Megkóstoltuk Cyril Haberland menüjét

-
konyhafőnökök, 2013.09.15.

Megkóstoltuk Cyril Haberland menüjét

Cyril Haberland a Paris Budapest Étterembe látogatott, ahol megkóstolhattuk az exkluzív, négy fogásos menüjét.


A francia  gasztronómiát  megújító  séfek  tiszteletére  rendezett eseménysorozat keretében a Sofitel  Budapest Chain  Bridge,  a Francia Intézet, az Association Europe Francophile és az Europ Assistance Magyarország Kft egy felejthetetlen gasztronómiai estét szervezett Cyril Haberland Michelin csillagos séf közreműködésével.

 

Szeptember 9-én Cyril Haberland átvette a főszerepet a Paris Budapest étteremben. Egy exkluzív ebéd keretein belül talkozott a magyar gasztronómia jeles képviselőivel, amelyen mi is részt vettünk. A Paris Budapest étterem konyhájában egy 3+1 fogásos menüvel kápráztatott el minket.

 

 

Az előétel meglepetés volt, nem szerepelt a menükártyánkon. Sült kacsamájat kaptunk, szamócás morzsával és zöld ánizsos rebarbara mártással. A fogásnak több titka is volt. A máj pontosan egy perc harminc másodpercig sült.

 

A ropogós morzsa alapját pedig a fűszeres, népszerű karácsonyi keksz a spekulatius adta. A zöld ánizs harmónikusas kiegészítette a piros gyümölcsök ízét. Az ánizst nem kedvelő szerzőknek is nagyon ízlett.

 

 

Az első fogás vajban sült homárfarok volt fűszeres bevonatban. A homárt Cyril forró víz helyett nitrogénben szokta mártani, de erre itt nem volt lehetősége, ezért mínusz negyven fokon sokkolta. A híres séf elárulta, hogy ez a technológia azért jpbb, mint a forró víz, mert így nem lesz vattás állagú  a homár húsa.

 

A homárfarkat egyébként madársóskából, turbolyából, tárkonyból, kaporból, turbolyából, bazsalikomból, korianderből összeállított friss fűszersalátával, fekete japán fokhagymával, friss fűszeporral és ropogós szalonnával tálalta.

 

 

A homárt a szuvidolt, lassú tűzön készült galambcomb és galambmell követett, melyet füstölt angolna mártással és ribizlisziruppal kínáltak. Nagyon különleges, mégis egyszerű köret járt hozzá: fenyőmagos, cékla rizottó, amit külön tálban szervíroztak.

 

A galamb egy kicsit megosztó volt. Az asztaltársaság több tagja szerint is ráfért volna még egy kis sütés. A mascarpone-s cékla rizottó, azonban egyértelműen sikert aratott.

 

 

 

A sort egy kiváló desszert zárta. Pirított mogyorós kekszet kaptunk, friss málnával, citromkrémmel és édesgyökérfagylalttal, karamellizált mogyoróval. Az extrán mogyorós, puha óriás keksz mély nyomokat hagyott bennünk.

 

A különleges fagyi az asztaltársaság több tagjából is gyermekkori emlékeket csalt elő. Hiszen az édesgyökér az alapja a medvecukornak. Ennek a fagyinak is tulajdonképpen medvecukor íze volt, az ánizst leszámítva, mert az nem került bele.

 

 

A finom ebéd után pedig egy kicsit jobban megismerhettük az elismert szakács életútját. Cyril Haberland szülőföldjén, Kelet-Franciaországban kóstolt bele először a konyhaművészet rejtelmeibe és innen ered lelkesedése és kitartása is, mely újabb és újabb célok felé hajtja a mai napig.

 

Karrierje során számos étteremben megfordult, kezdve a normandiai Le Rivage hotellel – itt szerezte első Michelin-csillagát –, a Bordeaux melletti Cordeillan-Bages kastélyon keresztül – ahol a felkapott séf, Thierry Marx jobbkeze volt –, egészen az audrieu-i kastély konyhájáig – ahová már séfként érkezett.

2009-ben átvette a Les Reynats-i kastély konyháinak irányítását, melyek két évvel később neki köszönhetően jutottak újra Michelin-csillaghoz. Itt már kifejezetten a formabontó ételek válnak hangsúlyossá.

 

2012-ben pedig a Gault&Millau, egy másik meghatározó nemzetközi étteremkalauz három séfsapkával tüntette ki hat másik francia séffel együtt .

Jelenleg is a Les Reynats-i kastélyban tevékenykedik, ahol a nagy hírnévnek örvendő L’Oison étterem mellett létrehozott egy hatvan terítékes bisztrót La Verrière néven.

 

 

Cyril Haberland mottója: „ jó hozzávaló, helyes íz és tökéletes elkészítés”.

Specialitásai: szarvasgomba, libamáj és a normandiai Szent Jakab kagyló.

 

 

Köszönjük a meghívást a Paris Budapest Étteremnek!

Paris Budapest Restaurant

Cím:

V. kerület, Budapest, Széchényi István tér 2.

Weboldal:

http://www.parisbudapest.hu

Nyitva:

11:00-23:00

Fotók:

Huszár Boglárka: https://www.facebook.com/bogart.pictures

 

 

 

 

 

 

 

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Megkóstoltuk Cyril Haberland menüjét magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Megkóstoltuk Cyril Haberland menüjét magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg