Egy ceruza, ami koktélparadicsomot terem

-
Sajtóközlemények, 2022.08.17.

Egy ceruza, ami koktélparadicsomot terem

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.


Magyarországon is elérhető az ültethető ceruza

ceruza fűszernövények
Az általunk használt tárgyak jelentős részét kidobjuk a használat után. Ilyen az íróeszköz is: a toll kifogy, a ceruza végét már nem kényelmes fogni. A díjnyertes ültethető ceruza ajándékként közös élmények megteremtésére is lehetőséget kínál, akár gyerekekkel együtt is végezhetjük az ültetést és a növény gondozását.
ültethető ceruza
Az ültethető ceruza végén a magok egy kapszulában várják a földbe kerülésük napját. Ez megtörténhet azután, hogy elhasználtuk az íróeszközt, de aki rögtön ki szeretné próbálni az ültetést, az le is fűrészelheti a ceruza végét.

Miből készül az ültethető ceruza?

A környezetbarát írószer készítésénél a gyártók számára kiemelten fontos cél volt, hogy ne tartalmazzon se mérgező, se génmódosított anyagot. A ceruza anyaga 100%-ban fenntartható termesztésű fából készült, ahogy a csomagolást is FSC minősítésű papírral oldották meg.

Jelenleg 10-féle maggal kérhetjük: koktélparadicsom, bazsalikom, kakukkfű, koriander, zsálya, chia, margaréta vagy szegfű is kinőhet a ceruzánk végéből.


A palánták gondozására a vevő egyszerű útmutatót kap a ceruza csomagolásán, melyből kiderül, hogy 30%-os szögben érdemes elültetni az írószer magokkal töltött végét a földbe, és az is, hogy fontos nedvesen tartani a földjét. A siker érdekében persze figyelembe kell vennünk, hogy elég meleg van-e kint vagy a lakásban az adott évszakban, és eszerint megválasztani a növény helyét. Ugyanúgy, mintha magot ültetnénk, palántát nevelnénk, a legalkalmasabb időpont az ültetésre a tavasz, de beltérben, például egy napfényes konyhában, egész évben termeszthetjük a fűszernövényeinket” – adja át tapasztalatait Szeredi Andrea, a Sprout ceruza forgalmazója.

Zöld alternatíva a műanyag repiajándékok sorából kitörve

Megszokhattuk, hogy a konferenciákról, a képzésekről, de még a fesztiválokról is eldobható műanyag tollak, logózott kulcstartók és frizbik tömkelegével térünk haza, hogy a szelektívben landoló névjegykártyákat ne is említsük. Ebből a szeméthegyet növelő körből szeretne kitörni az ültethető ceruza dán megálmodója, aki közösségi finanszírozással indította be vállalkozását.

Azóta egyre több rendezvényen, a konferenciákon kívül nagyobb esküvőkön, gálákon is kérték köszönőajándékként, márkaépítő elemként a ceruzákat. Nagyobb darabszám rendelése esetén nevet, cégnevet lehet az egyedi írószerbe gravíroztatni, és a csomagolás dizájnját is a márkához, alkalomhoz illően tudják elkészíteni.


Az öngondoskodásra nevelést már a legkisebbekkel elkezdhetjük

Családi programként is élvezetes lehet a ceruza végének elültetése. A kicsik figyelhetik, ahogy megjelennek az apró csírák, és végigkísérhetik, ahogy napról napra növekednek. Jó alkalom ez a gondoskodás gyakorlására, a rendszeresség bevezetésére és a felelősségérzet növelésére. Ha a szeptemberi tanévkezdéskor kezdik el használni a gyerekek a ceruzát, akkor tavaszra pont elfogy, és ideális időben cserépbe tehetik azt.

„Húzzunk játszós ruhát, és menjünk ki a szabadba ültetni a gyerekekkel, így hagyhatjuk őket a földben turkálni, hogy minden érzékszervükkel átéljék az élményt. Ezzel közel tudjuk hozni hozzájuk a növényeket, és még az is lehetséges, hogy a válogatós gyerekek is megkóstolják majd a közösen termesztett bazsalikomot, paradicsomot” – javasolja az ültethető ceruza magyarországi kapcsolattartója.


Ajándék ültethető ceruzákat kaptak a Vulkán Önismereti Tábor résztvevői

A táborban a gyerekek Lövész Péter környezetvédelmi előadását hallgathatták meg, ahol lezárásként közösen elültettek egy napraforgómagot tartalmazó ceruzát. A gyerekek és a felnőttek is lelkesen fogadták a közös tevékenységet, még sosem találkoztak korábban hasonlóval. A tábor végén pedig minden résztvevő hazavihetett egy-egy ültethető ceruzát, hogy otthon is gyakorolhassa a növény gondozását.
ceruza ültetés

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Egy ceruza, ami koktélparadicsomot terem magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Egy ceruza, ami koktélparadicsomot terem magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

"narrow"
Gear.svg