Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
A kamilla virágzata, kiemelkedő gyógyhatása miatt a népi gyógyászat egyik alappillére. Az alföldi területeken termő növény pedig egyedi hatóanyagtartalma miatt felkerült a nemzeti értékeket összegyűjtő hungarikumok listájára is.
Hazánkban a kamillát, mint gyógyhatással rendelkező növényt a 16. század körül kezdték felismerni. Ám jótékony hatásai miatt a népi gyógyászat már évezredekkel korábban is számos probléma orvoslására ajánlotta. A Magyarországon részint vadon termő növény jelentős része az alföldi területeken, a szikes Tiszavidéken található. Az itt termő növény 2015-ben került be a hungarikumok közé.
A kamilla vagy másnéven orvosi székfű az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény. A fenti két elnevezésen kívül számos egyéb neve van, például: német kamilla, Szent-Iván pipitér, aranyfű, bubulyuka. Az aratás során a virágot kézzel és kamillafésű segítségével szedik le. A növény eredetileg a Földközi-tenger keleti területiről származik, a mérsékelt övezetben szinte bárhol, mezőkön, vagy akár az út mentén is megterem. A világ több országában is termesztik ezt az igen jellegzetes illatú növényt, többek között Argentínában, Egyiptomban, Németországban és természetesen Magyarországon is.
A nemzeti értéknek számító alföldi kamilla virágzata összetett, kevésbé porlik és eszik szét. A hazánkban, azon belül is az alföldi területeken termő kamilla kiváló minőségű, jelentősége azért is kiemelkedő, mert a hatóanyagtartalma jóval magasabb, mint bárhol máshol termesztett társaié. Éppen ezért az itthonról származó fehér virágú növényt leginkább a gyógyászatban és a kozmetikában használják.
A virágból készült különböző kivonatok és főzetek számos problémára adhatnak megoldást:
A kamillának számos felhasználási formája létezik. Leggyakrabban szárítva, illetve olaj formában árusítják. A növénynek többnyire a virágos részeit szokták felhasználni. Érdemes tudni, hogy a kamilla szárában, levelében, gyökereiben is van illóolaj, ám ennek az összetétele nem egyezik meg a virágokból kinyert olajjal.
A virágokat a nyugtató hatású teán túl alkalmazhatjuk borogatásokhoz vagy akár inhalálás során is. A kamillát hasznosítják többek között az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban, az illatszeriparban és a gyógyszeriparban is.
Az kamilla említésekor mindenki a teafogyasztásra gondol, pedig ennél sokkal többet tud ez a különleges növény. A fehér virágokat különböző ételek és italok ízesítése és díszítése során is felhasználhatjuk. Ahogy a levendulát is gyakran viszontlátjuk süteményekben, nincs ez másképp a kamillával sem. Az íze jól illik a mézhez, jól harmonizálnak együtt tortákban, pitékben. Forró nyári napokon egy hűsítő, nyugtató limonádékba vagy akár jegesteákba is kerülhet. Lekvárfőzés során pedig szintén kiegészítő elemként tehetjük valamilyen gyümölcs mellé az üvegekbe.
Guba Márti
További Gastro magazin cikkek
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Londoni városnézés egy guruló cukrászdában
gastro érdekesség, 2025.04.15.
Magyarország étele 2025
2025.04.29.