receptúrát aligha ismerhetünk. A klasszikus szentháromság pedig a sokak által ismert limonádét takarja, ami a nyári nagy hőségben páratlan frissítő és nélkülözhetetlen vitamin és folyadék forrás lehet fogyasztójának.

A limonádé alkotóelemei már annyira alap dolognak számítanak, hogy általában nem is fordítunk különösebb figyelmet az elkészítésére. A hozzávalók tekintetében nehéz szabályokról és arányokról beszélni, mert ez egy teljesen szubjektív dolog; ki a savanykásabb, ki az édesebb íz felé hajlik, és míg egyesek szénsavas vízzel vagy szódával, mások jéggel vagy épp anélkül kortyolják. A limonádé története elég messzire, egészen az őskorig nyúlik vissza, hiszen már az ősemberek is foglalkoztak a zöldségek és a gyümölcsök facsarásával, ami egészen napjainkig az igazi limonádé alapját képezi. A limonádé pozitívuma, hogy az előállítása igen olcsó, egyszerű és nem legutolsó sorban gazdaságos is.

pohár limonádé

A limonádé története

Az őskorban még nem sejthették az emberek, hogy micsoda felfedezéssel bővült a konyhájuk receptkönyve – habár a tűz vagy épp a parittya felfedezése mellett ez csak egy porszem volt a gépezetben. Európa partjaira azonban csak később, a 11. században sodorta partra az áramlás Ázsiából, a keresztes lovagok közreműködésével, a középkorban pedig már nem számított ritkaságnak a citromos hűsítőt szürcsölő lakosság látványa.

A limonádé első kereskedelmi sikerét Egyiptom zsebelhette be, mert a cukrozott, citromos elegyű vizet nagy mennyiségben kairói kereskedők kezdték el palackozni, és beindítani az export kereskedelmet a 13. század során. Ám az olaszok sem tétlenkedtek, 1650-ben különösen nagy népszerűségre tett szert a citromos frissítő, miután sikerült olyan citromfákat nevelniük, amik kiállták az időjárás próbáját és lédús gyümölcsöket termeltek. Ezek után nem véletlen, hogy Rómában mindenki rákapott az újfajta, savanykás üdítő újító, formabontó ízére.

Az Olaszországba látogató franciák is felfigyeltek a limonádéra, és természetesen féltékenyek lettek a pofonegyszerű, mégis praktikus és finom receptúrára, ezért magukkal vitték az ötletet, és hamarosan Párizs utcáit is rendszeresen ellepték a limonádét árusító bódéskocsik. Talán ennek köszönhetően a 17. században Párizsban divatossá vált a limonádé fogyasztása, és sokan már nem az ízéért vagy a forróságban való felfrissülésért, hanem pusztán a trend kedvéért vásárolták és fogyasztották. Akkora sikere lett, az akkor már szódavízzel és mézzel is megbolondított italnak, hogy létrehozták az első szakszervezetet is azok részére, akik az üdítők árusításából keresték a kenyerüket.

limonade bolt

Magyarországon Jedlik Ányos hungarikumnak számító szikvízének elterjedése nagyban elősegítette a limonádé megismerését és megszeretését, ami meghozta hazánkban is az üdítő méltán megérdemelt népszerűségét, elérve ezzel azt, hogy ott szerepeljen minden valamire való italkínálatban. Az 1800-as években beindult a gyümölcsből készíthető szörpök gyártása, és végül a szóda elterjedésével Magyarországon is jellemzővé vált a limonádé fogyasztása.

Honnan származik a limonádé név?

A név eredete a francia limonade és az olasz limonata szóból képzett alak, a francia limon illetve az olasz limone szavakból származik. A limonádé a német limonade átvételén alapszik, amit a csokoládéhoz hasonlóan ékezetekkel láttak el, hogy a magyar ábécéhez igazítsák.

A limonádék a világ körül

Nagyon sokféle limonádé létezik a világon, ami annak köszönhető, hogy nem csak minden embernek, de az országokban is teljesen más rend uralkodik, mindenkinek más az ízlése, minden nemzet másfajta beállítottságú. Angliában például a házi limonádé készítésekor szokás málnát, szedret vagy más bogyós gyümölcsöt is kis mennyiségben hozzáadni a citromléhez, míg Egyiptomban inkább mindössze csak citromlevet és cukrot tesznek a vízbe. Indiában megszokott, hogy gyömbért is adnak a citromléhez, és néha még a sáfrány, a fokhagyma és a kömény is rajta szerepel a listájukon. Vietnámban specialitásnak számít a sós lime, azaz a chanh muoi. A só kivonja a gyümölcsből a nedvességet, a nedvesség pedig feloldja a sót, így egy savanyú-sós, lime-ízű folyadék keletkezik. Az izraeli variációt eredetileg egy reklámkampányhoz találták ki. Négy citrom levéhez egy nagy marék mentalevelet tesznek, sok jéggel, ízlés szerint cukrozva vagy édesítőszerezve.

gyümölcsös limonádé

Vogel Krisztina

Tetszett a(z) Limonádé, a nyár ősi itala magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Limonádé, a nyár ősi itala magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg