Miért éri meg rendszeresen kávéznunk?

-
hirdetés, 2022.06.21.

Miért éri meg rendszeresen kávéznunk?

A reggeli kávé már-már ikonikus szerepet tölt be az emberek jelentős részének életében. Egy olyan italról beszélünk, aminek a fogyasztása szinte kultikussá vált az európai társadalomban. Azonban mégis akadnak, akik a koffein egészségügyi kockázataitól aggódva fekete méregnek titulálják. Hogy mi az igazság? Lássuk csak!


Valóban egészségtelen?
A kávézásról rengeteg tévhit terjeng manapság, tehát érdemes leszögeznünk: a kávé nem káros! Ellenben a túlzott kávéfogyasztás valóban egészségtelen lehet, de mivel nincs ez így? Mértékkel fogyasztva viszont számtalan pozitív egészségügyi hatása lehet. Legyen az akár hagyományos kotyogós, zaccos török kávé vagy azok a csinos kis Tchibo kapszulák – mértékkel fogyasztva sokat tehetnek az egészségünkért. A legtöbben nem is sejtenék, de napi 1-2 csésze kávé számtalan pozitív hatással bír a szervezetünkre. Nézzük meg tehát, mik is ezek pontosan.

A szív és érrendszer egészsége
A közhiedelemmel ellentétben a kávé nem, hogy nem okoz szív és érrendszeri panaszokat, de egyenesen segíti azok megfelelő működését. Például egyes tanulmányok szerint a rendszeres kávéfogyasztás akár 20 százalékkal is csökkentheti az infarktus kockázatát.

Segítség a fogyásban
A kávéban található koffein segít mobilizálni a testünkben lévő zsírsavakat, emiatt pedig kiváló segítséget jelenthet a fogyásban. Persze csak ha nem egy fél kiló cukorral és tejszínhabbal fogyasztjuk azt… Nem is véletlen tehát, hogy a koffein a legtöbb fogyókúrás készítmény egyik alapvető összetevője.

Lassítja az öregedés
A kávé magas antioxidáns-tartalma kritikus szerepet tölt be a modern nyugati étrendben. A megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás híján ugyanis ebből fedezi szervezetünk az antioxidánsok jelentős részét. Az pedig bizonyára mindenki számára köztudott, hogy a megfelelő antioxidáns bevitel lassítja a szervezet öregedési folyamatait.

Cukorbetegség, Parkinson és Alzheimer
Több tanulmány is bizonyítékul szolgál arra, hogy a rendszeres kávéfogyasztás segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegség, továbbá a Parkinson-, valamint az Alzheimer-kór kialakulását.

Nagyon jól láthatjuk tehát, hogy az egészség érdekében nem kell lemondanunk a kávézásról. Ez a csodaszer rendszeresen fogyasztva ugyanis számtalan jótékony hatást gyakorol szervezetünkre – viszont figyeljünk mindig oda a megfelelő a mértékre.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Miért éri meg rendszeresen kávéznunk? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Miért éri meg rendszeresen kávéznunk? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg