Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban
éttermek, 2025.06.11.
Különleges az ország számára a 2012-ben első helyezett Szabolcsi almás máktorta, hiszen igazi hazai ízek dominálnak, amelyet a magyar nép általában díjazni szokott. Nézzük hát, mit kell tudni Pintér Zsolt 2012-es kreációjáról.
Pintér Zsolt nyerte meg 2012-ben az akkor már hatodik éve megrendezésre kerülő Magyarország tortája versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának megbízásából, amelynek alkalmával minden évben születésinapi tortát keresnek lényegében az országnak az augusztus 20-i ünnepségre. Az ünnepnap Magyarország államosításának és Szent István királyunk, akkori uralkodónk tiszteletére szól.
Pintér Zsolt, cukrász a veszprémi Kokó Cukrászda nevében indult a versenyen, és nyerte meg az általa készített tortával, amelynek fővonala az alma és a mák. Volt néhány év, mikor nagyon megosztó ízvilágokat kombináltak készítőik az általuk kreált süteményekben, de az almás máktortát a többség nagyon kedvelte, mivel egészen hagyományos keretek közé szorították az ízeket.
Mint minden évben, 2012-ben is augusztus 19-én vált publikussá a győztes torta, amelyet megkóstolni augusztus 20-án a Magyar Ízek utcája rendezvényen lehetett, és a hagyományokhoz híven később az ország számos cukrászdájában is kapható volt, de év végéig kizárólag a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestület tagjainak cukrászdáiban. Ez az országban elszórtan található több, mint 150 cukrászdát jelent.
A torta különlegessége, hogy magyar alapanyagokból készült kölespehellyel, és hat mákos tortalap között fahéjas almás töltelék, valamint tejszínes vaníliás krém rétegek szerepelnek. A kész torta lágy krémes tetejét mákkal szórták meg. Az országtorták közül otthoni elkészítés szempontjából talán az egyik legkönnyebb recepttel rendelkező az almás máktorta, nagyjából két órát vesz igénybe.
Hozzávalói
A tésztához:
Az almás töltelékhez:
A krémhez:
2012 az az év, mikor már annyira rutinos versenynek érezték a cukrászok között a megmérettetést, hogy elindítottak az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kiírta a „Magyarország Cukormentes Tortája” pályázatát is. Az első győztese az Almatorta egressel lett, amely a budapesti Zila Cukrászda kreációja.
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban
éttermek, 2025.06.11.
Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger
éttermek, 2025.06.06.
Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás
év fagylaltja, 2025.05.31.
3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan
menüvariációk, 2025.05.22.
Balaton Fagyija 2025.
Balaton, 2025.05.20.
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
26. Csabai Kolbászfesztivál - 2023.10.19-22.
2025.06.02.