Római pizza

-
gastro pizzéria, 2021.07.14.

Római pizza

A pizza az egyik legnépszerűbb étel a világon. Rengeteg variációja létezik ma már, így bárki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt. Ha a pizzára gondolunk, általában rögtön a kerek alakja jut eszünkbe. Nos, a római pizza szögletes, de nem ez az egyetlen, amiben különbözik hagyományos társaitól.


Miben más a római, mint a nápolyi?

Az első és legszembetűnőbb különbség a két pizzafajta között az alakja. Míg a nápolyi kerek (hagyományos) formájú, ezzel szemben a pizza al taglio (vagyis a római) szögletes. A tésztája sem annyira vékony, első ránézésre kifejezetten vastagnak tűnhet, ám ezt csak a hosszú kelesztés (48 óra) okozta légbuborékok teszik. Másik fontos különbség a két típus között, hogy a római tésztájához jóval több vizet adnak hozzá, és jóval tovább sütik tepsiben, nagyjából 17 percig, mégpedig elektromos kemencében. Ezután teszik rá a feltéteket, végül pedig rásütnek még 4-5 percet, amitől a szeletek igazán ropogósak és mégis lágyak lesznek. A szeleteket végül ollóval szabdalják fel. Olaszországban súlyra mérik, itthon azonban a szeletek számát nézik. Ebből a típusból nagyjából kettő szelet felel meg egy egész nápolyi pizzának.

Amiért érdemes a rómait választani

A római pizza hatalmas előnye, hogy mivel vastagabb a tésztája, így sokkal jobban tartja a meleget, ezért nem muszáj az egészet azonnal elfogyasztani, még egy-két naposan is ugyanolyan finom. Éppen ezért ez a típust nyugodt szívvel rendelhetjük házhoz is, nem veszít az ízéből, ugyanakkor érdemes fogyasztás előtt a sütőben újra átmelegíteni.

Római pizza Budapesten

Szerencsére most már Budapesten is találunk több olyan helyet, ahol római pizzát árulnak. A római pizzát mindenki szeretni fogja, aki kedveli a kicsit vastagabb tésztát és a jó sok feltétet.

  1. Az egyik ilyen nemrégen nyitott hely az Ide (amely szorosan kapcsolódik a nápolyi típust áruló IGEN-hez). Náluk nem egész pizzákat, hanem szeleteket vásárolhatunk meg, aminek az az előnye, hogy ha esetleg nem tudnánk dönteni, akár többfélét is kipróbálhatunk. Vannak egészen különlegesek is, mint például a szarvasgombás, de a vegetáriánusok is találnak maguknak kedvükre valót.
  2. Pizza Manufaktúra már több mint 10 éve örvendezteti meg az olasz gasztronómia iránt rajongókat. Itt a római típusút lehet megkóstolni, (míg a hozzá kapcsolódó Manu+ a nápolyit árulja). Ám náluk az éttermekben megszokott, kerek formában készülnek a tészták.
  3. A Pizzica egy szeletbár, melyet egy testvérpár nyitott. Náluk megtalálható mindkettő, a római és a nápolyi verzió is, így akár össze is hasonlíthatjuk a különbségeket. A hagyományos verziókon kívül pedig akár különböző specialitásokkal is kísérletezhetünk náluk.

Római pizza akár otthon is

Bár hazai keretek között sosem könnyű pontosan leutánozni az eredeti ízeket, kísérletet tehetünk rá. A nápolyi típusúval, már csak a sütési hőfok és a rövid idő miatt sem érdemes próbálkozni, de a római ebből a szempontból könnyebbnek tűnik. Az alaphoz nincs szükségünk másra, csak: lisztre (lehetőleg nullás), vízre, élesztőre, sóra és oliva olajra. Érdemes minőségi alapanyagokat választani, ezzel is törekedve a hasonló ízélményre. Fontos, hogy az összegyúrt tésztát mindenképpen pihentessük 48 óráig. Ezután maximumra felmelegített sütőben elősütjük, majd a feltétekkel együtt ismét visszatesszük, hogy minden megpiruljon és összeérjenek az ízek.

Guba Márti

Tetszett a(z) Római pizza magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Római pizza magazin cikk? Írd meg véleményed!

Római pizza cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg