Így készülnek a Levendula kézműves fagylaltjai

-
gastro technológia, 2014.07.25.

Így készülnek a Levendula kézműves fagylaltjai

Bazsalikom, menta, málna, tokaji bor, búzasör – a Levendula Fagyizó műhelyében nem ismernek lehetetlent, összesen 80 féle fagyit készítenek.


A Levendula Kézműves Fagyizó igazi siker lett egy év alatt, üzeleteiket egyaránt megtaláljátok Pesten és Budán, sőt még Szentendrén, Tihanyban és Szegeden is. Nagyon könnyű felismerni ezeket a boltokat, hiszen egységes a mejelenésük: mindegyik lilára van festve, a bejárat előtt pedig női lila bicikli parkol, kosarában levendulacsokrokkal.

 

Hasonlóan a többi sikeres gasztronómiai termék többségéhez a fagyikészítés a Levendula tulajdonosainál hobbiként indult. Szalay Péter és Brunner Zsolt nagyon szeretnek utazni, nyitottak a különböző kultúrákra és ízekre. Olaszországi utazásaik során figyeltek fel az olasz fagyikra, és arra, hogy mennyivel finomabbak a természetes ízek. Innen jött  számukra a kézműves fagyi ötlete.

 


Zsolt és Péter semmit sem bízott a véletlenre, így hosszú kísérletezés után dolgozták ki receptjeiket. Az alapkoncepciójuk az volt, hogy tartósítószerektől, adalékanyagoktól, ízfokozóktól és mesterséges színezékektől mentes jeges nyalánkságokat gyártsanak.

 

Ezen felül pedig nagy hangsúlyt fektetnek az alapanyagokra. A közkedvelt pisztáciát a szicíliai Bronte-ból hozzák, a mogyorót Piemont-ból, a citromot Siracusa-ból. A gyümölcsök többségét pedig magyar termelőktől vásárolják. Természetesen a szezonalitásnak kiemelt jelentősége van. 

 

 

Mitől kézműves a fagyi?

 

A kézműves fagyi technológiája annyiban tér el a megszokottól, hogy friss alapanyagokból kézzel készítik elő az alapot, és nem előregyártott sűrítményeket használnak. A végén ez a massza is a fagyikészítő-gépbe kerül, nem is akármilyenbe, hanem egy olasz masinába.

 

A fagyigép rendkívűl gyorsan dolgozik, kb. 20 perc alatt elkészül egy tégely fagyi. A gyártás főként a VI. kerületben történik, innen szállítják az üzletekbe a fagyikat, ugyanis a legtöbb fagyizó annyira pici, hogy ott nem lenne erre lehetőség.

 

 

2014 sláger ízei

 

A Levendula alapvető profilja a fagyi, de a kézműves jellegből adódóan ezeket csak szezonálisan kínálják, télen pedig kekszeket árulnak. Alapavető törekvés, hogy mindig megtudjanak újolni, így idén nyáron is több különlegességgel rukkoltak elő, és ezek készítését egytől-egyig bemutatták számunkra.

 

A legfrissítőbb talán a lédus szicíliai citromból készült bazsalikomos-citromos fagyi, amiben a legmacerásabb, hogy a citromot frissen facsarják a műhely dolgozói. Az epres-gyömbérrel némileg könnyebb a dolguk, bár itt is sok időt vesz igénybe a gyömbérgyökér pucolása és reszelése. 

 

Szerintünk a legjobb a mentás-málna, ezt a kombinációt Olaszországban lesték el a tulajdonosok. A folyamat egyszerű: a friss mentalevelekkel valamint vizzel, cukorral összeturmixolják a málnát, és már mehet is a gépbe. Az íze egyszerűen magáért beszél, annyira naturális, mintha szüret után ennénk a gyümölcsöt és a fűszert.

 

 

A Levendula választékában több mint 80 féle hideg finomság szerepel, a felsorolt és a hagyományos változatokon túl van például búzasörös, egri bikavéres, tokaji aszús fagyi is.


A fagyik többsége tejmentes és gluténmetes, de az üzletekben mindig van legalább egy cukormentes változat is, amit stevával ízesítenek, így gyakorlatilag mindannyian találhattok kedvetekre valót.


 

Itt találod a Levendula Kézműves Fagyizókat:


1081 Budapest, Rákóczi út 25. (Az Uránia Mozi mellett) Nyitva: 11.00-22.00

 

1055 Budapest, Szent István krt. 21. Nyitva: 11.00-22.00

 

1053 Budapest, Vámház krt. 6. (A Vásárcsarnokkal szemben) Nyitva: 11.00-22.00

 

1024 Budapest, Fény utca (A Mammut mögött) Nyitva: 10.00-21.00

 

2000 Szentendre, Fő tér 8. Nyitva: H-P 10.00-20.00 SZ-V 10.00-21.00

 

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 31 Nyitva: 09.00-20.00

 

6720 Szeged, Kelemen László u 2 (A Fekete Házzal szemben) Nyitva: 11.00-21.00

 

 Fotók: Bogart-pictures

 

 

 

Tetszett a(z) Így készülnek a Levendula kézműves fagylaltjai magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Így készülnek a Levendula kézműves fagylaltjai magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg