Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A zalaiak számára nem mond újdonságot, mi is az a dödölle, és hogy készítik el a helyiek, de azok számára, akik nem ismerik, izgalmas lehet, elvégre egy igazi hagyományos magyar étel, amit nagyon egyszerűen el lehet mindössze akár hat alapanyagból készíteni.
Az igazi dödölle alapja egyszerűen csak krumpli és búzaliszt, melyeknek összegyúrásából és kisütéséből gombóc formákban készítjük el. Akkor teljes a tálalása, ha tejföllel kísérik és pirítanak hozzá hagymát is. Néhányan császárhús alapú pörköltet is készítenek hozzá, hogy a hagyományos magyar ételek hatását még jobban elérjék.
Az igazi zalai hagyományoknak megfelelően a dödölle receptje rendkívül egyszerű, mégis a mai napig szokás elkészíteni olykor a közös családi étkezések alkalmával. Igazi népi étel, amely az ország minden pontján ismeretes valamilyen elnevezéssel. Ezek közül kiemelkedő a “krumpligánica” vagy csak szimplán “gánica”, melyet használnak zalaiak is a fő elnevezésén kívül, ám igazán Baranya és Somogy megyében híresült el így. Kicsit kevésbé népszerűbb nevet kapta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mint “cinke”. Igazi hagyományos étel lévén már bekerült a “zalaikumok” értékeinek sorába, és jelenleg még folyamat alatt, hogy a hungarikum címet is elnyerje.
Minden év őszén, szeptemberben rendezik meg a két napig tartó Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivált, amely középpontjában nevéből eredendően igazi zalai ételek állnak. A dödöllén kívül szerepet kapnak más főételek és desszertek, illetve a zalai dombságról érkező borok is. Az fesztiválra látogató emberek megkóstolhatják a krumpliprószát vagy a különböző csülök és pörkölt alapú hazai, főként a Zalai dombságról érkező hagyományos ételeket. Ami a fesztiválon bemutatásra kerülő borokat illeti, létrehoznak a fesztivál idejére egy borutcát, ahol nem is lehet semmi mást kapni, csak az igazi magyar borászoktól, azon belül is a dombságról érkező különlegességeket. A kulturális programokból és lehetőségekből sem szenvedhet senki sem hiányt, mert érdekes előadásokat tartanak a zalai és magyar szokásokról, helyi tradíciókról.
Egyéb szórakoztató programokból is bővelkedünk a pénteki és szombati napokon tartandó fesztiválon, hiszen híres magyar előadók sora lépett már fel a szeptemberi mulatságon. Szombatonként általában megrendezésre kerül a szüreti felvonulás, ahol helyi tánctársulatok és különböző egyesületek tesznek meg egy városon keresztül haladó utat feldíszített kocsikon, miközben magyar dalokat énekelnek és hallgatnak.
2006-ban megkíséreltek megdönteni egy Guiness rekordot, amely sikerrel is járt, miszerint 2331 adagnyi dödölle készült el, ám minden évben rendeznek versenyt a különböző csapatok között, ki készíti el a legtöbb és legfinomabb dödöllét. Később 2013-ban újra sikerült az akció 2500 adaggal egy üstben való elkészítéssel, mindezt 24 órás időtartammal.
A dödöllét otthon is elkészíthetjük:
A burgonyát mossuk meg, jó sós vízben, héjastól főzzük, majd tisztítsuk meg és törjük össze. Tipp: a burgonyát a közepénél vágjuk körbe, így a megfőtt burgonyáról a héját könnyen le tudjuk venni.
Ezután hozzáadjuk a lisztet és kézzel összedolgozzuk. Az összeállt masszát felvágjuk kisebb darabokra, lisztezett kézzel sodorjunk kis hurkákat belőle, majd daraboljuk még kisebbre, hogy nudlikat tudjunk formázni belőle. Egy fazék vizet forraljunk fel, majd amikor már csak gyöngyözik a víz tegyük bele a nudlikat, amíg feljönnek a felszínre (kb. 6-7 perc). Ezután a felforrósított serpenyőben pirítsuk le az apró kockákra vágott császárhúst, adjuk hozzá a felaprózott vöröshagymát, a kifőtt nudlikat, fokhagymát és a borsot, majd pirítsuk az egészet össze. Forrón, tejföllel és savanyúsággal (pl. savanyúkáposztával vagy kovászos ubirkával) tálaljuk, és máris fogyasztható!
Gubricza Laura
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.