Lengyel-magyar barátság a konyhában is

-
gastro könyvek, 2017.12.02.

Lengyel-magyar barátság a konyhában is

Zsurek és gulyásleves. A Lengyel-magyar irodalmi szakácskönyv szerzői két nyelven mutatják be a lengyel és a magyar konyha emblematikus ételeit. A receptekhez ismert és kevésbé ismert történeteket is összegyűjtöttek. Ráadásul nem öncélúan tették ezt, ugyanis a könyv teljes bevételét jótékonysági célra fordítják.


Szerelem, az ételek szeretete, eltérő hagyományok megismertetése – ezek az alap indítékai a közelmúltban megjelent lengyel-magyar szakácskönyvnek. Agnieszka Janiec-Nyitrai és Nyitrai Zoltán nem csupán pontos útmutatót adott a nemzeti ételeik elkészítéséhez, hanem anekdotákkal és érdekeségekkel egészítették ki a recept-leírásokat. A céljuk többek között az volt, hogy megmutassák a gasztronómia kapocs a különböző kultúrák között. A házaspár először nem hitt benne, de tíz év házasság után már kétségük sincs afelől, hogy a két konyha milyen jól kiegészíti egymást. Saját rokonságukkal is megszeretették kedvenc fogásaikat. Agnieszka családtagjai például szívesen fogyasztják a rakott burgonyát, Zoltáné az uborkalevest.

 

 Jobbról-balra: Gerlachfalvy Réka (Gastro.hu), Agnieszka Janiec-Nyitrai és Nyitrai Zoltán ( a szakácskönyv szerzői), Papp Zsuzsanna (tolmács)

A könyvben olyan alapanyagok szerepelnek, amelyek Magyarországon beszerezhetőek. A szerzők egyedül a tisztított vajat* vásárolják Lengyelországban. A szezonalitás és az egyszerűség nagy hangsúlyt kapott az ételek összeállításában, így a legtöbb fogás négy-öt alapanyagból elkészíthető. Az ünnepi ételekre külön figyelmet szántak, a desszerteket családi hagyomány alapján készítették el és jegyezték le.

A szakácskönyvből többek között megtudhatjuk az árpagyöngyleves (krupnyik), lengyel céklaleves (barscs), lengyel savanyú káposzta (bigosz), túrós táska (pirog) és a hagyományos lengyel mézeskalács történetét és elkészítési módját. Magyar vonalról ugyanígy a paprikás csirke, halászlé, lecsó, Rákóczi túrós vagy éppen a Gundel palacsinta történetét és ismertetőjét.

 

Nokedli, paprikás csirke, bigosz

A szerzőpáros olyan oximoronokra is felhívja a figyelmünket, mint a Lengyelországban kedvelt magyar tócsni esetére, amelynek semmi köze a magyar változathoz, mint ahogy a görög módon elkészített lengyel halételnek sem a görög gasztronómiához. A Gundel palacsinta történetét is leírják, hiszen a kedvelt desszert csak nevében Gundel, valójában Márai Sándor feleségének, Matzner Lolának a találmánya.

 

Lengyel-magyar család a szakácskönyv forgatása közben



 

A keménykötéses, jó minőségű könyvet a XII. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat adta ki. A megjelenését több lengyel önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta. A kiadvány ára 5.000 forint. A szerzők a befolyt összeget mardéktalanul a Mindenkor Segítő Szűz Lengyel Perszonális Plébánia javára fordítják.


 

Szöveg: Gerlachfalvy Réka

Fotók: Pál Barbara

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Lengyel-magyar barátság a konyhában is magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Lengyel-magyar barátság a konyhában is magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

"narrow"
Gear.svg