A Szabolcsi Almás Máktorta az ország tortája 2012-ben

-
Ország tortája, 2021.07.06.

A Szabolcsi Almás Máktorta az ország tortája 2012-ben

Különleges az ország számára a 2012-ben első helyezett Szabolcsi almás máktorta, hiszen igazi hazai ízek dominálnak, amelyet a magyar nép általában díjazni szokott. Nézzük hát, mit kell tudni Pintér Zsolt 2012-es kreációjáról.


A Szabolcsi Almás Máktorta megalkotása

Pintér Zsolt nyerte meg 2012-ben az akkor már hatodik éve megrendezésre kerülő Magyarország tortája versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának megbízásából, amelynek alkalmával minden évben születésinapi tortát keresnek lényegében az országnak az augusztus 20-i ünnepségre. Az ünnepnap Magyarország államosításának és Szent István királyunk, akkori uralkodónk tiszteletére szól.

Pintér Zsolt, cukrász a veszprémi Kokó Cukrászda nevében indult a versenyen, és nyerte meg az általa készített tortával, amelynek fővonala az alma és a mák. Volt néhány év, mikor nagyon megosztó ízvilágokat kombináltak készítőik az általuk kreált süteményekben, de az almás máktortát a többség nagyon kedvelte, mivel egészen hagyományos keretek közé szorították az ízeket.

Mint minden évben, 2012-ben is augusztus 19-én vált publikussá a győztes torta, amelyet megkóstolni augusztus 20-án a Magyar Ízek utcája rendezvényen lehetett, és a hagyományokhoz híven később az ország számos cukrászdájában is kapható volt, de év végéig kizárólag a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestület tagjainak cukrászdáiban. Ez az országban elszórtan található több, mint 150 cukrászdát jelent.

A Szabolcsi Almás Máktorta hozzávalói

A torta különlegessége, hogy magyar alapanyagokból készült kölespehellyel, és hat mákos tortalap között fahéjas almás töltelék, valamint tejszínes vaníliás krém rétegek szerepelnek. A kész torta lágy krémes tetejét mákkal szórták meg. Az országtorták közül otthoni elkészítés szempontjából talán az egyik legkönnyebb recepttel rendelkező az almás máktorta, nagyjából két órát vesz igénybe.

Hozzávalói

A tésztához:

  • 12 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 12 tojásfehérje
  • 2 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg darált keksz
  • 4 evőkanál az almás töltelékből
  • 36 dkg darált mák

Az almás töltelékhez:

  • 1,3 kg reszelt alma
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom leve

A krémhez:

  • 9 tojássárgája
  • 9 dl tej
  • 4 dl növényi tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg cukor
  • 10,5 dkg étkezési keményítő

2012 az az év, mikor már annyira rutinos versenynek érezték a cukrászok között a megmérettetést, hogy elindítottak az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kiírta a „Magyarország Cukormentes Tortája” pályázatát is. Az első győztese az Almatorta egressel lett, amely a budapesti Zila Cukrászda kreációja.

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A Szabolcsi Almás Máktorta az ország tortája 2012-ben magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A Szabolcsi Almás Máktorta az ország tortája 2012-ben magazin cikk? Írd meg véleményed!

A Szabolcsi Almás Máktorta az ország tortája 2012-ben cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

"narrow"
Gear.svg