A zalai dödölle és Dödölle fesztivál

-
receptek, 2021.07.16.

A zalai dödölle és Dödölle fesztivál

A zalaiak számára nem mond újdonságot, mi is az a dödölle, és hogy készítik el a helyiek, de azok számára, akik nem ismerik, izgalmas lehet, elvégre egy igazi hagyományos magyar étel, amit nagyon egyszerűen el lehet mindössze akár hat alapanyagból készíteni.


Mi is az a dödölle?

Az igazi dödölle alapja egyszerűen csak krumpli és búzaliszt, melyeknek összegyúrásából és kisütéséből gombóc formákban készítjük el. Akkor teljes a tálalása, ha tejföllel kísérik és pirítanak hozzá hagymát is. Néhányan császárhús alapú pörköltet is készítenek hozzá, hogy a hagyományos magyar ételek hatását még jobban elérjék.

A zalai dödölle

Az igazi zalai hagyományoknak megfelelően a dödölle receptje rendkívül egyszerű, mégis a mai napig szokás elkészíteni olykor a közös családi étkezések alkalmával. Igazi népi étel, amely az ország minden pontján ismeretes valamilyen elnevezéssel. Ezek közül kiemelkedő a “krumpligánica” vagy csak szimplán “gánica”, melyet használnak zalaiak is a fő elnevezésén kívül, ám igazán Baranya és Somogy megyében híresült el így. Kicsit kevésbé népszerűbb nevet kapta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mint “cinke”. Igazi hagyományos étel lévén már bekerült a “zalaikumok” értékeinek sorába, és jelenleg még folyamat alatt, hogy a hungarikum címet is elnyerje.

A nagykanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál

Minden év őszén, szeptemberben rendezik meg a két napig tartó Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivált, amely középpontjában nevéből eredendően igazi zalai ételek állnak. A dödöllén kívül szerepet kapnak más főételek és desszertek, illetve a zalai dombságról érkező borok is. Az fesztiválra látogató emberek megkóstolhatják a krumpliprószát vagy a különböző csülök és pörkölt alapú hazai, főként a Zalai dombságról érkező hagyományos ételeket. Ami a fesztiválon bemutatásra kerülő borokat illeti, létrehoznak a fesztivál idejére egy borutcát, ahol nem is lehet semmi mást kapni, csak az igazi magyar borászoktól, azon belül is a dombságról érkező különlegességeket. A kulturális programokból és lehetőségekből sem szenvedhet senki sem hiányt, mert érdekes előadásokat tartanak a zalai és magyar szokásokról, helyi tradíciókról.

Egyéb szórakoztató programokból is bővelkedünk a pénteki és szombati napokon tartandó fesztiválon, hiszen híres magyar előadók sora lépett már fel a szeptemberi mulatságon. Szombatonként általában megrendezésre kerül a szüreti felvonulás, ahol helyi tánctársulatok és különböző egyesületek tesznek meg egy városon keresztül haladó utat feldíszített kocsikon, miközben magyar dalokat énekelnek és hallgatnak.

2006-ban megkíséreltek megdönteni egy Guiness rekordot, amely sikerrel is járt, miszerint 2331 adagnyi dödölle készült el, ám minden évben rendeznek versenyt a különböző csapatok között, ki készíti el a legtöbb és legfinomabb dödöllét. Később 2013-ban újra sikerült az akció 2500 adaggal egy üstben való elkészítéssel, mindezt 24 órás időtartammal.

A zalai dödölle receptje

A dödöllét otthon is elkészíthetjük:

  • 1 kg burgonya
  • fél kg liszt
  • 15 dkg császárhús
  • fél fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 evőkanál só
  • tejföl és savanyúság a tálaláshoz

A burgonyát mossuk meg, jó sós vízben, héjastól főzzük, majd tisztítsuk meg és törjük össze. Tipp: a burgonyát a közepénél vágjuk körbe, így a megfőtt burgonyáról a héját könnyen le tudjuk venni.

Ezután hozzáadjuk a lisztet és kézzel összedolgozzuk. Az összeállt masszát felvágjuk kisebb darabokra, lisztezett kézzel sodorjunk kis hurkákat belőle, majd daraboljuk még kisebbre, hogy nudlikat tudjunk formázni belőle. Egy fazék vizet forraljunk fel, majd amikor már csak gyöngyözik a víz tegyük bele a nudlikat, amíg feljönnek a felszínre (kb. 6-7 perc). Ezután a felforrósított serpenyőben pirítsuk le az apró kockákra vágott császárhúst, adjuk hozzá a felaprózott vöröshagymát, a kifőtt nudlikat, fokhagymát és a borsot, majd pirítsuk az egészet össze. Forrón, tejföllel és savanyúsággal (pl. savanyúkáposztával vagy kovászos ubirkával) tálaljuk, és máris fogyasztható!

Gubricza Laura

Tetszett a(z) A zalai dödölle és Dödölle fesztivál magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A zalai dödölle és Dödölle fesztivál magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg