Vitaminpótlás minden mennyiségben

-
gastro hangulat, 2023.04.30.

Vitaminpótlás minden mennyiségben

Még nincs túl meleg sem, még jólesik a napfény, és amúgy is itt az idő némi D-vitaminnal feltöltekeznünk, szóval irány a természet!


Végre tavasz! Szinte már el se hisszük, olyan nehezen adta magát idén az időjárás. De most már minden jel arra mutat, hogy eltehetjük a télikabátokat, jöhetnek a könnyű kis dzsekik, mellények, pulóverek, és lazíthatunk az öltözékünkön. Nincs is más hátra, mint eltervezni, hogy hová, merre indulunk a következő hetekben kirándulni.

Merre is induljunk? Először is nyilván a legpraktikusabb kinek-kinek a saját lakóhelye körül keresgélni. Általában a legtöbb város közelében található valamilyen kiserdő, rét, amerre érdemes indulni. Budapestieknek a Budai-hegység gazdag választékot kínál, de szerencsére nagyon sok egyéb lehetőség is van, akár a fővárostól nem messze. Arborétumok, vadasparkok, lombkorona-sétányok, tanösvények, erdei játszóterek egész sorát találhatjuk, ahová érdemes ellátogatni. Készíthetünk egy tervet is a szezonra, és akkor nem ötletszerűen kell elindulni, hanem meglesznek az információk, hogy mennyi idő a kiválasztott célpontig eljutni, mivel érdemes közlekedni, milyen költségekre lehet számítani, van-e belépőjegy, nyitvatartási idő, szabad-e esetleg kutyát vinni és hasonlók.


Szükségünk lesz kényelmes öltözékre, sportcipőre, ha csak sétálni akarunk, akkor nem kell túrabakancs, de persze feketeöves kirándulók azzal is készülhetnek. Egy praktikus hátizsák mindenképpen elengedhetetlen, hiszen el kell, hogy férjenek benne az irataink, papír zsebkendő, nedves törlőkendő, esetleg egy fényképezőgép, ha a mobilunkkal nem érnénk be. És persze mindenképpen kell valami harapni, vagy éppen innivaló.

Gyerekkel indulóknak ez utóbbi természetesen még inkább fontos kérdés, hiszen a kirándulás fáradtságát gyakran kell csillapítani valamilyen finom falattal, és nem biztos, hogy célravezető a helyi büfék kínálatára, vagy esetleges magas árszínvonalára alapozni ezt. Az egészséges séta viszont megkívánja az egészséges falatokat is, így szerencsésebb, ha nem chipset vagy nápolyit csomagolunk uzsonnára. Csokit amúgy se vigyünk, hiszen most már jó esetben erős napfénynek is lehet kitéve a pakkunk.

Készíthetünk klasszikus szendvicseket is, leginkább toastkenyérből, háromszög alakúra félbevágva, így könnyebb megenni, vagy akár kis adagokat is elmajszolni. Kerülhet bele valamilyen egészséges zöldségkence, mozzarella sajt, sovány felvágott, és persze zöldség. Ugyancsak jó ötlet tortillalapokból szendvicstekercset készíteni, ezt is kedvünkre megpakolhatjuk egészséges tartalommal. Kockára vágott gyümölcsöt is vihetünk magunkkal kis dobozban, de leginkább csak, ha biztos elfogy, a már említett napsugárzás a gyümölcsöket sem hagyja hidegen.

Ha pedig nem szeretnénk cipekedni, de mégis vágyunk valami instant frissítőre, akkor a HeySmoothie italválasztékából szemezgethetünk. Minden hátizsákban kényelmesen meglapulnak az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó zöldségekből és gyümölcsökből porított, adagonként csomagolt kombinációk, amelyből kedvünkre választhatunk, hogy megnöveljük energiaszintünket. Bevásárlás nélkül nyerhetünk így egy-egy szuperfinom smoothie-t, amelyhez az üres palackot visszük csak magunkkal, amelybe útközben vizet töltünk, s összerázva már kortyolgathatjuk is italunkat, amely egy kisétkezést is kiválthat, gyerekeknél pedig nasiként is szolgálhat. Tökéletes lehet kiránduláshoz a Gold Power névre hallgató összeállítás, melyben sütőtök, mangó, datolya, borsófehérje gondoskodik rólunk, egy csipet fahéjjal és szerecsendióval megbolondítva, vagy éppen a Golden Earth, amely banán, kakaó, eper, kenderfehérje, borsófehérje, datolya, lenmag és baobab felhasználásával készült. Ezek a praktikus tasakok kiránduláskor is remek útitársak lehetnek, és így a szabadban töltött idő alatt is van módunk egyszerűen, könnyen vitaminpótláshoz jutni.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Vitaminpótlás minden mennyiségben magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Vitaminpótlás minden mennyiségben magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg