Három Kívánság – Cukormentes Ország Tortája 2018

-
Ország tortája, 2021.07.12.

Három Kívánság – Cukormentes Ország Tortája 2018

2018-ban már rutinosnak számított az Ország tortája pályázat cukormentes változata is, elvégre akkor már hetedik éve került megrendezésre 2012 óta.


A hagyományos Országtortával szemben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Cukormentes Országtorta versenyt nem Magyarország kormánya megbízásából rendezi, hanem az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szabályait követik. A felhasználható alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adja ki, és ők is ellenőrzik ezt a verseny keretein belül. A kezdeményezés célja, felhívni a magyar cukrászok figyelmét az emberek igényére, miszerint egyre többen választják az egészséges életmódba beleilleszthető cukormentes süteményeknek a változatait. 

2018-ban a Nándori Cukrászda kreációja nyerte el a szakmai zsűri tetszését, amely a Három Kívánság meseszerű nevet kapta. Hozzáadott mesterséges adalékanyagok, fehér liszt és cukor nélkül készült el a verseny előírásai szerint. A nyertes tortákat az előző évekhez hasonlóan az Országházban jelentették be, és a hagyományos Országtortával együtt a Magyar Ízek Utcája elnevezésű szabadtéri rendezvényen lehetett először megkóstolni, melyet minden évben augusztus 18-20-ig rendeznek meg Budapesten. 

Három Kívánság – Magyarország Cukormentes Tortája 2018-ban

2018-ban a Budapesten található Nándori Cukrászda nyerte el az első helyezést az Ország Cukormentes Tortája nevű versenyen. A hivatalos adatok szerint mindössze 12,9 gramm szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz egy szelet, odafigyelve ezzel azokra, akiknek fokozottabban figyelniük kell a bevitt tápanyagokra. A kezdeményezés segít azoknak, akik szeretnék kivenni a rendezvény sorozatból a részüket, de valamilyen egészségügyi oknál fogva a hagyományos Országtortát nem ajánlott nekik megvásárolni. 

A torta kreációnak három alappillére van összetevői szerint, még hozzá a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy és a túró, ezt pedig citrom leve teszi teljessé. Együttesüknek kombinációja nagyszerű egyveleget alkot már önmagában, de még ezt is tudták fokozni és háziasabb formát ölteni a torta számára egy habosabb réteggel. 

2018 Cukormentes Ország Tortája verseny döntősei 

2018-ban a Cukormentes Országtorta verseny döntőjébe öt torta jutott, melyek közül a zsűri júniusban választotta ki a Három Kívánság nevű tortát a Nándori Cukrászdától. 

  • Meggyes-túróhabos – Nándori Cukrászda, Budapest
  • Csipkerózsa – Édességlabor, Budapest
  • Habos feketecseresznye – Nándori Cukrászda, Budapest
  • Meggyes felhőtorta – Suhajda Cukrászda, Budaörs
  • Szőke szilva – Édességlabor, Budapest

2018 Cukormentes Ország Tortájának hozzávalói

Érdemes otthonra is beszerezni a 2018-as Ország Tortája hozzávalóit, mert nem nehéz az elkészítése hobbi cukrászoknak sem, alapanyagai pedig könnyen megtalálhatóak egyszerű szupermarketekben. 

Piskóta

187,5 g tojás
150 g darált mandula
45 g vaj
30 g darált dió
7,5 g chia mag
75 g xilit
45 g 100% gyümölcs-tartalmú, rostos almalé
0,5 g szódabikarbóna
0,2 g só

Meggytöltelék

600 g magozott mirelit meggy 
10 g bio (kezeletlen) citromhéj
5 g zselatin 

Angolkrém

100 g 2,8 % zsírtartalmú tej
20 g xilit
20 g eritrit
40 g tojássárgája

Túrókrém

180 g angolkrém
200 g „göbös”, félzsíros túró
200 g 33% zsírtartalmú tejszín
10 g zselatin
100 g 10 % zsírtartalmú görög joghurt
20 g xilit
20 g eritrit
5 g bio citromhéj

Habdísz

70 g meggylé
40 g tojásfehérje
20 g xilit + 50 g xilit
5 g zselatin
10 g citromlé
10 g víz

Gubricza Laura

Tetszett a(z) Három Kívánság – Cukormentes Ország Tortája 2018 magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Három Kívánság – Cukormentes Ország Tortája 2018 magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

"narrow"
Gear.svg