Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Sallay Fanni könyve négy évszakon keresztül mutat be mintegy hatvan süteményt és desszertet. A gesztenyegolyót mi is kipróbáltuk.
Sallay Fanni könyve elsőre olyan, mint amikor benyitunk a Cake Shop üzletébe és magával ragad minket a pasztell színű cukorálom. Több, mint száz recept található a könyvben, a nem véletlenül oly’ népszerű passiógyümölcs-tortától egészen a gesztenyegolyóig. Ráadásul az édességeken kívül itt-ott megjelenik pár sós különlegesség és koktél is, valamint egy csipet a szerző életéből.
A puding próbája az evés, a receptkönyvé pedig a sütés. Ezért a decemberi kínálatból mi is kipróbáltunk egy gyors és egyszerű süteményt. Ugyanis az alapkoncepció az, hogy az egy év Sallay Fannival valóban egy év Fannival, hónapokra lebontva.
Választásunk a gesztenyegolyóra esett, igaz, hogy a vörösboros kuglóf és a csokis sablé is ringbe szállt, de a gesztenye az gesztenye, és ki ne rajongana érte, főleg mikor szezonja van! Fanni megjegyzése szerint: ez a recept a nagymamájától kapott régi szakácskönyv kincse, gyakorlatilag annyira finom, hogy abbahagyhatatlan. Hát lássuk!
Gesztenyegolyó
(1 tepsihez - nekem ebből 52 darab lett , amit bepasszíroztam egy tepsire)
250 g vaj
150 g porcukor
250 g liszt
250 g fagyasztott gesztenyepüré massza
csipet fahéj
csipet só
1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. Géppel simára - habosra keverjük a gesztenyemasszát a vajjal és a porcukorral együtt, majd hozzáadjuk a lisztet , a fahéjat és a sót. Sima tésztát gyúrunk belőle. Enyhén lisztes kézzel 2 cm-es golyókat formázunk belőle.
3. A golyókat kb. 8 percig sütjük. Amikor kivesszük, még kissé nyersnek fog tűnni, de épp ekkor jó. Ha kihűlt, forgassuk fahéjas porcukorba.
Gastro.hu tipp: gluténmentes gesztenyegolyó
Kolléganőnk gondolt egyet és továbbfejlesztette a receptet. A gluténmentes verzióhoz 30 g gesztenyelisztet és 95 g gluténmentes lisztkeveréket használt.
A végeredmény egészen ízletes lett, sőt a gluténmentes szerintünk finomabb is, mert a gesztenyeliszt még inkább kihangsúlyozta a gesztenye karakteres ízét. A fahéjas porcukor pedig elengedhetetlen, ugyanis ennél a verziónál a golyók magukban nem elég édesek, és a fahéj szintén jól harmonizál a gesztenyével.
A könyvet kezdő és haladó konyhatündéreknek is ajánljuk. Kiváló ajándék karányocsra. A kiadó oldalán kedvezményes áron kínálják.
Nyereményjáték:
Kövesd a Facebook-oldalunkat, oszd meg a felhívásunkat, és írd meg hozzászólásban, hogy melyik a kedvenc karácsonyi süteményed. A válaszadók között egy darab könyvet sorsolunk ki. A játék 2015.12.0:00-ig tart.
Szerző: Gubicz Flóra
További Gastro magazin cikkek
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
5 dolog, amit megtehetsz a fenntarthatóbb étkezésért
2025.05.15.