Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
2012 óta rendezik meg a Cukormentes Ország Tortája versenyt, 2016-ban már ötödik alkalommal, ahol magyar cukrászok mérettetik meg magukat egy kreációjukkal, mely nem tartalmazhat hozzáadott cukrot és fehér lisztet. A versenyt a hagyományos Ország Tortájával tartják párhuzamosan a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete rendezésében a vele együttműködő Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével.
Magyarország tortáját az Augusztus 20-i ünnepség alkalmával keresik minden évben, mert ilyenkor emlékezünk meg az ország államosítására, mely lényegében a születésnapja hazánknak. Szerencsére, az utóbbi pár évben egyre népszerűbb az lakosság körében, hogy beleépítik az egészséges életmódot az életükbe, így nem használnak olyan adalékanyagokat sütéshez, főzéshez, mely rontja annak minőségét. Erre hivatott felhívni figyelmet a magyar cukrászoknak ez a verseny is, használjanak és fejlesszenek ki cukormentes és minél minőségibb recepteket. 2016-ban Pechtol Zsolt cukrászmester készítette el a Cukormentes Országtorta verseny első helyezettjét, az Áfonyás Hercegnő fantázianevet viselő tortát.
2016-ban Pechtol Zsolt cukrász tortája érdemelte ki a kreációja számára, az Ország Cukormentes Tortája címet az Áfonyás Hercegnő fantázianévvel a budapesti Tortavár Cukrászdából. Mindössze 8,8 gramm szénhidrátot és 228 kcal-t tartalmaz egy szelete, amely szinte bármely diétába beilleszthető.
Már a neve is finom eleganciára utal, de a hozzávalói és stílusa is megerősítik ezt benne. Természetesen a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott lista alapanyagaiból kerültek ki a hozzávalók, főalapanyaga például, ahogy már a neve is előrebocsájtja, az áfonya. Ám tartalmaz még más gyümölcsöt is úgy, mint szedret és ribizlit, vagy egyéb hozzávalónak joghurtot és mandulát. Ezek egyvelege alkotja meg azt a könnyed ízvilágot, mely a szakmai zsűri tetszését is elnyerte.
Három döntős közül választotta ki a szakmai zsűri a nyertes tortát. A többi is különdíjas lett, ebből is látható, milyen szoros verseny zajlott a döntősök között, és minden évben egyre nő a mezőny.
A 2016-ban első helyezettként díjazott Cukormentes Áfonyás Hercegnő Országtorta alapanyagait viszonylag egyszerűen be lehet szerezni, és hobbicukrászként is kipróbálni otthoni körülmények között. Az alábbi hozzávalók szükségesek az elkészítéshez:
Tortalap
Erdei gyümölcs töltelék
Joghurt mousse
Vaníliakrém
Erdei gyümölcs krém
Díszítés - Mandulás lapocska
Torta panírozása
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.