így maradhatnak frissek a gyümölcsök

-
Sajtóközlemények, 2024.07.20.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?


Mi hová kerüljön a hűtőszekrényben?

A nyár nem véletlenül sokak kedvenc évszaka, ugyanakkor a legforróbb hónapokban érdemes odafigyelni néhány dologra az egészségünk megőrzése érdekében. A megfelelő folyadékfogyasztás fontossága mellett azt is észben kell tartanunk, hogy ilyenkor a szokásosnál gyorsabban romolhatnak meg az élelmiszerek, ha nem a megfelelő módon tároljuk őket, akár a hűtőszekrényben is.

Ami a polcokat illeti, a legalsó, leghűvösebb szegmensre érdemes a húsokat, halakat, hamar romlandó dolgokat pakolni, középre a tejtermékek, legfelülre pedig a kevésbé romlandó, főtt élelmiszerek és azon italok kerülhetnek, amelyeket csak azért tartunk a hűtőben, mert szeretjük hidegen fogyasztani őket.

A hűtőszekrényeknek sokszor külön frissen tartó fiókja van a zöldségek és gyümölcsök számára, ahol azok a megfelelő hőmérsékletnek és páratartalomnak köszönhetően tovább maradnak zamatosak.

Még több tipp a gyümölcsök zamatának megőrzéséhez

Amellett, hogy a megfelelő rekeszben tartjuk őket, azzal is sokat tehetünk a gyümölcsök frissen tartásáért, ha tisztán, de szárazra törölve tesszük be őket a hűtőszekrénybe. Egy papírtörlőt a tároló tetejére helyezve megakadályozhatjuk, hogy a kicsapódó pára hatására a zöldségek és gyümölcsök idejekorán megpuhuljanak vagy fonnyadttá váljanak. Az is segít, ha az almát és a banánt külön tároljuk – ezek a gyümölcsök ugyanis etilén gázt termelnek, amely meggyorsítja más zöldségek és gyümölcsök érését, így romlását is.

Sokat számít az is, ha a levegő kering a hűtőszekrényben. Ezt elősegíti, ha nem zsúfoljuk tele a polcokat, és persze az is, ha a fridzsider korszerű technológiával dolgozik. A Samsung beépíthető, alulfagyasztós hűtőszekrény kínálatában megtalálható új modell egyik legnagyobb vonzerejét a Twin Cooling™[i] hűtőrendszer jelenti, amely gondoskodik róla, hogy élelmiszereink hosszabb ideig őrizzék meg nedvességtartalmukat, és így frissességüket is. A rendszer a szagok keveredésének megakadályozásával megóvja az ételek természetes ízét, valamint aromáját, független párologtatók és ventilátorok segítségével optimalizálja a hőmérsékletet és a páratartalmat a hűtőszekrényben és a fagyasztóban. Ugyanennek a funkciónak az előnyeit ismerhetjük meg, ha az AI erejét mozgósító, sokoldalú Samsung Family Hub™ hűtőszekrényt választjuk.

A sütés, mint jó nyári program

Piték, leveles tészták vagy lepények – a lédús, ragyogó színű gyümölcsökből megannyi vendégváró finomság készíthető. Nem érdemes elszalasztani a lehetőséget, hogy friss hozzávalókból süssünk süteményeket, még akkor sem, ha a nyári melegben nem szívesen kapcsoljuk be a sütőt vagy tartózkodunk huzamosabb ideig a konyhában. Persze megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha a lehető legrövidebb ideig működtetjük a berendezést, de egy másik, még okosabb megoldás lehet, ha a SmartThingst mozgósítjuk, mint afféle digitális kuktát. Nincs más dolgunk, mint letölteni az alkalmazást és Samsung-fiókunkkal belépni, ezt követően pedig az olyan felderített kompatibilis eszközünket, amilyen a sütő is lehet, okostelefonunkról, tabletünkről, tévénkről, sőt, akár hűtönkről is vezérelhetjük. Az optimális sütési módot és hőfokot tehát távolról is beállíthatjuk, és azt követően, hogy a süteményt a sütőbe helyeztük, akár el is hagyhatjuk a konyhát, amíg elkészül az édes mestermű.

A Samsung azoknak is kedvére tehet, akik két végén égetnék a süteménykészítést: többek közt a márka Bespoke beépíthető sütője is rendelkezik a Dual Cook™ funkcióval, amelynek köszönhetően egyszerre akár két különböző süteményt is süthetünk, még akkor is, ha azok különféle sütési módot és hőmérsékletet igényelnek. Egy speciális elválasztó ugyanis lehetővé teszi, hogy az egyik kamrában például málnás tortát, a másikban pedig mondjuk áfonyás sajttortát készítsünk, anélkül, hogy aggódnunk kellene az aromák keveredése miatt.

A jó sütemény titka: friss alapanyag és naprakész technológia

Míg hosszú évek tapasztalatának köszönhetően nagymamáink akár egy sparheltben is tökéletes piskótát voltak képesek sütni, ma már érdemes kihasználni a modern technológia kínálta lehetőségeket, hogy a friss alapanyagokból omlós és könnyed sütemény készülhessen.

A Bespoke beépíthető sütő (NV7B44403AB/U3) a Dual Cook™-on kívül, többek közt Természetes gőz funkcióval[ii] is rendelkezik, amely nemcsak ízletesebbé, de könnyedebbé is teheti süteményeinket. A funkció használata során, miután vizet öntünk az erre a célra szolgáló tálca aljára, gőz keletkezik a sütőben, így az ételek több természetes nedvességet tartanak meg. Ennek köszönhetően a tészta belülről nedves és puha, kívülről pedig tökéletesen ropogós lesz.

A mesterséges intelligencia-funkciókkal ellátott, az MI Pro sütés[iii] előnyeit kínáló Bespoke beépíthető sütő kamerájával még csak a kanapéról sem kell felkelnünk ahhoz, hogy rápillantsunk a készülő süteményre, hiszen a SmartThings App[iv]-ot is mozgósítva okostelefonunkról tekinthetünk bele a sütőbe. A Nézz be belső kamera[v] segítségével ellenőrizhetjük a sütést anélkül, hogy gyakran ki kellene nyitnunk a sütő ajtaját. Ezenkívül be- és kikapcsolhatjuk a sütőt, kiválaszthatjuk a funkciókat, beállíthatjuk az időzítőket és módosíthatjuk a beállításokat. Sőt, ha nem tudjuk, hogy milyen hőmérsékleten kell elkészíteni az ételünket, az MI Pro sütés az étel felismerését követően a legjobb sütési paramétereket ajánlja fel, ezzel segítve azokat, akik még nem teljes magabiztossággal mozognak a konyhában. A funkció ezen felül többek közt még recepteket is tud ajánlani. Aki pedig a közösségi médiában is büszkélkedne sütési készségeivel, a Film Inside segítségével könnyedén megoszthatja az élményt: ez a funkció egy belső kamerával[vi] figyeli készülő gasztroalkotásunkat, és rövid videoklipet[vii] készít a legjobb pillanatokról, a film sebességét is automatikusan beállítva.

_________________

[i] Csak az RB53DG706CS9EO modell esetén elérhető.

[ii] Csak bizonyos modellekhez érhető el.

[iii] Csak bizonyos modelleken érhető el.

[iv] Elérhető Android és iOS eszközökön. Wi-Fi kapcsolatra és Samsung-fiókra van szükség.

[v] A kamera csak akkor működik, ha a lámpa világít.

[vi] Elérhető Android és iOS eszközökön. Wi-Fi kapcsolatra és Samsung-fiókra van szükség

[vii] Csak az ajtó zárásakor rögzített videó felhasználásával készült. A főzési folyamat befejezése után körülbelül 20 másodpercet vesz igénybe a videó MPEG fájlformátumba történő kódolása.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) így maradhatnak frissek a gyümölcsök magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) így maradhatnak frissek a gyümölcsök magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

A Berner Plattétól a csokivonatig - gasztrokalandok Bernben

Az UNESCO Világörökség részét képező svájci főváros, amelynek középkori építészete és az óvárost kecsesen körülölelő Aare folyó magával ragadó hangulatot teremt, egyúttal egy olyan kulináris élményt is kínál, amely méltó a felfedezésre.

Gastro kaland, 2025.03.26.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.

világnapok, 2025.03.21.

"narrow"
Gear.svg