Sallay Fanni: Álom sütikivitelben & Játék!

-
gastro könyvek, 2015.12.09.

Sallay Fanni: Álom sütikivitelben & Játék!

Sallay Fanni könyve négy évszakon keresztül mutat be mintegy hatvan süteményt és desszertet. A gesztenyegolyót mi is kipróbáltuk.


Sallay Fanni könyve elsőre olyan, mint amikor benyitunk a Cake Shop üzletébe és magával ragad minket a pasztell színű cukorálom. Több, mint száz recept található a könyvben, a nem véletlenül oly’ népszerű passiógyümölcs-tortától egészen a gesztenyegolyóig. Ráadásul az édességeken kívül itt-ott megjelenik pár sós különlegesség és koktél is, valamint egy csipet a szerző életéből.

 

A puding próbája az evés, a receptkönyvé pedig a sütés. Ezért a decemberi kínálatból mi is kipróbáltunk egy gyors és egyszerű süteményt. Ugyanis az alapkoncepció az, hogy az egy év Sallay Fannival valóban egy év Fannival, hónapokra lebontva.

 


Választásunk a gesztenyegolyóra esett, igaz, hogy a vörösboros kuglóf és a csokis sablé is ringbe szállt, de a gesztenye az gesztenye, és ki ne rajongana érte, főleg mikor szezonja van! Fanni megjegyzése szerint: ez a recept a nagymamájától kapott régi szakácskönyv kincse, gyakorlatilag annyira finom, hogy abbahagyhatatlan. Hát lássuk!

 


Gesztenyegolyó


(1 tepsihez - nekem ebből 52 darab lett , amit bepasszíroztam egy tepsire)
250 g vaj
150 g porcukor
250 g liszt
250 g fagyasztott gesztenyepüré massza
csipet fahéj
csipet só


 

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.

 

 

2. Géppel simára - habosra keverjük a gesztenyemasszát a vajjal és a porcukorral együtt, majd hozzáadjuk a lisztet , a fahéjat és a sót. Sima tésztát gyúrunk belőle. Enyhén lisztes kézzel 2 cm-es golyókat formázunk belőle. 

 

 

3. A golyókat kb. 8 percig sütjük. Amikor kivesszük, még kissé nyersnek fog tűnni, de épp ekkor jó. Ha kihűlt, forgassuk fahéjas porcukorba.

 

 

Gastro.hu tipp: gluténmentes gesztenyegolyó

 

Kolléganőnk gondolt egyet és továbbfejlesztette a receptet. A gluténmentes verzióhoz 30 g gesztenyelisztet és 95 g gluténmentes lisztkeveréket használt.

 


A végeredmény egészen ízletes lett, sőt a gluténmentes szerintünk finomabb is, mert a gesztenyeliszt még inkább kihangsúlyozta a gesztenye karakteres ízét. A fahéjas porcukor pedig elengedhetetlen, ugyanis ennél a verziónál a golyók magukban nem elég édesek, és a fahéj szintén jól harmonizál a gesztenyével.

 

 

A könyvet kezdő és haladó konyhatündéreknek is ajánljuk. Kiváló ajándék karányocsra. A kiadó oldalán kedvezményes áron kínálják.

 

 


Nyereményjáték:
 

Kövesd a Facebook-oldalunkat, oszd meg a felhívásunkat, és írd meg hozzászólásban, hogy melyik a kedvenc karácsonyi süteményed. A válaszadók között egy darab könyvet sorsolunk ki. A játék 2015.12.0:00-ig tart.

 


 

Szerző: Gubicz Flóra

Tetszett a(z) Sallay Fanni: Álom sütikivitelben & Játék! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Sallay Fanni: Álom sütikivitelben & Játék! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg