Áfonyás Hercegnő – ország cukormentes tortája 2016

-
Ország tortája, 2021.07.10.

Áfonyás Hercegnő – ország cukormentes tortája 2016

2012 óta rendezik meg a Cukormentes Ország Tortája versenyt, 2016-ban már ötödik alkalommal, ahol magyar cukrászok mérettetik meg magukat egy kreációjukkal, mely nem tartalmazhat hozzáadott cukrot és fehér lisztet. A versenyt a hagyományos Ország Tortájával tartják párhuzamosan a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete rendezésében a vele együttműködő Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével.


Magyarország tortáját az Augusztus 20-i ünnepség alkalmával keresik minden évben, mert ilyenkor emlékezünk meg az ország államosítására, mely lényegében a születésnapja hazánknak. Szerencsére, az utóbbi pár évben egyre népszerűbb az lakosság körében, hogy beleépítik az egészséges életmódot az életükbe, így nem használnak olyan adalékanyagokat sütéshez, főzéshez, mely rontja annak minőségét. Erre hivatott felhívni figyelmet a magyar cukrászoknak ez a verseny is, használjanak és fejlesszenek ki cukormentes és minél minőségibb recepteket. 2016-ban Pechtol Zsolt cukrászmester készítette el a Cukormentes Országtorta verseny első helyezettjét, az Áfonyás Hercegnő fantázianevet viselő tortát.

2016 Cukormentes Országtorta – Az Áfonyás Hercegnő

2016-ban Pechtol Zsolt cukrász tortája érdemelte ki a kreációja számára, az Ország Cukormentes Tortája címet az Áfonyás Hercegnő fantázianévvel a budapesti Tortavár Cukrászdából. Mindössze 8,8 gramm szénhidrátot és 228 kcal-t tartalmaz egy szelete, amely szinte bármely diétába beilleszthető.

Már a neve is finom eleganciára utal, de a hozzávalói és stílusa is megerősítik ezt benne. Természetesen a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott lista alapanyagaiból kerültek ki a hozzávalók, főalapanyaga például, ahogy már a neve is előrebocsájtja, az áfonya. Ám tartalmaz még más gyümölcsöt is úgy, mint szedret és ribizlit, vagy egyéb hozzávalónak joghurtot és mandulát. Ezek egyvelege alkotja meg azt a könnyed ízvilágot, mely a szakmai zsűri tetszését is elnyerte.

2016 Cukormentes Ország Tortája verseny döntősei

Három döntős közül választotta ki a szakmai zsűri a nyertes tortát. A többi is különdíjas lett, ebből is látható, milyen szoros verseny zajlott a döntősök között, és minden évben egyre nő a mezőny.

2016 Cukormentes Országtorta hozzávalói

A 2016-ban első helyezettként díjazott Cukormentes Áfonyás Hercegnő Országtorta alapanyagait viszonylag egyszerűen be lehet szerezni, és hobbicukrászként is kipróbálni otthoni körülmények között. Az alábbi hozzávalók szükségesek az elkészítéshez:

Tortalap

  • 50 g finomra darált mandula
  • 30 g vaj (82% zsírtartalom)
  • 100 g eritrit
  • 65 g teljes kiőrlésű zabliszt
  • 200 g tojásfehérje

Erdei gyümölcs töltelék

  • 350 g erdei gyümölcs püré
  • 70 g eritrit
  • 7,5 g zselatinlap

Joghurt mousse

  • 450 g görög joghurt (10% zsírtartalom)
  • 77 g eritrit
  • 50 g tejszín (30% zsírtartalom)
  • 13,4 g zselatinlap
  • 290 g lágy habbá vert tejszín (30% zsírtartalom)

Vaníliakrém

  • 100 g tejszín (30% zsírtartalom)
  • 20 g cukor nélküli fehér csokoládé
  • negyed vaníliarúd
  • 1 g zselatinlap

Erdei gyümölcs krém

  • 60 g tejszín (30% zsírtartalom)
  • 15 g erdei gyümölcs püré
  • 15 g cukor nélküli fehér csokoládé
  • negyed vaníliarúd
  • 0,75 g zselatinlap

Díszítés - Mandulás lapocska

  • 25 g finomra darált mandula
  • 20 g eritrit
  • 20 g vaj (82% zsírtartalom)
  • 7 ml tej (2,8% zsírtartlom)

Torta panírozása

  • 25 g darált mandula
  • tortalapról leeső 50 g mandulás piskóta keverékével

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Áfonyás Hercegnő – ország cukormentes tortája 2016 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Áfonyás Hercegnő – ország cukormentes tortája 2016 magazin cikk? Írd meg véleményed!

Áfonyás Hercegnő – ország cukormentes tortája 2016 cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban

Chef Market tulajdonosa szerint vidéken gyakorlatilag nincs esélye talpon maradni azoknak a gasztrovállalkozásoknak, melyet nem család üzemeltet. Sarkos vélemény ez akkor, amikor egyre több óriási vagy luxusberuházás érkezik vidékre, miközben a lokális vendégek száma korlátos, a vásárlóerő szintén.

éttermek, 2025.06.11.

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

"narrow"
Gear.svg