A Szatmári Szilvatorta, 2008 ország tortája

-
Ország tortája, 2021.07.02.

A Szatmári Szilvatorta, 2008 ország tortája

A 2008-ban még nagy újdonságnak számító Ország tortája versenyen szintén Zila László Zila Cukrászdája nyerte el az első helyezettnek járó elismerést.


2007-ben a verseny indításakor úgy álmodták meg, hogy a győztes torta az Augusztus 20-i nemzeti ünnepünktől számítva válik árusíthatóvá a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestület tagjai számára, és a győztes cukrász tortája lesz hazánk tortája egy éven keresztül. Az Ipartestület Magyar Köztársaság kormányának megbízásából hozta létre Magyarország államosításának és államosító királyunknak, I. Szent Istvánnak tiszteletére.

Több körös versenyen mérettetik meg magukat az induló cukrászok. A fordulók alatt szakmai zsűri nem csupán pontrendszerük által értékelik a tortákat, de saját véleményüket is megosztják a cukrászokkal, így a továbbjutott ötleteket ki tudják még egészíteni a javaslatokkal. A döntőben már csak pár tortát kóstolnak újra, évenként eltér ez, lehet három-hat is akár.

A Szatmári Szilvatorta – 2008 Ország Torta

A 2008-ban első helyezettnek értékelt Szatmári szilvatorta Zila László nevéhez fűződik ismét. A cukrász a Budapesten fellelhető Zila Cukrászda üzemeltetője. Hírnevét már az első országtorta győzelmével megalapozta, és színes ötletei és tapasztalata alapján nincs határ számára. A Szatmári szilvatorta méltán nyerte el a címet, elvégre különlegesen finom alapanyagok hozzák létre a kiegyensúlyozott ízkombinációt úgy, mint a marcipán, a csokoládé, a szilvapálinka vagy rum és az aszalt szilva. Elkészítését illetően három piskótaréteget töltünk meg. A piskótarétegek közé helyezzük a csokoládés-marcipános alapkrémeket. A díszítése egyszerű tejszínhabbal történik, amelynek tetejére kerül némi aszalt szilva, vágott, pörlölt mandula és a Zila féle-szokásos zöld marcipánlevelek.

A szatmári szilva

Négy folyó hordalékából keletkezett a szatmári szilva típusa, melynek társaihoz hasonlóan számos jótékony hatása van. A-, B-, E-vitaminban az egyik leggazdagabb szilvafajta, de ásványi anyagokból sem szűkölködik. Gyomor-működésünket szabályozza, szív-egészségünket javítja, de akár a rák kialakulásának esélyét is csökkenti. Némely országban savanykásabb ízvilágú, máshol édesebb, de Szatmárban a legfinomabb a kiegyensúlyozott ízkombinációjával. Nem túl savanykás, nem túl édes. Számos termék jöhet létre a szatmári szilva által, nagy népszerűségnek örvend a szatmári szilvalekvár, de ugyanúgy a szatmári szilvapálinka is. Olyannyira elégedett vele a szilva-kedvelő közönség, hogy a szatmári szilva is hungarikumként ismert gyümölcse hazánknak. Zila László szereti felhasznáni a hungarikumnak számító hazai gyümölcseinket ötleteihez, receptjeihez.

A Szatmári Szilvatorta hozzávalói

A szilva kedvelőinek kötelező beszerezni az alapanyagokat a torta sütéséhez, mert otthon is elérhetjük azt a tökéletes ízharmóniát, melyet Zila László is megálmodott.

A tortalap

  • 3 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 13 dkg vaj
  • 13 dkg porcukor
  • 1 vaníliás rúd
  • 35 dkg aszalt szilva
  • 6 cl rum
  • 8 dkg őrölt dió
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1/2 csomag fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipetnyi só

A marcipánkrém

  • 5 tojás sárgája
  • 2 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg marcipán
  • 15 dkg tejszínhab
  • 5 dkg főzött zselatin

A csokoládékrém

  • 1 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 3 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg tejszínhab
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dkg főzött zselatin

Főzött zselatin

  • 3 dl víz
  • 6 dkg zselatin

Töltéshez további adalékok

  • szilvalekvár
  • pörkölt dió

A szilvapálinkás szirup

  • 4 cl szilvapálinka
  • 4 cl 50%-os cukorszirup

Díszítéshez

  • tejszínhab
  • aszalt szilva
  • pörkölt mandula

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A Szatmári Szilvatorta, 2008 ország tortája magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A Szatmári Szilvatorta, 2008 ország tortája magazin cikk? Írd meg véleményed!

A Szatmári Szilvatorta, 2008 ország tortája cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban

Chef Market tulajdonosa szerint vidéken gyakorlatilag nincs esélye talpon maradni azoknak a gasztrovállalkozásoknak, melyet nem család üzemeltet. Sarkos vélemény ez akkor, amikor egyre több óriási vagy luxusberuházás érkezik vidékre, miközben a lokális vendégek száma korlátos, a vásárlóerő szintén.

éttermek, 2025.06.11.

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

"narrow"
Gear.svg