Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban
éttermek, 2025.06.11.
A reggeli kávé már-már ikonikus szerepet tölt be az emberek jelentős részének életében. Egy olyan italról beszélünk, aminek a fogyasztása szinte kultikussá vált az európai társadalomban. Azonban mégis akadnak, akik a koffein egészségügyi kockázataitól aggódva fekete méregnek titulálják. Hogy mi az igazság? Lássuk csak!
Valóban egészségtelen?
A kávézásról rengeteg tévhit terjeng manapság, tehát érdemes leszögeznünk: a kávé nem káros! Ellenben a túlzott kávéfogyasztás valóban egészségtelen lehet, de mivel nincs ez így? Mértékkel fogyasztva viszont számtalan pozitív egészségügyi hatása lehet. Legyen az akár hagyományos kotyogós, zaccos török kávé vagy azok a csinos kis Tchibo kapszulák – mértékkel fogyasztva sokat tehetnek az egészségünkért. A legtöbben nem is sejtenék, de napi 1-2 csésze kávé számtalan pozitív hatással bír a szervezetünkre. Nézzük meg tehát, mik is ezek pontosan.
A szív és érrendszer egészsége
A közhiedelemmel ellentétben a kávé nem, hogy nem okoz szív és érrendszeri panaszokat, de egyenesen segíti azok megfelelő működését. Például egyes tanulmányok szerint a rendszeres kávéfogyasztás akár 20 százalékkal is csökkentheti az infarktus kockázatát.
Segítség a fogyásban
A kávéban található koffein segít mobilizálni a testünkben lévő zsírsavakat, emiatt pedig kiváló segítséget jelenthet a fogyásban. Persze csak ha nem egy fél kiló cukorral és tejszínhabbal fogyasztjuk azt… Nem is véletlen tehát, hogy a koffein a legtöbb fogyókúrás készítmény egyik alapvető összetevője.
Lassítja az öregedés
A kávé magas antioxidáns-tartalma kritikus szerepet tölt be a modern nyugati étrendben. A megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás híján ugyanis ebből fedezi szervezetünk az antioxidánsok jelentős részét. Az pedig bizonyára mindenki számára köztudott, hogy a megfelelő antioxidáns bevitel lassítja a szervezet öregedési folyamatait.
Cukorbetegség, Parkinson és Alzheimer
Több tanulmány is bizonyítékul szolgál arra, hogy a rendszeres kávéfogyasztás segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegség, továbbá a Parkinson-, valamint az Alzheimer-kór kialakulását.
Nagyon jól láthatjuk tehát, hogy az egészség érdekében nem kell lemondanunk a kávézásról. Ez a csodaszer rendszeresen fogyasztva ugyanis számtalan jótékony hatást gyakorol szervezetünkre – viszont figyeljünk mindig oda a megfelelő a mértékre.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban
éttermek, 2025.06.11.
Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
éttermek, 2025.06.06.
Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
év fagylaltja, 2025.05.31.
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
26. Csabai Kolbászfesztivál - 2023.10.19-22.
2025.06.02.