Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A 2008-ban még nagy újdonságnak számító Ország tortája versenyen szintén Zila László Zila Cukrászdája nyerte el az első helyezettnek járó elismerést.
2007-ben a verseny indításakor úgy álmodták meg, hogy a győztes torta az Augusztus 20-i nemzeti ünnepünktől számítva válik árusíthatóvá a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestület tagjai számára, és a győztes cukrász tortája lesz hazánk tortája egy éven keresztül. Az Ipartestület Magyar Köztársaság kormányának megbízásából hozta létre Magyarország államosításának és államosító királyunknak, I. Szent Istvánnak tiszteletére.
Több körös versenyen mérettetik meg magukat az induló cukrászok. A fordulók alatt szakmai zsűri nem csupán pontrendszerük által értékelik a tortákat, de saját véleményüket is megosztják a cukrászokkal, így a továbbjutott ötleteket ki tudják még egészíteni a javaslatokkal. A döntőben már csak pár tortát kóstolnak újra, évenként eltér ez, lehet három-hat is akár.
A 2008-ban első helyezettnek értékelt Szatmári szilvatorta Zila László nevéhez fűződik ismét. A cukrász a Budapesten fellelhető Zila Cukrászda üzemeltetője. Hírnevét már az első országtorta győzelmével megalapozta, és színes ötletei és tapasztalata alapján nincs határ számára. A Szatmári szilvatorta méltán nyerte el a címet, elvégre különlegesen finom alapanyagok hozzák létre a kiegyensúlyozott ízkombinációt úgy, mint a marcipán, a csokoládé, a szilvapálinka vagy rum és az aszalt szilva. Elkészítését illetően három piskótaréteget töltünk meg. A piskótarétegek közé helyezzük a csokoládés-marcipános alapkrémeket. A díszítése egyszerű tejszínhabbal történik, amelynek tetejére kerül némi aszalt szilva, vágott, pörlölt mandula és a Zila féle-szokásos zöld marcipánlevelek.
Négy folyó hordalékából keletkezett a szatmári szilva típusa, melynek társaihoz hasonlóan számos jótékony hatása van. A-, B-, E-vitaminban az egyik leggazdagabb szilvafajta, de ásványi anyagokból sem szűkölködik. Gyomor-működésünket szabályozza, szív-egészségünket javítja, de akár a rák kialakulásának esélyét is csökkenti. Némely országban savanykásabb ízvilágú, máshol édesebb, de Szatmárban a legfinomabb a kiegyensúlyozott ízkombinációjával. Nem túl savanykás, nem túl édes. Számos termék jöhet létre a szatmári szilva által, nagy népszerűségnek örvend a szatmári szilvalekvár, de ugyanúgy a szatmári szilvapálinka is. Olyannyira elégedett vele a szilva-kedvelő közönség, hogy a szatmári szilva is hungarikumként ismert gyümölcse hazánknak. Zila László szereti felhasznáni a hungarikumnak számító hazai gyümölcseinket ötleteihez, receptjeihez.
A szilva kedvelőinek kötelező beszerezni az alapanyagokat a torta sütéséhez, mert otthon is elérhetjük azt a tökéletes ízharmóniát, melyet Zila László is megálmodott.
A tortalap
A marcipánkrém
A csokoládékrém
Főzött zselatin
Töltéshez további adalékok
A szilvapálinkás szirup
Díszítéshez
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.