Így főz Bernáth József & Nyereményjáték!

-
gastro könyvek, 2015.12.22.

Így főz Bernáth József & Nyereményjáték!

Nyerd meg a Konyhafőnök séfjének első szakácskönyvét! Bernáth József fázisfotókkal mutatja be legnépszerűbb ételeinek elkészítési módját.


Húsleves, rántott csirke, lecsó, túrós csúsza, paprikás krumpli, zöldborsóleves, hortobágyi húsos palacsinta, csirkepörkölt, túrógombóc – ezek kétségtelenül ismert és népszerű magyar ételek. Hogyan lehet ezekből az ételekből a maximumot kihozni? Miként lehet gusztusosan tálalni?

 

Ezekben segít a világlátott séf, aki nemcsak apró trükökket oszt meg a recept leírásoknál, hanem minden lépést fotóval dokumentál. Így játszi könnyedséggel elkészíthetitek a kedvenceiteket. 

 

 Karamellás túrógombóc

 

 


Bernáth József a könyvről:

 

A könyvben bemutatott konyhai praktikákat az elmúlt nyolc évben Lyonban és Londonban szerzett tapasztalataim alapján állítottam össze. Ezek most jelennek meg először nyomtatott formában. Az ételek elkészítéséhez és tálalásához olyan rafinált, de nem időigényes megoldásokat mutatok, melyeket eddig még soha senki sem osztott meg a hobbiszakácsokkal.


Nagyon fontos, hogy mindenki, aki szeret vagy szeretne főzni, megtanulja az alapokat. Sokszor figyeltem a barátaimat főzés közben, és rájöttem, hogy ők nem voltak olyan szerencsések, mint én, s alapvető technikákkal nincsenek tisztában. Sokan közülük fejből tudnak izgalmas recepteket, grammra pontos mennyiségekkel, ennek ellenére néha előfordul, hogy valami miatt mégsem úgy sikerül, ahogy kellene.



Ez a könyv azért született, hogy ebben segítsen. Az itt szereplő alapreceptek ismertek, manapság szinte mindegyik a hétköznapi élet része, legalább egyszer mindenki kóstolta már őket.


 

A könyvvel az a célom, hogy mindenki bátran kipróbálja magát a konyhában, és rájöjjön, jól szervezett munkával akár 25–35 perc alatt is ízletes étel kerülhet ki a kezünk alól. A recepteket többször kipróbáltam, tökéletesítettem az ízlésemnek megfelelően. Mindenkit arra buzdítok, hogy vágjon bele, készítse el mindet, s ha gondolja, bátran változtasson egyiken-másikon!

 


 

Rizibizi recept

 

Kevesen tudják, hogy a rizibizi valójában egy Észak-Olaszországból származó étel. Arra pedig pláne kevesen gondolnak, hogy önálló ételként is megállja a helyét. Persze ott másként készítik, mint ahogy mi megszoktuk.

 

Előfordul például, hogy egy kevés pancettát is csempésznek bele, hogy átjárja a kellemes füstölt íz. Az én verzióm kizárólag zöldséges, így vegetariánusok is bátran fogyaszthatják. Manapság már sok jó minőségű, zsenge fagyasztott zöldborsó kapható, így nemcsak nyáron, hanem az év bármely napján elkészíthető ez a színes és laktató étel – Bernáth József.

 

Hozzávalók:

 

180 g rizsből készült rizottóalap

80 g zsenge zöldborsó

20 g borsócsíra

50 g zsenge borsóhüvely (mangetout vagy sugarsnap)

60 g parmezán

3,5 dl zöldségalaplé

1 g finom só

néhány ág kakukkfű

70 g vaj

frissen őrölt bors

Elkészítés:

 

A zöldborsót annyi alaplével tesszük fel főni, ami épp ellepi. A többi alaplevet felforraljuk. A borsóhüvelyeket a kakukkfűvel egy edénybe tesszük, és ráöntjük a felforralt alaplevet. 3 percig állni hagyjuk, majd az alaplevet visszaszűrjük abba az edénybe, amiben felforraltuk. A borsóhüvelyeket jeges vízben lehűtjük, hogy megtartsák élénkzöld színüket. A kakukkfűre már nem lesz szükségünk. 

 

A félig főtt borsószemekhez hozzáadjuk a rizottóalapot. 

Folyamatosan kevergetve adagoljuk hozzá a forró alaplevet. A parmezánból forgácsokat hagyunk meg a díszítéshez, a többit lereszeljük. A főzés utolsó fázisában a majdnem kész rizibizihez adjuk a reszelt parmezánt, a vajat, és kóstolás után sózzuk.Azért csak kóstolás után, mert maga a parmezán is sós.

 

A visszahűtött borsóhüvelyeket rézsutosan kettévágjuk, majd a parmezánnal és a zöldborsócsírával együtt a tányérba kanalazott rizibizire helyezzük. Frissen őrölt borssal bátran megszórjuk.

 

 

 


Játék!


Kövesd a Facebook-oldalunkat, oszd meg a felhívásunkat, és írd meg hozzászólásban, hogy honnan ered valójában a rizottó?  A válaszadók között egy darab könyvet sorsolunk ki. A játék 2015.12.23.18:00-ig tart.

 


 

A Könyv a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. Ára: 4.990 forint, a kiadónál jelenleg 20% kedvezménnyel kapható!

 

Fotók: Kossuth Kiadó
 

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Így főz Bernáth József & Nyereményjáték! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Így főz Bernáth József & Nyereményjáték! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg