Szezonális teszt a Gesztenyésben

-
menüvariációk, 2013.10.09.

Szezonális teszt a Gesztenyésben

A Budai Gesztenyés Étterem egyedi akcióval rukkolt elő. Ingyenes ételteszt keretében ismertetik a szezonális ajánlataikat.


A Budapest és Budakeszi határában található Budai Gesztenyés Étterem története a XIX. század végére nyúlik vissza. A régi időket a hangulatos kertben lévő 100 éves gesztenyefák őrzik. 
 
A hosszú idő alatt az étterem sok átalauláson esett át. Jelenlegi tulajdonosai öt éve vették meg, és azóta is mindent megtesznek azért, hogy a legjobbat hozzák ki a helyből. A családbarát vendéglőben elsősorban a magyar ízeket részesítik előnyben, a tradicionális és a modern konyha között egyensúlyoznak.
 
 
 
A tulajdonosok számára fontos a szezonális táplálkozás, ezért a sztenderd, házias ételeket is tartalmazó étlap mellett, - gondolunk itt például a húslevesre, rántott húsra, sült kacsacombra, somlói galuskára - mindig van egy plusz menüsor.
 
Egyedülálló módon ezeket az ételeket egy ingyenes ételteszt keretében ismertetik a szűkebb közönséggel, majd ezután veszik fel az étlapra. A tesztekre Facebook alkalmazáson keresztül lehet jelentkezni. A szerencsés kiválasztottak egy családias hangulatú vacsorán értékelhetik az ételeket. 
 
 
Mi is ellátogattunk a legutóbbi ételtesztre, hogy megismerkedjünk az októberi menüvel. Előételként házi füstölt pisztrángot kínáltak, almás céklasalátával és  pirított fenyőmaggal. A cékla ugyan megosztó étel, de ez a változat mégis elnyerte a tesztelők ízlését. A halat mindenki kifogástalannak találta, volt olyan résztvevő, aki kedvet kapott a házi füstöléshez is.
 
Első fogásként almás-mangó levest kaptunk, amihez egyaránt tálaltak vaníliahbot és diót is. Elvileg választanunk kellett volna a feltétek között, de többen úgy véltük, hogy mind a kettőt meghagynánk.
 
 
 
Első főfogásként ropogós jércemellfilét fogyasztottunk, amit diós-szőlő raguval, madársalátával és jázminrizzsel tálaltak. Itt elvileg arról kellett volna döntenünk, hogy a madársalátával vagy risszel kínálják, de az előző szituációhoz hasonlóan a két köret párosítására szavaztunk. Ugyanis a mézes szósz levét  kiválóan magába szívta a párolt rizs.
 
Második főételként a fokhagymás-diós morzsában sült harcsasteak-et teszteltük, amit császárhúsos káposztaágyon szervíroztak. Ez a fogás egyöntetű siker lett. A fűszeres, házias jellegű étel kiválóan illik az étterem profiljához, és akár ünnepi finomságnak is eltudjuk képzelni.
 
 
A desszert tálalása előtt körbevezettek minket a konyhán, ahol különleges gasztro-ajándékokat kaptunk. Nevezetesen helyben főzött szedres-lilahagymalekvárt és padlizsánkrémet. Szimpatikus gesztusnak véltük, hogy ilyen nyíltan mutatták be az éttermüket a vendéglátóink.
 
A fehércsokoládés brownie elnevezést oximoronnak véltük, de az íze feledtette a nyelvészeti ellentmondást. A süteményhez karamellkosárkában kínáltak diófagyit, amit vörös színű dióval díszítettek.
 
 
A vacsora nagyon jó hangulatban telt, az idegen résztvevők baráti jelleggel társalogtak. Az éttermet és az ételtesztet is megelégedetten ajánljuk figyelmetekbe.
 
A képen látható ételek kostóló mennyiségek, 2013.10.14-ig szerepelnek a szezonális étlapon.
 
Fotók: Budai Gesztenyés Étterem és Kávézó
 
Cím: Budakeszi, Fő utca 1.
 
Nyitva:

Hétfő - Vasárnap: 11:00 - 23:00
 
 

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Szezonális teszt a Gesztenyésben magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Szezonális teszt a Gesztenyésben magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg