2020 ÚJ GLUTÉNMENTES TERMÉKE

-
gastro TOP listák, 2020.09.09.

2020 ÚJ GLUTÉNMENTES TERMÉKE

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete immár ötödik éve választja ki az év új gluténmentes termékét.


Az évek során nyert már hamburgerzsemle, müzliszelet, répatorta és magvas kenyér is, ezúttal egy komplex termékcsalád bizonyult a legjobbnak.

Mi a gluténérzékenység?

A coeliakia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) krónikus autoimmun betegség (nem pedig allergia!). A glutén a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, másik nevén a sikér. A betegség gyermekkorban leggyakrabban az 1 és 5 éves életkor között jelentkezik, de bármely életkorban kialakulhat és diagnosztizálható. Minden 100 magyarból legalább 1 coeliakiás, azonban többségük nem tudja, hogy a fel nem ismert betegsége miatt vannak állandósult tünetei.

Mi a gluténérzékenység gyógymódja?

A coeliakia ma ismert, egyetlen hatékony gyógymódja az élethosszig tartó gluténmentes diéta. Értelemszerű tehát, hogy az érintettek a számára mekkora jelentőséggel bír a biztonsággal fogyasztható termékek sokfélesége, minősége, megbízhatósága. Ezt felismerve, a potenciális élelmiszergyártók bíztatására is, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 5 éve indította útjára az „Az Év Új Gluténmentes Terméke Verseny”-t.

Az Év Új Gluténmentes Terméke Verseny

A cél idén is változatlan volt. Egyfelől a hazai gluténmentes gyártó cégeket ösztönzik arra, hogy korszerűbb, a táplálkozási ajánlásokat kielégítő, ugyanakkor biztonságos gluténmentes termékeket fejlesszenek ki, másfelől, hogy ráirányítsák a figyelmet a legjobb újdonságokra.

Az ötödik Év Új Gluténmentes Terméke Versenyre a hazai gyártók 2 új – maximum 2 éve forgalomban lévő – termékkel, vagy egy termékcsaláddal nevezhettek, 2020. február 15-ig.

A 2020. évi versenybe 17 cég jelentkezett, 29 termékkel, ill. termékcsaláddal. A nevezés fontos feltétele volt egy aktuális gluténtartalom vizsgálati eredmény is! A zsűrizés során a bírálati szempontok a következőek voltak:

  • A termék megfelelősége a kiírás feltételeinek
  • A termék címkézése és a csomagolása mennyire felel meg az előírásoknak, jogszabályoknak?
  • Mennyire hiánypótló, újdonság?
  • Melyek az előnyös tulajdonságai?
  • Csomagolása mennyire korszerű és biztonságos?
  • Az elkészítési utasítás mennyire követhető és ismételhető (ahol értékelhető).
  • Szubjektív értékelés, érzékszervi vizsgálat (vagyis a kóstolás).

Az egyes termékeket, a bemutatott szempontok alapján pontozták a zsűritagok egytől ötig, ahol 5 volt a maximum, és minden esetben volt érzékszervi vizsgálat (kóstolás) is.

Az Év Új Gluténmentes Terméke Versenyt neves zsűri bírálta el

A zsűri idén is elismert szakemberekből állt. Tagjai között dietetikusok, az élelmiszerek előállításával és ellenőrzésével foglalkozó szakemberek voltak, többen személyükben, vagy családtagjaik által is érintettek a gluténmentes termékek napi használatában, fogyasztásában.

A lisztekből a megadott receptek és elkészítési javaslatok szerint készültek el a „mintadarabok”, és aki tehette, össze is hasonlította a gluténmentes változatokat a „normál” megfelelőikkel is.

A zsűri értékelése alapján 2020. Új Gluténmentes Terméke a Gabonakutató Nonprofit Kft GK Food GM termékcsalád lett! (lisztkeverék termékcsalád)

A győztes termékcsaládot a Gabonakutató Kft Élelmiszer-innovációs Laborja az elmúlt 2-2,5 év alatt azzal a céllal alkotta, hogy a magyar ízvilágot tükröző készlisztekhez jussanak a liszt- és gluténérzékeny betegek. A termékcsalád 11 féle lisztkeveréke 3 féle kenyérlisztet, valamint édes és sós sütemények, ételfélék – csokicseppes keksz, piskóta, friss pogácsa, palacsinta, muffin, nyújtható linzer, burgonyakrokett, nokedli – elkészítésére alkalmas liszteket foglal magában.

A döntés nehéz volt, így a sok kiváló új gluténmentes élelmiszer között több is volt, amelyeket a zsűri jutalmazni kívánt, ezért döntött a 2. díj kiosztása mellett is, amit 2020-ban első alkalommal megosztott az Abonett Kft GM szendvics családja és az M-Gel Hungary Kft GM bejgli tésztamix között.

Az Év Új Gluténmentes Terméke Verseny 2021-ben folytatódik

A szervezők örömmel tapasztalták 2020-ban is, hogy évről-évre egyre több cég nevez be az egyesület által elindított versenybe, és már most jelzik, hogy 2021-ben is keresik majd az Év Új Gluténmentes Termékét! A nevezési határidő 2021. január 31.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) 2020 ÚJ GLUTÉNMENTES TERMÉKE magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) 2020 ÚJ GLUTÉNMENTES TERMÉKE magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg