Így készül a téliszalámi

-
Hungarikum, 2021.08.31.

Így készül a téliszalámi

A szendvicsek gyakori eleme a jellegzetes ízű és illatú, titkos családi recept alapján készülő téliszalámi. A különlegességét az is bizonyítja, hogy az itthon készülő PICK és HERZ márkájú termékek felkerültek a hungarikumok listájára is.


A szalámi egy füstölt kolbászkülönlegesség, melynek neve az olasz salame szóból származik. A téliszalámi az egyik legnépszerűbb hazai felvágott, amely gyakori eleme a mindennapi étkezéseknek. Füstös íze, pirosas színe és jellegzetes illata miatt könnyű megkülönböztetni a többi szalámifajtától.

Honnan ered a téliszalámi?

A téliszalámi nem véletlenül kapta ezt a nevet, ugyanis régebben csak téli időszakban készítették. A szalámi készítése során fontos, hogy kellő mennyiségű vizet veszítsen, ehhez azonban megfelelő körülményekre van szükség. Szeged környékén a levegő páratartalma sokszor nem elég alacsony, ezért az előállítás folyamata során le kell hűteni, majd füstölni kell. A korábbi időkben, amíg nem volt alkalmas gép a hűtésre, addig természetes eszközöket, például jeget használtak. Ez az egyik oka, amiért meg kellett várni a telet. A másik fontos szempont pedig ahhoz kapcsolódott, hogy az előállításhoz sok emberre volt szükség, ám nyári időszakban a többi termék betakarításával foglalkoztak. Télen azonban kevesebb időt töltöttek a földeken, így ebben az időszakban a gyárban a plusz munkaerő bevonásával gyártották a téliszalámit.

A téliszalámi, mint hungarikum

A téliszalámi alapanyaga a sertéshús, melynek húsát nem darálják, hanem apróra vágják. Titkos hozzávalókból készült fűszerkeverékkel ízesítik, majd előbb jön a füstölés, utána pedig az érlelés folyamata. A hazai termékek közül kettő is bekerült a hungarikumok közé 2014-ben, méghozzá az Agrár- és élelmiszergazdaság kategóriába. A listában szerepel a PICK téliszalámi és a HERZ Classic téliszalámi is további tizennyolc másik termék között.

A PICK téliszalámi

A téliszalámi jellegzetes ízét nehéz más felvágottakkal összekeverni. Hogy miben rejlik a titka? A sok generáción át gondosan őrzött titok a hagyományos családi receptben rejlik. A minőségi hozzávalókon túl, a fűszerek megfelelő aromája adja a már mindenki számára jól ismert ízt. A rudakat két éven keresztül szárítják, majd bükkfa hasábok füstjében érlelik, ettől lesz ilyen különleges színe. A nemespenész is fontos szerepet játszik a folyamatban, és persze a szalámimester is, aki állandó odaadó figyelmével és szaktudásával felügyeli a gyártás egész folyamatát.

A HERZ téliszalámi

A HERZ téliszalámi különlegessége, hogy már 120 éve ugyanazon recept alapján készítik, ami Herz Ármin hajózási vállalkozó nevéhez fűződik. A minőségi válogatott alapanyagokon kívül, az egyedi fűszerek és a hagyományos 90 napig tartó érlelési módszerek gondoskodnak a minőségi ízekről. A szalámi kizárólag erre a célra nevelt sertéshúsból készül. A finom ízén túl, kellemes illatát a bükkfa füstölésnek köszönheti. Összetéveszthetetlen ízét az egyedi fehér- és szegfűbors adja, és a nemespenész lágy aromája szintén fontos szerepet tölt be a végeredmény elérésében.

Guba Márti

Tetszett a(z) Így készül a téliszalámi magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Így készül a téliszalámi magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg