PLA szívószálak a papír szívószálakkal szemben

-
gastro technológia, 2019.06.28.

PLA szívószálak a papír szívószálakkal szemben

Az elmúlt időszakban rengeteget írtunk már a műanyag szívószálakról és azok égető problémáiról, azonban egyelőre relatíve kevés szó esett a környezetbarát oldalról. Ebben a cikkünkben a két legelterjedtebb környezetbarát szívószál típust szeretnénk bemutatni, azaz a PLA szívószálakat és a papír szívószálakat. (x)


A PLA szívószálak olyan termékek, amelyeket megújuló energiaforrásokból (mezőgazdasági végtermékekből), például cukornádból, vagy kukoricakeményítőből állítanak elé. A PLA tulajdonságaiban nagyon hasonlít a hőre lágyuló műanyagokra, azonban mivel növényi keményítőből készül, ezért biológiai úton lebontható. A lebontás az esetünkben komposztálást jelent – ha nem ez történik, akkor a természetben eldobva ugyan darabokra esik, de nem bomlik le és mikro műanyagok maradhatnak utána.

A PLA nagy előnye, hogy rendkívül olcsón állítható elő és rendkívül olcsón is bontható le. Hogy mennyire olcsón? Lényegében az előállítás és a komposztálás költségei alacsonyabbak, mint a műanyag szívószálak esetében!

További érvként megemlíthető, hogy hideg helyen (-20-25°C-ig) tökéletesen tárolhatók. Ennek azonban megvannak a korlátai, hiszen -60°C környékén már hajlamosak eldeformálódni. A PLA szívószálak hideg és meleg italok fogyasztásához is használhatóak.

Említettük néhány bekezdéssel korábban, hogy a PLA szívószálakat komposztálással kell lebontani – ez azonban nem történik meg minden esetben, így a PLA szívószálak is relatíve hosszú időn keresztül fognak bomlani (évtizedekről beszélhetünk esetükben!).

A papír szívószálak messze környezetbarátabbak, mint a PLA szívószálak, hiszen nincs szükség bonyolult eljárásokra ahhoz, hogy gyorsan lebomoljanak – a legtöbb esetben már néhány nap alatt megkezdődik a lebomlási folyamat és általában 30-60 nap alatt ez be is fejeződik.

A papír szívószálak a mai modern előállítási technológiáknak köszönhetően kifejezetten strapabíróknak számítanak, függetlenül attól, hogy hideg, vagy meleg italok fogyasztásához használjuk őket.

Az előállítási költségeik magasabbak, mint amit a PLA szívószálak esetében tapasztalunk. Ennek ellenére gyorsan és környezetbarát módon bomlanak le – továbbá ár szempontjából nincs óriási differencia a PLA és a papír szívószálak között.

Szóval összességében mi a papír szívószálakat ajánljuk mindenkinek, aki környezetbarát alternatívát keres a műanyag szívószálak helyett. Nem véletlen, hogy amikor belevágtunk a saját szívószálaink megtervezésébe és legyártásába, akkor a papír mellett tettük le a voksunkat!

Amennyiben éttermed, kávézód, háztartási szaküzleted van és tudatosan szeretnél tenni valamit a környezetünk érdekében, akkor kattints az alábbi linkre és vedd fel a gyártóval a kapcsolatot: Papearth Környezettudatos Szívószálak

Küri Attila

Tetszett a(z) PLA szívószálak a papír szívószálakkal szemben magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) PLA szívószálak a papír szívószálakkal szemben magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg