Így készülnek a Levendula kézműves fagylaltjai

-
gastro technológia, 2014.07.25.

Így készülnek a Levendula kézműves fagylaltjai

Bazsalikom, menta, málna, tokaji bor, búzasör – a Levendula Fagyizó műhelyében nem ismernek lehetetlent, összesen 80 féle fagyit készítenek.


A Levendula Kézműves Fagyizó igazi siker lett egy év alatt, üzeleteiket egyaránt megtaláljátok Pesten és Budán, sőt még Szentendrén, Tihanyban és Szegeden is. Nagyon könnyű felismerni ezeket a boltokat, hiszen egységes a mejelenésük: mindegyik lilára van festve, a bejárat előtt pedig női lila bicikli parkol, kosarában levendulacsokrokkal.

 

Hasonlóan a többi sikeres gasztronómiai termék többségéhez a fagyikészítés a Levendula tulajdonosainál hobbiként indult. Szalay Péter és Brunner Zsolt nagyon szeretnek utazni, nyitottak a különböző kultúrákra és ízekre. Olaszországi utazásaik során figyeltek fel az olasz fagyikra, és arra, hogy mennyivel finomabbak a természetes ízek. Innen jött  számukra a kézműves fagyi ötlete.

 


Zsolt és Péter semmit sem bízott a véletlenre, így hosszú kísérletezés után dolgozták ki receptjeiket. Az alapkoncepciójuk az volt, hogy tartósítószerektől, adalékanyagoktól, ízfokozóktól és mesterséges színezékektől mentes jeges nyalánkságokat gyártsanak.

 

Ezen felül pedig nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyagokra. A közkedvelt pisztáciát a szicíliai Bronte-ból hozzák, a mogyorót Piemont-ból, a citromot Siracusa-ból. A gyümölcsök többségét pedig magyar termelőktől vásárolják. Természetesen a szezonalitásnak kiemelt jelentősége van. 

 

 

Mitől kézműves a fagyi?

 

A kézműves fagyi technológiája annyiban tér el a megszokottól, hogy friss alapanyagokból kézzel készítik elő az alapot, és nem előregyártott sűrítményeket használnak. A végén ez a massza is a fagyikészítő-gépbe kerül, nem is akármilyenbe, hanem egy olasz masinába.

 

A fagyigép rendkívűl gyorsan dolgozik, kb. 20 perc alatt elkészül egy tégely fagyi. A gyártás főként a VI. kerületben történik, innen szállítják az üzletekbe a fagyikat, ugyanis a legtöbb fagyizó annyira pici, hogy ott nem lenne erre lehetőség.

 

 

2014 sláger ízei

 

A Levendula alapvető profilja a fagyi, de a kézműves jellegből adódóan ezeket csak szezonálisan kínálják, télen pedig kekszeket árulnak. Alapavető törekvés, hogy mindig megtudjanak újolni, így idén nyáron is több különlegességgel rukkoltak elő, és ezek készítését egytől-egyig bemutatták számunkra.

 

A legfrissítőbb talán a lédus szicíliai citromból készült bazsalikomos-citromos fagyi, amiben a legmacerásabb, hogy a citromot frissen facsarják a műhely dolgozói. Az epres-gyömbérrel némileg könnyebb a dolguk, bár itt is sok időt vesz igénybe a gyömbérgyökér pucolása és reszelése. 

 

Szerintünk a legjobb a mentás-málna, ezt a kombinációt Olaszországban lesték el a tulajdonosok. A folyamat egyszerű: a friss mentalevelekkel valamint vizzel, cukorral összeturmixolják a málnát, és már mehet is a gépbe. Az íze egyszerűen magáért beszél, annyira naturális, mintha szüret után ennénk a gyümölcsöt és a fűszert.

 

 

A Levendula választékában több mint 80 féle hideg finomság szerepel, a felsorolt és a hagyományos változatokon túl van például búzasörös, egri bikavéres, tokaji aszús fagyi is.


A fagyik többsége tejmentes és gluténmetes, de az üzletekben mindig van legalább egy cukormentes változat is, amit stevával ízesítenek, így gyakorlatilag mindannyian találhattok kedvetekre valót.


 

Itt találod a Levendula Kézműves Fagyizókat:


1081 Budapest, Rákóczi út 25. (Az Uránia Mozi mellett) Nyitva: 11.00-22.00

 

1055 Budapest, Szent István krt. 21. Nyitva: 11.00-22.00

 

1053 Budapest, Vámház krt. 6. (A Vásárcsarnokkal szemben) Nyitva: 11.00-22.00

 

1024 Budapest, Fény utca (A Mammut mögött) Nyitva: 10.00-21.00

 

2000 Szentendre, Fő tér 8. Nyitva: H-P 10.00-20.00 SZ-V 10.00-21.00

 

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 31 Nyitva: 09.00-20.00

 

6720 Szeged, Kelemen László u 2 (A Fekete Házzal szemben) Nyitva: 11.00-21.00

 

 Fotók: Bogart-pictures

 

 

 

Tetszett a(z) Így készülnek a Levendula kézműves fagylaltjai magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Így készülnek a Levendula kézműves fagylaltjai magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg