Lehetőségek a dunántúli vendéglátásban – állás Győr környékén

-
hirdetés, 2023.12.05.

Lehetőségek a dunántúli vendéglátásban – állás Győr környékén

Bár a dunántúli régiók elsősorban a fejlettebb ipari tevékenységnek köszönhetik kiemelt munkaerőpiaci pozíciójukat, természetesen más szektorokban is adódnak lehetőségek. A turizmus és vendéglátás például itt is hagyományosan erős lehetőségeket tartogat, akár a határon túl is.


Otthon az élvonalban

Hazánk különböző jellemzőinek területi megoszlása mindenhol egy kicsit más képet mutat, hiszen míg egyik régió egy adott szektorban erősebb, addig más területek más szempontból jeleskednek. A legáltalánosabban összehasonlítási alapot azonban jellemzően a gazdaság jelenti, hiszen az ehhez kapcsolódó mérőszámok sok egyéb tényezőt is meghatároznak. Ebben a tekintetben pedig a Dunántúl régóta az élen jár, mely az ott kínálakozó munkalehetőségeken és magasabb életszínvonalon is látszik.

Bár az országrészből számos várost kiemelhetünk, az ipari tevékenység tekintetében mégis Győr a leginkább eklatáns példa. Az itt működő autógyár ugyanis már hosszú évtizedek óta a régió meghatározó munkáltatója, mely a mai napig is több ezer munkavállalónak biztosít stabil hátteret. Nem csoda tehát, hogy a legtöbb állás Győr iparához köthető, hiszen egy ilyen volumenű cég és az által biztosított körülmények sokak számára vonzó.

Az ipari nagyvállalatok másik nagy előnye - a jelentős létszámú foglalkoztatott mellett - hogy kifejezetten széles társadalmi rétegek számára kínál megélhetést. A diplomás mérnököktől kezdve, az értékesítőkön át a betanított gyártósori dolgozókig mindenki megtalálhatja a számításait. És bár tény, hogy egy ekkora ipari szereplő megkerülhetetlen, azt nem állíthatjuk, hogy ez a szektor az egyetlen, melyben megéri elhelyezkedni. A turizmus és vendéglátás például itt is jó lehetőségeket tartogat.

Vendéglátós opciók

Sok már országban hasonlóan hazánkban is lezajlott egy nagyobb gasztroforradalom, mely magával hozta az újhullámos éttermek és vendéglátóhelyek megjelenését. Ezzel együtt pedig a régi, hagyományos helyek többsége is megmaradt, így egy meglehetősen nagy kínálatot létrehozva. Legyen szó akár tradicionális magyar konyháról, akár újragondolt hazai vagy nemzetközi ízekről, éttermeink jellemzően jó minőséget képviselnek. Ehhez persze szakképzett munkaerőre is szükség van.

vendéglátás lényegében azon kevés szektorok egyike, mely országosan gyakorlatilag mindenütt kínál lehetőségeket. Így természetesen nincs ez másként a Dunántúlon sem, tehát sok állás Győr e területén érhető el. A vendéglátás természetesen szorosan összefügg a turizmussal is, hiszen a két szektor remekül egészíti ki egymást. Így tehát az sem véletlen, hogy számos állás Győr turisztikai szektorában teremtődik, lazábban vagy szorosabban kapcsolódva a vendéglátós állásokhoz.

Azt sem érdemes ugyanakkor elhallgatni, hogy a vendéglátó szektor állásai jellemzően egész embert kívánnak és sokszor kifejezetten megterhelő munkákról beszélhetünk. A gasztronómia szépségei természetesen számos dologért kárpótolnak, ám a konyhai dolgozók mellett szükség van felszolgálókra és egyéb segítő személyzetre is. Ezáltal persze még több álláshely teremtődik itthon is, mégis sokan választják a külföldi munkát. Egy állás Győr környékének vendéglátásában is könnyen jelentheti ezt.

Külföld és belföld határán

A vendéglátós állások nehézségét csak az értheti mélységeiben, akinek van már tapasztalata ezen a területen. Ennek komolyságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a hazai viszonylatban kiemelkedőbbnek tekinthető bérezés ellenére is sokan hagyják el a pályát, vagy váltanak egy külföldi munkalehetőségre. Egy állás Győr említett szektorában sokak számára remek lehetőség ugyan, de a határ közelsége még csábítóbb opciókat teremt, mellyel sokan szeretnek élni.

A határközeli városok esetén mindig releváns kérdés, hogy az itt élők itthon vagy inkább külföldön vállalnak munkát. Győr esetében két szomszédos ország is relatív közel található, így a dilemma itt is érvényes. Különösen igaz ez az olyan területekre, mint a vendéglátás, hiszen külföldön jellemzően kevesebb munkával kereshető meg az itthoni bér. Ennek megfelelően egy állás Győr környékének vendéglátásában akár könnyen azonosítható egy határon túli álláshellyel. Az ilyen állások beosztásai akár az ingázást is lehetővé teszik, de sok esetben a szállás kérdését is megoldja a munkáltató.

A külföldi turizmus és vendéglátás a hazaihoz hasonlóan számos szezonális álláslehetőséget is kínál, a vendéglátós álláshelyek bősége és rugalmassága pedig egyszerűbben teszi lehetővé az időszakos váltást. Így akár arra is van lehetőség, hogy valaki rövidebb időre próbálja ki magát külföldön és a megszerzett tapasztalatok mentén gondolkodik tovább. Ami biztos, folyamatosan sok állás Győr e szektorában érhető el és várhatóan a külföldi lehetőségek sem apadnak majd.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Lehetőségek a dunántúli vendéglátásban – állás Győr környékén magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Lehetőségek a dunántúli vendéglátásban – állás Győr környékén magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg