Testközelből a Legenda: megnéztük, hogyan készülnek a kézműves sörök

-
gastro technológia, 2014.08.05.

Testközelből a Legenda: megnéztük, hogyan készülnek a kézműves sörök

Magyarország után Amerikát is meghódította a Legenda Sörfőzde, utána jártunk a siker titkának és végignéztük, hogy lesz a malátából sör.


Nehéz lenne elvéteni az utat a 16. kerület túlsó végén, Budapest határában helyet kapó Legenda Sörfőzdéhez, hiszen a környező utcákban mindenhol a frissen főzött, édes sör illata terjeng.


Kovács József, fedőnevén: Olasz, hobbiként kezdte a sörfőzést, egy-két jobban sikerült sörét időnként bérfőzőként lefőzette. Két éve a Főzdefeszten találkozott Utassy Rolanddal és Tibold Ákossal, majd egy erősebb sörözés alkalmával megszületett a döntés: a trió összeáll és együtt főzdét alapítanak.


A névadáson nem kellet sokat agyalniuk, a Szlovák út és a Legenda utca sarkán álló üzemhez adott volt a név, amihez a tavaly április elsejei nyitás óta talán már elmondható, hogy sikerült is felnőniük.

 

 

A Legenda mesterei egy év alatt 38 féle saját sört főztek le, a bérfőzeteket pedig már nem is számolják. Ősszel őket választották az év sörfőzdéjének, tavasszal pedig sikerült egy aranyérmet is bezsebelniük a hazai főzdeversenyen.

Egy hónapban körülbelül 25-30 ezer liter sör készül a kézműves üzemben, az egykori 250 literes tartályokat mára felváltották az 1400 literes tartájok, és a folymatos bővítés alatt Rolandék a főzőüstöt is 900 literesre cserélték.

A hozzávetőlegesen 250 négyzetméteres üzemi terület összes centimétere zsúfolásig ki van használva, ha véletlenül egy tenyérnyi hely maradt volna, még oda is kitettek egy „Tilos énekelni” táblát.

 


Roland vezetett be minket a sörfőzés rejtelmeibe, és megmutatta a termelés szakaszait. Elsőként a maláta raktárba invitált minket, ahol nagy zsákokban hever a több mint 20 féle maláta. A helyszínen azt is megtudtuk, hogy Olasz eredetileg nemzetközi fuvarozó, így ő végzi a beszerzéseket.

 

A Legendában alapvetően német alapanyagokkal dolgoznak, de az osztrák és a belga malátát sem vetik meg, sőt, újabban a holland is bekerült a választékba. A komlót pedig szintén Németországból, valamint Angliából és Amerikából szállítják.

 

 

Első lépésként a malátát megroppantják, hogy a héj rajta maradjon, majd a megfelelő hőfokon vízzel cefrézik, ehhez helyi vezetékes vizet használnak, mivel bevizsgálás után kitűnő minőségűnek bizonyult.


Ezután szűrik, majd egy-másfél órára komlóforralóba teszik. Az újabb tartályokban ezek a folyamatok egy helyen tudnak végbemenni. Ezután örvénykádban ülepítik a főzetet, azaz öt percig magas fordulatszámon keverik, majd fél órát hagyják ülepedni.

 

 

A Legenda sörei főként felsőerjesztésűek, vagyis 18-20 °C-on történik az erjedés. Ekkor lesz szénsavas a  sör, minél nagyobb nyomás alatt tartják, annál jobban.

Az elkészült főzet 30 napig a tartályban érlelődik, ezután palackozzák, illetve töltik hordókba. A mini gyárban kézi palackozóval dolgoznak, ami ilyen hatalmas mennyiségnél nem gyerekmunka, percenként átlagosan 5 palackra kerül kupak..

 

 

Tíz ember foglalkozik összesen a sörgyártással és a papírmunkával. A viszonylag kicsi irodahelyiségben tornyokban állnak a dokumentumok, a helyiség tele van órákkal és időmérőkkel, a falon pedig rengeteg táblán jegyzik az épp főzött söröket és tartályokat.



Rolandék szívesen megosztják a tudásukat másokkal, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy jelenleg is két gyakornokot foglalkoztatnak, és rendszeresen fogadnak érdeklődöket.

 

 

A sörgyártás iránt elkötelezett mester hármas a magyar piac meghódítása után nemzetközi szinten is egyre nagyobb célokat tűzött ki maga elé. Idén Amerikában egy 41 ország részvételével zajló versenyen sikerült egy ezüst- és egy bronzérmet is megszerezniük.



A gyártók főként a bronzérmes sörükre büszkék, mely Legenda Pony névre hallgat. Az amerikai stílusú Golden Ale karakteres keserűséggel és még erősebb déligyümölcsös ízzel és illattal rendelkező, 4,5% alkoholtartalmú sör.

 


Roland büszkén mutatta meg és az egyik kedvence között emlegette a Bazooka Rye Smoked Beert, mely rozsmalátával és füstölt malátával készült, 6,5%-os barna sör. Felsőerjesztésűnek aposztrofálják a hibrid sört, melyet 13-15 fokon érlelnek, és ez hozzájárul ahhoz, hogy jobban csússzon.



A fiúk állandóan újítanak, jelenleg például a 1st Brew Pils-zel kísérleteznek, mely egy 4,8%-os szűretlen világos sör. Más nagy dobásuk is lesz ősszel, az összes gyümölcsös sörüket búzasörrel fogják lefőzni.

 

 

Az üzemhez egy közel száz főt befogadó söröző is tartozik, ahol barátságos áron: 300-600 forintért mérik a söröket. Budapest szerte egyébként is több helyen találkozhattok a Legenda termékeivel. Többek között Zuglóban a Legenda Sörkertben kóstolhatjátok meg a híres söröket, a belvárosban pedig a Gozsdu udvarban található Legenda Busznál.

 

 Fotók: Ebolty Photography

 

Tetszett a(z) Testközelből a Legenda: megnéztük, hogyan készülnek a kézműves sörök magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Testközelből a Legenda: megnéztük, hogyan készülnek a kézműves sörök magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban

Chef Market tulajdonosa szerint vidéken gyakorlatilag nincs esélye talpon maradni azoknak a gasztrovállalkozásoknak, melyet nem család üzemeltet. Sarkos vélemény ez akkor, amikor egyre több óriási vagy luxusberuházás érkezik vidékre, miközben a lokális vendégek száma korlátos, a vásárlóerő szintén.

éttermek, 2025.06.11.

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

"narrow"
Gear.svg