Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A reggeli kávé már-már ikonikus szerepet tölt be az emberek jelentős részének életében. Egy olyan italról beszélünk, aminek a fogyasztása szinte kultikussá vált az európai társadalomban. Azonban mégis akadnak, akik a koffein egészségügyi kockázataitól aggódva fekete méregnek titulálják. Hogy mi az igazság? Lássuk csak!
Valóban egészségtelen?
A kávézásról rengeteg tévhit terjeng manapság, tehát érdemes leszögeznünk: a kávé nem káros! Ellenben a túlzott kávéfogyasztás valóban egészségtelen lehet, de mivel nincs ez így? Mértékkel fogyasztva viszont számtalan pozitív egészségügyi hatása lehet. Legyen az akár hagyományos kotyogós, zaccos török kávé vagy azok a csinos kis Tchibo kapszulák – mértékkel fogyasztva sokat tehetnek az egészségünkért. A legtöbben nem is sejtenék, de napi 1-2 csésze kávé számtalan pozitív hatással bír a szervezetünkre. Nézzük meg tehát, mik is ezek pontosan.
A szív és érrendszer egészsége
A közhiedelemmel ellentétben a kávé nem, hogy nem okoz szív és érrendszeri panaszokat, de egyenesen segíti azok megfelelő működését. Például egyes tanulmányok szerint a rendszeres kávéfogyasztás akár 20 százalékkal is csökkentheti az infarktus kockázatát.
Segítség a fogyásban
A kávéban található koffein segít mobilizálni a testünkben lévő zsírsavakat, emiatt pedig kiváló segítséget jelenthet a fogyásban. Persze csak ha nem egy fél kiló cukorral és tejszínhabbal fogyasztjuk azt… Nem is véletlen tehát, hogy a koffein a legtöbb fogyókúrás készítmény egyik alapvető összetevője.
Lassítja az öregedés
A kávé magas antioxidáns-tartalma kritikus szerepet tölt be a modern nyugati étrendben. A megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás híján ugyanis ebből fedezi szervezetünk az antioxidánsok jelentős részét. Az pedig bizonyára mindenki számára köztudott, hogy a megfelelő antioxidáns bevitel lassítja a szervezet öregedési folyamatait.
Cukorbetegség, Parkinson és Alzheimer
Több tanulmány is bizonyítékul szolgál arra, hogy a rendszeres kávéfogyasztás segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegség, továbbá a Parkinson-, valamint az Alzheimer-kór kialakulását.
Nagyon jól láthatjuk tehát, hogy az egészség érdekében nem kell lemondanunk a kávézásról. Ez a csodaszer rendszeresen fogyasztva ugyanis számtalan jótékony hatást gyakorol szervezetünkre – viszont figyeljünk mindig oda a megfelelő a mértékre.
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Őszi kávékülönlegességek, amik feldobják a munkanapot
2024.10.18.