Testközelből a Legenda: megnéztük, hogyan készülnek a kézműves sörök

-
gastro technológia, 2014.08.05.

Testközelből a Legenda: megnéztük, hogyan készülnek a kézműves sörök

Magyarország után Amerikát is meghódította a Legenda Sörfőzde, utána jártunk a siker titkának és végignéztük, hogy lesz a malátából sör.


Nehéz lenne elvéteni az utat a 16. kerület túlsó végén, Budapest határában helyet kapó Legenda Sörfőzdéhez, hiszen a környező utcákban mindenhol a frissen főzött, édes sör illata terjeng.


Kovács József, fedőnevén: Olasz, hobbiként kezdte a sörfőzést, egy-két jobban sikerült sörét időnként bérfőzőként lefőzette. Két éve a Főzdefeszten találkozott Utassy Rolanddal és Tibold Ákossal, majd egy erősebb sörözés alkalmával megszületett a döntés: a trió összeáll és együtt főzdét alapítanak.


A névadáson nem kellet sokat agyalniuk, a Szlovák út és a Legenda utca sarkán álló üzemhez adott volt a név, amihez a tavaly április elsejei nyitás óta talán már elmondható, hogy sikerült is felnőniük.

 

 

A Legenda mesterei egy év alatt 38 féle saját sört főztek le, a bérfőzeteket pedig már nem is számolják. Ősszel őket választották az év sörfőzdéjének, tavasszal pedig sikerült egy aranyérmet is bezsebelniük a hazai főzdeversenyen.

Egy hónapban körülbelül 25-30 ezer liter sör készül a kézműves üzemben, az egykori 250 literes tartályokat mára felváltották az 1400 literes tartájok, és a folymatos bővítés alatt Rolandék a főzőüstöt is 900 literesre cserélték.

A hozzávetőlegesen 250 négyzetméteres üzemi terület összes centimétere zsúfolásig ki van használva, ha véletlenül egy tenyérnyi hely maradt volna, még oda is kitettek egy „Tilos énekelni” táblát.

 


Roland vezetett be minket a sörfőzés rejtelmeibe, és megmutatta a termelés szakaszait. Elsőként a maláta raktárba invitált minket, ahol nagy zsákokban hever a több mint 20 féle maláta. A helyszínen azt is megtudtuk, hogy Olasz eredetileg nemzetközi fuvarozó, így ő végzi a beszerzéseket.

 

A Legendában alapvetően német alapanyagokkal dolgoznak, de az osztrák és a belga malátát sem vetik meg, sőt, újabban a holland is bekerült a választékba. A komlót pedig szintén Németországból, valamint Angliából és Amerikából szállítják.

 

 

Első lépésként a malátát megroppantják, hogy a héj rajta maradjon, majd a megfelelő hőfokon vízzel cefrézik, ehhez helyi vezetékes vizet használnak, mivel bevizsgálás után kitűnő minőségűnek bizonyult.


Ezután szűrik, majd egy-másfél órára komlóforralóba teszik. Az újabb tartályokban ezek a folyamatok egy helyen tudnak végbemenni. Ezután örvénykádban ülepítik a főzetet, azaz öt percig magas fordulatszámon keverik, majd fél órát hagyják ülepedni.

 

 

A Legenda sörei főként felsőerjesztésűek, vagyis 18-20 °C-on történik az erjedés. Ekkor lesz szénsavas a  sör, minél nagyobb nyomás alatt tartják, annál jobban.

Az elkészült főzet 30 napig a tartályban érlelődik, ezután palackozzák, illetve töltik hordókba. A mini gyárban kézi palackozóval dolgoznak, ami ilyen hatalmas mennyiségnél nem gyerekmunka, percenként átlagosan 5 palackra kerül kupak..

 

 

Tíz ember foglalkozik összesen a sörgyártással és a papírmunkával. A viszonylag kicsi irodahelyiségben tornyokban állnak a dokumentumok, a helyiség tele van órákkal és időmérőkkel, a falon pedig rengeteg táblán jegyzik az épp főzött söröket és tartályokat.



Rolandék szívesen megosztják a tudásukat másokkal, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy jelenleg is két gyakornokot foglalkoztatnak, és rendszeresen fogadnak érdeklődöket.

 

 

A sörgyártás iránt elkötelezett mester hármas a magyar piac meghódítása után nemzetközi szinten is egyre nagyobb célokat tűzött ki maga elé. Idén Amerikában egy 41 ország részvételével zajló versenyen sikerült egy ezüst- és egy bronzérmet is megszerezniük.



A gyártók főként a bronzérmes sörükre büszkék, mely Legenda Pony névre hallgat. Az amerikai stílusú Golden Ale karakteres keserűséggel és még erősebb déligyümölcsös ízzel és illattal rendelkező, 4,5% alkoholtartalmú sör.

 


Roland büszkén mutatta meg és az egyik kedvence között emlegette a Bazooka Rye Smoked Beert, mely rozsmalátával és füstölt malátával készült, 6,5%-os barna sör. Felsőerjesztésűnek aposztrofálják a hibrid sört, melyet 13-15 fokon érlelnek, és ez hozzájárul ahhoz, hogy jobban csússzon.



A fiúk állandóan újítanak, jelenleg például a 1st Brew Pils-zel kísérleteznek, mely egy 4,8%-os szűretlen világos sör. Más nagy dobásuk is lesz ősszel, az összes gyümölcsös sörüket búzasörrel fogják lefőzni.

 

 

Az üzemhez egy közel száz főt befogadó söröző is tartozik, ahol barátságos áron: 300-600 forintért mérik a söröket. Budapest szerte egyébként is több helyen találkozhattok a Legenda termékeivel. Többek között Zuglóban a Legenda Sörkertben kóstolhatjátok meg a híres söröket, a belvárosban pedig a Gozsdu udvarban található Legenda Busznál.

 

 Fotók: Ebolty Photography

 

Tetszett a(z) Testközelből a Legenda: megnéztük, hogyan készülnek a kézműves sörök magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Testközelből a Legenda: megnéztük, hogyan készülnek a kézműves sörök magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg