A zalai dödölle és Dödölle fesztivál

-
receptek, 2021.07.16.

A zalai dödölle és Dödölle fesztivál

A zalaiak számára nem mond újdonságot, mi is az a dödölle, és hogy készítik el a helyiek, de azok számára, akik nem ismerik, izgalmas lehet, elvégre egy igazi hagyományos magyar étel, amit nagyon egyszerűen el lehet mindössze akár hat alapanyagból készíteni.


Mi is az a dödölle?

Az igazi dödölle alapja egyszerűen csak krumpli és búzaliszt, melyeknek összegyúrásából és kisütéséből gombóc formákban készítjük el. Akkor teljes a tálalása, ha tejföllel kísérik és pirítanak hozzá hagymát is. Néhányan császárhús alapú pörköltet is készítenek hozzá, hogy a hagyományos magyar ételek hatását még jobban elérjék.

A zalai dödölle

Az igazi zalai hagyományoknak megfelelően a dödölle receptje rendkívül egyszerű, mégis a mai napig szokás elkészíteni olykor a közös családi étkezések alkalmával. Igazi népi étel, amely az ország minden pontján ismeretes valamilyen elnevezéssel. Ezek közül kiemelkedő a “krumpligánica” vagy csak szimplán “gánica”, melyet használnak zalaiak is a fő elnevezésén kívül, ám igazán Baranya és Somogy megyében híresült el így. Kicsit kevésbé népszerűbb nevet kapta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mint “cinke”. Igazi hagyományos étel lévén már bekerült a “zalaikumok” értékeinek sorába, és jelenleg még folyamat alatt, hogy a hungarikum címet is elnyerje.

A nagykanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál

Minden év őszén, szeptemberben rendezik meg a két napig tartó Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivált, amely középpontjában nevéből eredendően igazi zalai ételek állnak. A dödöllén kívül szerepet kapnak más főételek és desszertek, illetve a zalai dombságról érkező borok is. Az fesztiválra látogató emberek megkóstolhatják a krumpliprószát vagy a különböző csülök és pörkölt alapú hazai, főként a Zalai dombságról érkező hagyományos ételeket. Ami a fesztiválon bemutatásra kerülő borokat illeti, létrehoznak a fesztivál idejére egy borutcát, ahol nem is lehet semmi mást kapni, csak az igazi magyar borászoktól, azon belül is a dombságról érkező különlegességeket. A kulturális programokból és lehetőségekből sem szenvedhet senki sem hiányt, mert érdekes előadásokat tartanak a zalai és magyar szokásokról, helyi tradíciókról.

Egyéb szórakoztató programokból is bővelkedünk a pénteki és szombati napokon tartandó fesztiválon, hiszen híres magyar előadók sora lépett már fel a szeptemberi mulatságon. Szombatonként általában megrendezésre kerül a szüreti felvonulás, ahol helyi tánctársulatok és különböző egyesületek tesznek meg egy városon keresztül haladó utat feldíszített kocsikon, miközben magyar dalokat énekelnek és hallgatnak.

2006-ban megkíséreltek megdönteni egy Guiness rekordot, amely sikerrel is járt, miszerint 2331 adagnyi dödölle készült el, ám minden évben rendeznek versenyt a különböző csapatok között, ki készíti el a legtöbb és legfinomabb dödöllét. Később 2013-ban újra sikerült az akció 2500 adaggal egy üstben való elkészítéssel, mindezt 24 órás időtartammal.

A zalai dödölle receptje

A dödöllét otthon is elkészíthetjük:

  • 1 kg burgonya
  • fél kg liszt
  • 15 dkg császárhús
  • fél fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 evőkanál só
  • tejföl és savanyúság a tálaláshoz

A burgonyát mossuk meg, jó sós vízben, héjastól főzzük, majd tisztítsuk meg és törjük össze. Tipp: a burgonyát a közepénél vágjuk körbe, így a megfőtt burgonyáról a héját könnyen le tudjuk venni.

Ezután hozzáadjuk a lisztet és kézzel összedolgozzuk. Az összeállt masszát felvágjuk kisebb darabokra, lisztezett kézzel sodorjunk kis hurkákat belőle, majd daraboljuk még kisebbre, hogy nudlikat tudjunk formázni belőle. Egy fazék vizet forraljunk fel, majd amikor már csak gyöngyözik a víz tegyük bele a nudlikat, amíg feljönnek a felszínre (kb. 6-7 perc). Ezután a felforrósított serpenyőben pirítsuk le az apró kockákra vágott császárhúst, adjuk hozzá a felaprózott vöröshagymát, a kifőtt nudlikat, fokhagymát és a borsot, majd pirítsuk az egészet össze. Forrón, tejföllel és savanyúsággal (pl. savanyúkáposztával vagy kovászos ubirkával) tálaljuk, és máris fogyasztható!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A zalai dödölle és Dödölle fesztivál magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A zalai dödölle és Dödölle fesztivál magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg