Milyen is az a pékné módra?

-
módozatok, 2024.06.21.

Milyen is az a pékné módra?

Ki az a Pékné - na de ki az a Pék? És mit jelent az, hogy pékné módra? A lényege, hogy a húst burgonyával és hagymával sütik össze, gyakran kiegészítve más zöldségekkel és fűszerekkel is.


Az "pékné módra" elkészítési mód lényege az, hogy a húsokat burgonyával és hagymával sütik össze, gyakran még más zöldségekkel és fűszerekkel is kiegészítve. Ez az elkészítési mód valójában egy hagyományos, rusztikus technika, amely a magyar konyha egyik jellegzetessége. Az étel nevét valószínűleg a péknékről (péknék feleségeiről) kapta, akik a pék kemencéjében sütötték meg ezeket az ételeket.

Mivel pékről van szó, kenyérsütő kemence 

Jellemzők, amelyek "pékné módra" teszik az ételt:

  1. Burgonya és hagyma alap: A burgonya és hagyma az alap, amelyre a húst helyezik. Ezek a zöldségek együtt sülve nagyon ízletesek és jól kiegészítik a húsokat.
  2. Rétegezés: Az ételt gyakran rétegezve készítik el, ahol a hús és a zöldségek egymásra kerülnek, majd együtt sülnek.
  3. Sütés: Az ételt sütőben, gyakran lefedve sütik, hogy a hús és a zöldségek jól átpuhuljanak, majd az utolsó fázisban fedő nélkül sütik, hogy a teteje ropogósra piruljon.
  4. Egyszerű fűszerezés: A fűszerek általában egyszerűek és a magyar konyhára jellemzőek, mint például só, bors, pirospaprika, kömény és majoránna.
  5. Rusztikus stílus: Az étel készítése és tálalása is egyszerű, rusztikus stílusú, amely a hagyományos magyar vidéki konyha jellegzetessége.

Az "pékné módra" kifejezés tehát egy adott főzési módszert jelöl, amely során a húsokat és zöldségeket együtt sütik, ezáltal egy nagyon ízletes és laktató ételt kapva.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Milyen is az a pékné módra? magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Milyen is az a pékné módra? magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg