A Szabolcsi Almás Máktorta az ország tortája 2012-ben

-
Ország tortája, 2021.07.06.

A Szabolcsi Almás Máktorta az ország tortája 2012-ben

Különleges az ország számára a 2012-ben első helyezett Szabolcsi almás máktorta, hiszen igazi hazai ízek dominálnak, amelyet a magyar nép általában díjazni szokott. Nézzük hát, mit kell tudni Pintér Zsolt 2012-es kreációjáról.


A Szabolcsi Almás Máktorta megalkotása

Pintér Zsolt nyerte meg 2012-ben az akkor már hatodik éve megrendezésre kerülő Magyarország tortája versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának megbízásából, amelynek alkalmával minden évben születésinapi tortát keresnek lényegében az országnak az augusztus 20-i ünnepségre. Az ünnepnap Magyarország államosításának és Szent István királyunk, akkori uralkodónk tiszteletére szól.

Pintér Zsolt, cukrász a veszprémi Kokó Cukrászda nevében indult a versenyen, és nyerte meg az általa készített tortával, amelynek fővonala az alma és a mák. Volt néhány év, mikor nagyon megosztó ízvilágokat kombináltak készítőik az általuk kreált süteményekben, de az almás máktortát a többség nagyon kedvelte, mivel egészen hagyományos keretek közé szorították az ízeket.

Mint minden évben, 2012-ben is augusztus 19-én vált publikussá a győztes torta, amelyet megkóstolni augusztus 20-án a Magyar Ízek utcája rendezvényen lehetett, és a hagyományokhoz híven később az ország számos cukrászdájában is kapható volt, de év végéig kizárólag a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestület tagjainak cukrászdáiban. Ez az országban elszórtan található több, mint 150 cukrászdát jelent.

A Szabolcsi Almás Máktorta hozzávalói

A torta különlegessége, hogy magyar alapanyagokból készült kölespehellyel, és hat mákos tortalap között fahéjas almás töltelék, valamint tejszínes vaníliás krém rétegek szerepelnek. A kész torta lágy krémes tetejét mákkal szórták meg. Az országtorták közül otthoni elkészítés szempontjából talán az egyik legkönnyebb recepttel rendelkező az almás máktorta, nagyjából két órát vesz igénybe.

Hozzávalói

A tésztához:

  • 12 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 12 tojásfehérje
  • 2 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg darált keksz
  • 4 evőkanál az almás töltelékből
  • 36 dkg darált mák

Az almás töltelékhez:

  • 1,3 kg reszelt alma
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom leve

A krémhez:

  • 9 tojássárgája
  • 9 dl tej
  • 4 dl növényi tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg cukor
  • 10,5 dkg étkezési keményítő

2012 az az év, mikor már annyira rutinos versenynek érezték a cukrászok között a megmérettetést, hogy elindítottak az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kiírta a „Magyarország Cukormentes Tortája” pályázatát is. Az első győztese az Almatorta egressel lett, amely a budapesti Zila Cukrászda kreációja.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A Szabolcsi Almás Máktorta az ország tortája 2012-ben magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A Szabolcsi Almás Máktorta az ország tortája 2012-ben magazin cikk? Írd meg véleményed!

A Szabolcsi Almás Máktorta az ország tortája 2012-ben cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban

Chef Market tulajdonosa szerint vidéken gyakorlatilag nincs esélye talpon maradni azoknak a gasztrovállalkozásoknak, melyet nem család üzemeltet. Sarkos vélemény ez akkor, amikor egyre több óriási vagy luxusberuházás érkezik vidékre, miközben a lokális vendégek száma korlátos, a vásárlóerő szintén.

éttermek, 2025.06.11.

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

"narrow"
Gear.svg