Miért éri meg rendszeresen kávéznunk?

-
hirdetés, 2022.06.21.

Miért éri meg rendszeresen kávéznunk?

A reggeli kávé már-már ikonikus szerepet tölt be az emberek jelentős részének életében. Egy olyan italról beszélünk, aminek a fogyasztása szinte kultikussá vált az európai társadalomban. Azonban mégis akadnak, akik a koffein egészségügyi kockázataitól aggódva fekete méregnek titulálják. Hogy mi az igazság? Lássuk csak!


Valóban egészségtelen?
A kávézásról rengeteg tévhit terjeng manapság, tehát érdemes leszögeznünk: a kávé nem káros! Ellenben a túlzott kávéfogyasztás valóban egészségtelen lehet, de mivel nincs ez így? Mértékkel fogyasztva viszont számtalan pozitív egészségügyi hatása lehet. Legyen az akár hagyományos kotyogós, zaccos török kávé vagy azok a csinos kis Tchibo kapszulák – mértékkel fogyasztva sokat tehetnek az egészségünkért. A legtöbben nem is sejtenék, de napi 1-2 csésze kávé számtalan pozitív hatással bír a szervezetünkre. Nézzük meg tehát, mik is ezek pontosan.

A szív és érrendszer egészsége
A közhiedelemmel ellentétben a kávé nem, hogy nem okoz szív és érrendszeri panaszokat, de egyenesen segíti azok megfelelő működését. Például egyes tanulmányok szerint a rendszeres kávéfogyasztás akár 20 százalékkal is csökkentheti az infarktus kockázatát.

Segítség a fogyásban
A kávéban található koffein segít mobilizálni a testünkben lévő zsírsavakat, emiatt pedig kiváló segítséget jelenthet a fogyásban. Persze csak ha nem egy fél kiló cukorral és tejszínhabbal fogyasztjuk azt… Nem is véletlen tehát, hogy a koffein a legtöbb fogyókúrás készítmény egyik alapvető összetevője.

Lassítja az öregedés
A kávé magas antioxidáns-tartalma kritikus szerepet tölt be a modern nyugati étrendben. A megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás híján ugyanis ebből fedezi szervezetünk az antioxidánsok jelentős részét. Az pedig bizonyára mindenki számára köztudott, hogy a megfelelő antioxidáns bevitel lassítja a szervezet öregedési folyamatait.

Cukorbetegség, Parkinson és Alzheimer
Több tanulmány is bizonyítékul szolgál arra, hogy a rendszeres kávéfogyasztás segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegség, továbbá a Parkinson-, valamint az Alzheimer-kór kialakulását.

Nagyon jól láthatjuk tehát, hogy az egészség érdekében nem kell lemondanunk a kávézásról. Ez a csodaszer rendszeresen fogyasztva ugyanis számtalan jótékony hatást gyakorol szervezetünkre – viszont figyeljünk mindig oda a megfelelő a mértékre.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Miért éri meg rendszeresen kávéznunk? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Miért éri meg rendszeresen kávéznunk? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban

Chef Market tulajdonosa szerint vidéken gyakorlatilag nincs esélye talpon maradni azoknak a gasztrovállalkozásoknak, melyet nem család üzemeltet. Sarkos vélemény ez akkor, amikor egyre több óriási vagy luxusberuházás érkezik vidékre, miközben a lokális vendégek száma korlátos, a vásárlóerő szintén.

éttermek, 2025.06.11.

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

"narrow"
Gear.svg