Lengyel-magyar barátság a konyhában is

-
gastro könyvek, 2017.12.02.

Lengyel-magyar barátság a konyhában is

Zsurek és gulyásleves. A Lengyel-magyar irodalmi szakácskönyv szerzői két nyelven mutatják be a lengyel és a magyar konyha emblematikus ételeit. A receptekhez ismert és kevésbé ismert történeteket is összegyűjtöttek. Ráadásul nem öncélúan tették ezt, ugyanis a könyv teljes bevételét jótékonysági célra fordítják.


Szerelem, az ételek szeretete, eltérő hagyományok megismertetése – ezek az alap indítékai a közelmúltban megjelent lengyel-magyar szakácskönyvnek. Agnieszka Janiec-Nyitrai és Nyitrai Zoltán nem csupán pontos útmutatót adott a nemzeti ételeik elkészítéséhez, hanem anekdotákkal és érdekeségekkel egészítették ki a recept-leírásokat. A céljuk többek között az volt, hogy megmutassák a gasztronómia kapocs a különböző kultúrák között. A házaspár először nem hitt benne, de tíz év házasság után már kétségük sincs afelől, hogy a két konyha milyen jól kiegészíti egymást. Saját rokonságukkal is megszeretették kedvenc fogásaikat. Agnieszka családtagjai például szívesen fogyasztják a rakott burgonyát, Zoltáné az uborkalevest.

 

 Jobbról-balra: Gerlachfalvy Réka (Gastro.hu), Agnieszka Janiec-Nyitrai és Nyitrai Zoltán ( a szakácskönyv szerzői), Papp Zsuzsanna (tolmács)

A könyvben olyan alapanyagok szerepelnek, amelyek Magyarországon beszerezhetőek. A szerzők egyedül a tisztított vajat* vásárolják Lengyelországban. A szezonalitás és az egyszerűség nagy hangsúlyt kapott az ételek összeállításában, így a legtöbb fogás négy-öt alapanyagból elkészíthető. Az ünnepi ételekre külön figyelmet szántak, a desszerteket családi hagyomány alapján készítették el és jegyezték le.

A szakácskönyvből többek között megtudhatjuk az árpagyöngyleves (krupnyik), lengyel céklaleves (barscs), lengyel savanyú káposzta (bigosz), túrós táska (pirog) és a hagyományos lengyel mézeskalács történetét és elkészítési módját. Magyar vonalról ugyanígy a paprikás csirke, halászlé, lecsó, Rákóczi túrós vagy éppen a Gundel palacsinta történetét és ismertetőjét.

 

Nokedli, paprikás csirke, bigosz

A szerzőpáros olyan oximoronokra is felhívja a figyelmünket, mint a Lengyelországban kedvelt magyar tócsni esetére, amelynek semmi köze a magyar változathoz, mint ahogy a görög módon elkészített lengyel halételnek sem a görög gasztronómiához. A Gundel palacsinta történetét is leírják, hiszen a kedvelt desszert csak nevében Gundel, valójában Márai Sándor feleségének, Matzner Lolának a találmánya.

 

Lengyel-magyar család a szakácskönyv forgatása közben



 

A keménykötéses, jó minőségű könyvet a XII. Kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat adta ki. A megjelenését több lengyel önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta. A kiadvány ára 5.000 forint. A szerzők a befolyt összeget mardéktalanul a Mindenkor Segítő Szűz Lengyel Perszonális Plébánia javára fordítják.


 

Szöveg: Gerlachfalvy Réka

Fotók: Pál Barbara

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Lengyel-magyar barátság a konyhában is magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Lengyel-magyar barátság a konyhában is magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg