A kamilla ezer arca

-
Hungarikum, 2021.08.17.

A kamilla ezer arca

A kamilla virágzata, kiemelkedő gyógyhatása miatt a népi gyógyászat egyik alappillére. Az alföldi területeken termő növény pedig egyedi hatóanyagtartalma miatt felkerült a nemzeti értékeket összegyűjtő hungarikumok listájára is.


Hazánkban a kamillát, mint gyógyhatással rendelkező növényt a 16. század körül kezdték felismerni. Ám jótékony hatásai miatt a népi gyógyászat már évezredekkel korábban is számos probléma orvoslására ajánlotta. A Magyarországon részint vadon termő növény jelentős része az alföldi területeken, a szikes Tiszavidéken található. Az itt termő növény 2015-ben került be a hungarikumok közé.

Mit érdemes tudni a kamilláról?

A kamilla vagy másnéven orvosi székfű az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény. A fenti két elnevezésen kívül számos egyéb neve van, például: német kamilla, Szent-Iván pipitér, aranyfű, bubulyuka. Az aratás során a virágot kézzel és kamillafésű segítségével szedik le. A növény eredetileg a Földközi-tenger keleti területiről származik, a mérsékelt övezetben szinte bárhol, mezőkön, vagy akár az út mentén is megterem. A világ több országában is termesztik ezt az igen jellegzetes illatú növényt, többek között Argentínában, Egyiptomban, Németországban és természetesen Magyarországon is.

Mitől olyan különleges az alföldi kamilla?

A nemzeti értéknek számító alföldi kamilla virágzata összetett, kevésbé porlik és eszik szét. A hazánkban, azon belül is az alföldi területeken termő kamilla kiváló minőségű, jelentősége azért is kiemelkedő, mert a hatóanyagtartalma jóval magasabb, mint bárhol máshol termesztett társaié. Éppen ezért az itthonról származó fehér virágú növényt leginkább a gyógyászatban és a kozmetikában használják.

A jótékony kamilla

A virágból készült különböző kivonatok és főzetek számos problémára adhatnak megoldást:

  • tisztítja a légutakat
  • görcsoldó
  • fertőtlenítő és idegnyugtató hatású
  • gyulladásgátló és nyugtató anyagokat tartalmaz
  • álmatlanság ellen ajánlott
  • emésztési problémák kezelésére is alkalmas
  • sebkezelés esetén is használható
  • szédülés, fejfájás esetén is alkalmazható
  • enyhíti a megfázásos tüneteket

A kamilla felhasználási módjai

A kamillának számos felhasználási formája létezik. Leggyakrabban szárítva, illetve olaj formában árusítják. A növénynek többnyire a virágos részeit szokták felhasználni. Érdemes tudni, hogy a kamilla szárában, levelében, gyökereiben is van illóolaj, ám ennek az összetétele nem egyezik meg a virágokból kinyert olajjal.
A virágokat a nyugtató hatású teán túl alkalmazhatjuk borogatásokhoz vagy akár inhalálás során is. A kamillát hasznosítják többek között az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban, az illatszeriparban és a gyógyszeriparban is.

Kamilla a gasztronómiában is

Az kamilla említésekor mindenki a teafogyasztásra gondol, pedig ennél sokkal többet tud ez a különleges növény. A fehér virágokat különböző ételek és italok ízesítése és díszítése során is felhasználhatjuk. Ahogy a levendulát is gyakran viszontlátjuk süteményekben, nincs ez másképp a kamillával sem. Az íze jól illik a mézhez, jól harmonizálnak együtt tortákban, pitékben. Forró nyári napokon egy hűsítő, nyugtató limonádékba vagy akár jegesteákba is kerülhet. Lekvárfőzés során pedig szintén kiegészítő elemként tehetjük valamilyen gyümölcs mellé az üvegekbe.

Guba Márti

Tetszett a(z) A kamilla ezer arca magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A kamilla ezer arca magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

"narrow"
Gear.svg