Kóstold körbe a Balatont!

-
Sajtóközlemények, 2021.09.30.

Kóstold körbe a Balatont!

„Ősztől emeljük a (v)ízszintet!” - ezzel a kijelentéssel indult a Balatoni Kör ’Kóstold Körbe!’ bor & gastro fesztiváljának idei első rendezvénye éttermekkel, borászatokkal.


Balaton Kör - Kóstold körbe!

A Balatoni Kör egyesület a legnagyobb szakmai szervezet, amely a minőségi balatoni vendéglátóhelyeket és borászatokat összefogja. Az egyesület csaknem ötven tagja hirdeti és követi az egész éves balatoni vendéglátás koncepcióját. Nemcsak a helyszín-, hanem az időpontválasztás is szimbolikus, hiszen a ’Kóstold Körbe!’ őszi-téli rendezvénysorozattal a Balatoni Kör arra hívja fel a figyelmet, hogy szeptembertől a balatoni turizmus nem áll meg, csak átalakul. A következő hónapok fókuszában a minőség, a színvonalas programok és a régiós értékek állnak. A „Kóstold Körbe” gasztrofeszteken a Balatoni Kör tagjainak éttermei, cukrászdái, borászatai állítanak ki, valamint zenei- és családi programokkal várják a vendégeket.

„Mondhatjuk, hogy az elmúlt években a szeptember is nyári hónap lett, és ebben az időszakban mutatja a legszerethetőbb arcát a Balaton. Tömegturizmus már nincs, így még többet foglalkozhatunk a vendégekkel, és olyan minőségi programot szervezhetünk, ami a régiót és a balatoni vendéglátóhelyeket népszerűsíti. A cél az, hogy az a sokszor szélsőséges hullámzás, ami a vendégek számát illeti, kiegyenlítődjön, és a régió vállalkozói egész éves nyitvatartással tudjanak tervezni."
vezette fel a „Kóstold Körbe!” bor&gasztrofeszt-sorozatot Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke.

Szilágyi Lajos az elmúlt nyár értékeléseként elmondta, hogy sok új minőségi vendéglátóhely nyílt a tó körül ebben az évben is, nem csak helyi vállalkozások, de mindannyiunk érdeke, hogy a Balaton ne csak hétvégi desztináció legyen. „Szeretnénk, ha az utazási döntéseket nem kizárólag az időjárásjelentés határozná meg, hiszen minden körülmények között és minden hónapban találnak a vendégek megfelelő programot, látnivalót, gasztronómiai élményt a tó körül. Úgy gondoljuk, hogy a Balatoni Kör tagjainak szolgáltatásai és termékei ár- érték arányban, nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a Balaton Magyarország egyik kiemelkedő gasztronómiai régiója lett!”

Az eseményen a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t Markovits Alíz vezérigazgató képviselte, aki elmondta, hogy az Európa Kulturáiis Fővárosa 2023 projekt keretében, már a pályázati szakaszban felismerték, hogy csak a régió és a Balaton bevonásával lehet kiemelkedő sikereket elérni. „Ezen törekvésünket igazolja, hogy már több mint 103 település csatlakozott, és velük közösen, sokszínű kulturális programokkal tudjuk mi is a Balatoni Kör törekvéseit támogatni.”

„Az idén 175 éves BAHART is örömmel csatlakozott a Balatoni Kör kezdeményezéséhez, hiszen az őszi szezont tartalmas programokkal és minőségi szolgáltatásokkal kell megtölteni, aminek része a bor, a gasztronómia és a hajózás is.”- emelte ki Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója.

Az Ősznyitó Gasztrokomp eseményen bemutatkozott a Balatoni Kör összesen 26 étterme, cukrászdája, borászata és pálinkafőzdéje, a részvevők ízelítőt kaphattak az elkövetkező „Kóstold körbe!” bor&gasztrofesztek hangulatából.

A „Kóstold Körbe!” bor&gasztrofeszt-sorozat következő állomásai:

  • 10.09. Siófok
  • 11.06. Köveskál
  • 12.11. Balatonfüred
  • 01.29. Zamárdi
  • 02.12. Keszthely

 

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Kóstold körbe a Balatont! magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Kóstold körbe a Balatont! magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg