3 ok, amiért a pincér munka ígéretes karrierlehetőségekkel jár

-
hirdetés, 2023.06.20.

3 ok, amiért a pincér munka ígéretes karrierlehetőségekkel jár

Találd meg álmaid állását a gasztronómiai szférában és lépj előre a ranglétrán! Keresd az állásajánlatokat a Jooble felületén, és indulj el a sikeres gasztronómiai karrier útján akár már ma!


A gasztronómia világa a konyhaművészeti kultúrák, ízek, éttermek és kulináris élmények lenyűgöző palettáját foglalja magában. A Jooble álláskereső portál pedig az a felület, amely bemutatja a szférában elérhető álláslehetőségeket, összegyűjtve egy helyre a magyarországi és külföldi hirdetéseket egyaránt. A felhasználóbarát kialakításnak köszönhetően külön megtekinthető az összes megüresedett állás Pécs környékéről, ebből kifolyólag bármilyen más országon belüli település vagy megye kiválasztható helyszínként.

A Jooble összességében széles választékot kínál éttermek, kávézók, szállodák, bárok és egyéb gasztronómiai cégek aktuális ajánlataiból. A helyszínhez kötött keresési lehetőség pedig rengeteg időt spórolhatnak meg a munkakeresők számára, hiszen így elkerülhető a felesleges és nem releváns találatok szükségtelen böngészése vagy olvasgatása.

Jooble: a pincér munka előnyei

Azoknak érdemes pincér munkát keresni, akik nem rendelkeznek túl sok tapasztalattal, mégis szeretnének elhelyezkedni a gasztronómia területén. Ez a munkaterület számos előnnyel jár, ráadásul hiányszakmának is mondható, hiszen szemünk láttára naponta jelennek meg új állásajánlatok. Ezek az ajánlatok nem csak a fővárosból érkeznek, hanem jelentős számú a meghirdetett állás Borsod-Abaúj-Zemplén megye más-más településein is.

Mielőtt nekilátsz pincér állást keresni, ismerkedj meg a felszolgálói munka nyújtotta előnyökkel. Három pontban bemutatjuk, miért érdemes a hasonló állások között válogatni:

Sokoldalú és rugalmas munka
A pincér munka változatos munkaidőt és munkakörnyezetet biztosít. Jelentkezni lehet részmunkaidős állásra, teljes állásra, vagy akár egy olyan étteremlánchoz is, amely több helyszínen is meglátogatható. Így egyik héten az egyik étteremben, a következő héten a másik helyen dolgozhatsz. Egyes pincérek szeretik ezt a változatosságot, de ez csak egy esély a sok munkavégzési típus közül.

Kapcsolatépítési lehetőség
A pincérek a lehető legközelebbi kapcsolatot ápolják a vendégekkel, legalábbis amíg azok az étteremben tartózkodnak. Így könnyen ki lehet építeni olyan személyes kapcsolatokat, amelyek a jövőben hasznodra válhatnak. Ráadásul általában az éttermi személyzet is sok különböző emberből áll, akik szükség esetén ugyanúgy jó tanácsokkal láthatnak el, vagy új munkalehetőséget ajánlanak akár egy magasabb szinten.

Karrierfejlesztés
Itt érkeztünk meg a cikkünk céljához: azért érdemes pincér munkát keresni, mert a gasztronómia egy örök érvényű szolgáltatás, aminek mindig lesz jövője és mindig aktuális. Tudjuk, hogy a kezdetek olykor nehezebbek is lehetnek, főleg tapasztalatlan pincérként… Viszont egy jó szakember, aki érti az ételeket, szót tud váltani a vendégekkel (vagyis a kliensekkel), aranyat ér. Ezt pedig szerencsére már az étteremtulajdonosok is kezdik belátni. Jó pincérként idővel olyan pozíciókat pályázhatsz meg, mint:

  • Étteremvezető: A pincéri szerepben megszerzett tapasztalat elegendő lehet ahhoz, hogy étteremvezetővé válj! Természetesen sok munka és szorgalom szükséges az új szintre lépéshez, viszont ki ismerné jobban az éttermek világát, mint az, aki közvetlenül kommunikál a vendégekkel. Étteremvezetőként feladatod lehet a menedzselés, az étel-ital készlet feltöltése, a partnerekkel való kapcsolattartás. Mindezzel természetesen az legyen a fő célod, hogy növeld az étterem bevételét és népszerűségét.
  • Bankett manager: A bankett menedzser feladata az étteremben vagy konferencia teremben tartott rendezvények, bankettek és speciális események koordinálása. Ez magában foglalja az összes részletet, ami egy sikeres alkalom megtervezéséhez szükséges: az étel-ital kínálat összeállítását, a különböző logisztikai feladatok és a vendégekkel történő kapcsolattartás precíz kezelését. A bankett manager állásokat a híresebb éttermek, szállodák vagy rendezvényhelyszínek hirdetései között kell inkább keresni.
  • Borszakértő: Ismertebb nevén sommelier. A sommelier felelős a borválaszték megfelelő összeállításáért, a helyes bor ajánlásáért a vendégek számára, valamint az étteremben vagy szállodában tartott borkóstolók megszervezéséért. Ez a pozíció magas szintű képességeket igényel, amiket pincérként igenis meg lehet szerezni!
  • Koncepció tervező: Az ilyen tervező felelős az étterem arculatának, dizájnjának és üzleti stratégiájának kidolgozásáért. Ez a lehetőség azoknak ajánlott, akik pincérként elég belátást kaptak az éttermek világába, és meg tudják fogalmazni a kreativitásukat, a jelenlegi trendeket szem előtt tartva. Ha magadra ismertél, miért ne pályáznád meg te is a hasonló pozíciókat?
A Jooble álláskereső portálon számos különböző pozíció elérhető, amely a pincéreknek releváns lehet. A pincér munka tehát sokkal többet jelent, mint egyszerűen a megrendelt étel és ital kiszolgálása az ügyfeleknek. Pincérként könnyedén felfedezheted a gasztronómia rejtett zugait, majd megtalálhatod a számodra és képességeidnek megfelelő pozíciókat. Legyen szó vezetői szerepkörről vagy alkalmazotti státuszról, a Jooble részmunkaidős állásoktól kezdve üzletvezetői lehetőségekig mindent hirdetést bemutat, amely a munkaerő piacon jelenleg aktuális.

(x)

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) 3 ok, amiért a pincér munka ígéretes karrierlehetőségekkel jár magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) 3 ok, amiért a pincér munka ígéretes karrierlehetőségekkel jár magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg