Sallay Fanni: Álom sütikivitelben & Játék!

-
gastro könyvek, 2015.12.09.

Sallay Fanni: Álom sütikivitelben & Játék!

Sallay Fanni könyve négy évszakon keresztül mutat be mintegy hatvan süteményt és desszertet. A gesztenyegolyót mi is kipróbáltuk.


Sallay Fanni könyve elsőre olyan, mint amikor benyitunk a Cake Shop üzletébe és magával ragad minket a pasztell színű cukorálom. Több, mint száz recept található a könyvben, a nem véletlenül oly’ népszerű passiógyümölcs-tortától egészen a gesztenyegolyóig. Ráadásul az édességeken kívül itt-ott megjelenik pár sós különlegesség és koktél is, valamint egy csipet a szerző életéből.

 

A puding próbája az evés, a receptkönyvé pedig a sütés. Ezért a decemberi kínálatból mi is kipróbáltunk egy gyors és egyszerű süteményt. Ugyanis az alapkoncepció az, hogy az egy év Sallay Fannival valóban egy év Fannival, hónapokra lebontva.

 


Választásunk a gesztenyegolyóra esett, igaz, hogy a vörösboros kuglóf és a csokis sablé is ringbe szállt, de a gesztenye az gesztenye, és ki ne rajongana érte, főleg mikor szezonja van! Fanni megjegyzése szerint: ez a recept a nagymamájától kapott régi szakácskönyv kincse, gyakorlatilag annyira finom, hogy abbahagyhatatlan. Hát lássuk!

 


Gesztenyegolyó


(1 tepsihez - nekem ebből 52 darab lett , amit bepasszíroztam egy tepsire)
250 g vaj
150 g porcukor
250 g liszt
250 g fagyasztott gesztenyepüré massza
csipet fahéj
csipet só


 

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

 

 

2. Géppel simára - habosra keverjük a gesztenyemasszát a vajjal és a porcukorral együtt, majd hozzáadjuk a lisztet , a fahéjat és a sót. Sima tésztát gyúrunk belőle. Enyhén lisztes kézzel 2 cm-es golyókat formázunk belőle. 

 

 

3. A golyókat kb. 8 percig sütjük. Amikor kivesszük, még kissé nyersnek fog tűnni, de épp ekkor jó. Ha kihűlt, forgassuk fahéjas porcukorba.

 

 

Gastro.hu tipp: gluténmentes gesztenyegolyó

 

Kolléganőnk gondolt egyet és továbbfejlesztette a receptet. A gluténmentes verzióhoz 30 g gesztenyelisztet és 95 g gluténmentes lisztkeveréket használt.

 


A végeredmény egészen ízletes lett, sőt a gluténmentes szerintünk finomabb is, mert a gesztenyeliszt még inkább kihangsúlyozta a gesztenye karakteres ízét. A fahéjas porcukor pedig elengedhetetlen, ugyanis ennél a verziónál a golyók magukban nem elég édesek, és a fahéj szintén jól harmonizál a gesztenyével.

 

 

A könyvet kezdő és haladó konyhatündéreknek is ajánljuk. Kiváló ajándék karányocsra. A kiadó oldalán kedvezményes áron kínálják.

 

 


Nyereményjáték:
 

Kövesd a Facebook-oldalunkat, oszd meg a felhívásunkat, és írd meg hozzászólásban, hogy melyik a kedvenc karácsonyi süteményed. A válaszadók között egy darab könyvet sorsolunk ki. A játék 2015.12.0:00-ig tart.

 


 

Szerző: Gubicz Flóra

Tetszett a(z) Sallay Fanni: Álom sütikivitelben & Játék! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Sallay Fanni: Álom sütikivitelben & Játék! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg