Egy ceruza, ami koktélparadicsomot terem

-
Sajtóközlemények, 2022.08.17.

Egy ceruza, ami koktélparadicsomot terem

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.


Magyarországon is elérhető az ültethető ceruza

ceruza fűszernövények
Az általunk használt tárgyak jelentős részét kidobjuk a használat után. Ilyen az íróeszköz is: a toll kifogy, a ceruza végét már nem kényelmes fogni. A díjnyertes ültethető ceruza ajándékként közös élmények megteremtésére is lehetőséget kínál, akár gyerekekkel együtt is végezhetjük az ültetést és a növény gondozását.
ültethető ceruza
Az ültethető ceruza végén a magok egy kapszulában várják a földbe kerülésük napját. Ez megtörténhet azután, hogy elhasználtuk az íróeszközt, de aki rögtön ki szeretné próbálni az ültetést, az le is fűrészelheti a ceruza végét.

Miből készül az ültethető ceruza?

A környezetbarát írószer készítésénél a gyártók számára kiemelten fontos cél volt, hogy ne tartalmazzon se mérgező, se génmódosított anyagot. A ceruza anyaga 100%-ban fenntartható termesztésű fából készült, ahogy a csomagolást is FSC minősítésű papírral oldották meg.

Jelenleg 10-féle maggal kérhetjük: koktélparadicsom, bazsalikom, kakukkfű, koriander, zsálya, chia, margaréta vagy szegfű is kinőhet a ceruzánk végéből.


A palánták gondozására a vevő egyszerű útmutatót kap a ceruza csomagolásán, melyből kiderül, hogy 30%-os szögben érdemes elültetni az írószer magokkal töltött végét a földbe, és az is, hogy fontos nedvesen tartani a földjét. A siker érdekében persze figyelembe kell vennünk, hogy elég meleg van-e kint vagy a lakásban az adott évszakban, és eszerint megválasztani a növény helyét. Ugyanúgy, mintha magot ültetnénk, palántát nevelnénk, a legalkalmasabb időpont az ültetésre a tavasz, de beltérben, például egy napfényes konyhában, egész évben termeszthetjük a fűszernövényeinket” – adja át tapasztalatait Szeredi Andrea, a Sprout ceruza forgalmazója.

Zöld alternatíva a műanyag repiajándékok sorából kitörve

Megszokhattuk, hogy a konferenciákról, a képzésekről, de még a fesztiválokról is eldobható műanyag tollak, logózott kulcstartók és frizbik tömkelegével térünk haza, hogy a szelektívben landoló névjegykártyákat ne is említsük. Ebből a szeméthegyet növelő körből szeretne kitörni az ültethető ceruza dán megálmodója, aki közösségi finanszírozással indította be vállalkozását.

Azóta egyre több rendezvényen, a konferenciákon kívül nagyobb esküvőkön, gálákon is kérték köszönőajándékként, márkaépítő elemként a ceruzákat. Nagyobb darabszám rendelése esetén nevet, cégnevet lehet az egyedi írószerbe gravíroztatni, és a csomagolás dizájnját is a márkához, alkalomhoz illően tudják elkészíteni.


Az öngondoskodásra nevelést már a legkisebbekkel elkezdhetjük

Családi programként is élvezetes lehet a ceruza végének elültetése. A kicsik figyelhetik, ahogy megjelennek az apró csírák, és végigkísérhetik, ahogy napról napra növekednek. Jó alkalom ez a gondoskodás gyakorlására, a rendszeresség bevezetésére és a felelősségérzet növelésére. Ha a szeptemberi tanévkezdéskor kezdik el használni a gyerekek a ceruzát, akkor tavaszra pont elfogy, és ideális időben cserépbe tehetik azt.

„Húzzunk játszós ruhát, és menjünk ki a szabadba ültetni a gyerekekkel, így hagyhatjuk őket a földben turkálni, hogy minden érzékszervükkel átéljék az élményt. Ezzel közel tudjuk hozni hozzájuk a növényeket, és még az is lehetséges, hogy a válogatós gyerekek is megkóstolják majd a közösen termesztett bazsalikomot, paradicsomot” – javasolja az ültethető ceruza magyarországi kapcsolattartója.


Ajándék ültethető ceruzákat kaptak a Vulkán Önismereti Tábor résztvevői

A táborban a gyerekek Lövész Péter környezetvédelmi előadását hallgathatták meg, ahol lezárásként közösen elültettek egy napraforgómagot tartalmazó ceruzát. A gyerekek és a felnőttek is lelkesen fogadták a közös tevékenységet, még sosem találkoztak korábban hasonlóval. A tábor végén pedig minden résztvevő hazavihetett egy-egy ültethető ceruzát, hogy otthon is gyakorolhassa a növény gondozását.
ceruza ültetés

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Egy ceruza, ami koktélparadicsomot terem magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Egy ceruza, ami koktélparadicsomot terem magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg