Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
A pizza az egyik legnépszerűbb étel a világon. Rengeteg variációja létezik ma már, így bárki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt. Ha a pizzára gondolunk, általában rögtön a kerek alakja jut eszünkbe. Nos, a római pizza szögletes, de nem ez az egyetlen, amiben különbözik hagyományos társaitól.
Az első és legszembetűnőbb különbség a két pizzafajta között az alakja. Míg a nápolyi kerek (hagyományos) formájú, ezzel szemben a pizza al taglio (vagyis a római) szögletes. A tésztája sem annyira vékony, első ránézésre kifejezetten vastagnak tűnhet, ám ezt csak a hosszú kelesztés (48 óra) okozta légbuborékok teszik. Másik fontos különbség a két típus között, hogy a római tésztájához jóval több vizet adnak hozzá, és jóval tovább sütik tepsiben, nagyjából 17 percig, mégpedig elektromos kemencében. Ezután teszik rá a feltéteket, végül pedig rásütnek még 4-5 percet, amitől a szeletek igazán ropogósak és mégis lágyak lesznek. A szeleteket végül ollóval szabdalják fel. Olaszországban súlyra mérik, itthon azonban a szeletek számát nézik. Ebből a típusból nagyjából kettő szelet felel meg egy egész nápolyi pizzának.
A római pizza hatalmas előnye, hogy mivel vastagabb a tésztája, így sokkal jobban tartja a meleget, ezért nem muszáj az egészet azonnal elfogyasztani, még egy-két naposan is ugyanolyan finom. Éppen ezért ez a típust nyugodt szívvel rendelhetjük házhoz is, nem veszít az ízéből, ugyanakkor érdemes fogyasztás előtt a sütőben újra átmelegíteni.
Szerencsére most már Budapesten is találunk több olyan helyet, ahol római pizzát árulnak. A római pizzát mindenki szeretni fogja, aki kedveli a kicsit vastagabb tésztát és a jó sok feltétet.
Bár hazai keretek között sosem könnyű pontosan leutánozni az eredeti ízeket, kísérletet tehetünk rá. A nápolyi típusúval, már csak a sütési hőfok és a rövid idő miatt sem érdemes próbálkozni, de a római ebből a szempontból könnyebbnek tűnik. Az alaphoz nincs szükségünk másra, csak: lisztre (lehetőleg nullás), vízre, élesztőre, sóra és oliva olajra. Érdemes minőségi alapanyagokat választani, ezzel is törekedve a hasonló ízélményre. Fontos, hogy az összegyúrt tésztát mindenképpen pihentessük 48 óráig. Ezután maximumra felmelegített sütőben elősütjük, majd a feltétekkel együtt ismét visszatesszük, hogy minden megpiruljon és összeérjenek az ízek.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Elkészült Budapest kürtőskalácsa
gastro érdekesség, 2025.04.11.
Munk Tamás
gastro személyiségek, 2025.04.07.
Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson
éttermek, 2025.04.06.
Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben
éttermek, 2025.03.27.
A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben
Gastro kaland, 2025.03.26.
Tiramisu világnapja (03.21.)
világnapok, 2025.03.21.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
2025.04.15.