így maradhatnak frissek a gyümölcsök

-
Sajtóközlemények, 2024.07.20.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?


Mi hová kerüljön a hűtőszekrényben?

A nyár nem véletlenül sokak kedvenc évszaka, ugyanakkor a legforróbb hónapokban érdemes odafigyelni néhány dologra az egészségünk megőrzése érdekében. A megfelelő folyadékfogyasztás fontossága mellett azt is észben kell tartanunk, hogy ilyenkor a szokásosnál gyorsabban romolhatnak meg az élelmiszerek, ha nem a megfelelő módon tároljuk őket, akár a hűtőszekrényben is.

Ami a polcokat illeti, a legalsó, leghűvösebb szegmensre érdemes a húsokat, halakat, hamar romlandó dolgokat pakolni, középre a tejtermékek, legfelülre pedig a kevésbé romlandó, főtt élelmiszerek és azon italok kerülhetnek, amelyeket csak azért tartunk a hűtőben, mert szeretjük hidegen fogyasztani őket.

A hűtőszekrényeknek sokszor külön frissen tartó fiókja van a zöldségek és gyümölcsök számára, ahol azok a megfelelő hőmérsékletnek és páratartalomnak köszönhetően tovább maradnak zamatosak.

Még több tipp a gyümölcsök zamatának megőrzéséhez

Amellett, hogy a megfelelő rekeszben tartjuk őket, azzal is sokat tehetünk a gyümölcsök frissen tartásáért, ha tisztán, de szárazra törölve tesszük be őket a hűtőszekrénybe. Egy papírtörlőt a tároló tetejére helyezve megakadályozhatjuk, hogy a kicsapódó pára hatására a zöldségek és gyümölcsök idejekorán megpuhuljanak vagy fonnyadttá váljanak. Az is segít, ha az almát és a banánt külön tároljuk – ezek a gyümölcsök ugyanis etilén gázt termelnek, amely meggyorsítja más zöldségek és gyümölcsök érését, így romlását is.

Sokat számít az is, ha a levegő kering a hűtőszekrényben. Ezt elősegíti, ha nem zsúfoljuk tele a polcokat, és persze az is, ha a fridzsider korszerű technológiával dolgozik. A Samsung beépíthető, alulfagyasztós hűtőszekrény kínálatában megtalálható új modell egyik legnagyobb vonzerejét a Twin Cooling™[i] hűtőrendszer jelenti, amely gondoskodik róla, hogy élelmiszereink hosszabb ideig őrizzék meg nedvességtartalmukat, és így frissességüket is. A rendszer a szagok keveredésének megakadályozásával megóvja az ételek természetes ízét, valamint aromáját, független párologtatók és ventilátorok segítségével optimalizálja a hőmérsékletet és a páratartalmat a hűtőszekrényben és a fagyasztóban. Ugyanennek a funkciónak az előnyeit ismerhetjük meg, ha az AI erejét mozgósító, sokoldalú Samsung Family Hub™ hűtőszekrényt választjuk.

A sütés, mint jó nyári program

Piték, leveles tészták vagy lepények – a lédús, ragyogó színű gyümölcsökből megannyi vendégváró finomság készíthető. Nem érdemes elszalasztani a lehetőséget, hogy friss hozzávalókból süssünk süteményeket, még akkor sem, ha a nyári melegben nem szívesen kapcsoljuk be a sütőt vagy tartózkodunk huzamosabb ideig a konyhában. Persze megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha a lehető legrövidebb ideig működtetjük a berendezést, de egy másik, még okosabb megoldás lehet, ha a SmartThingst mozgósítjuk, mint afféle digitális kuktát. Nincs más dolgunk, mint letölteni az alkalmazást és Samsung-fiókunkkal belépni, ezt követően pedig az olyan felderített kompatibilis eszközünket, amilyen a sütő is lehet, okostelefonunkról, tabletünkről, tévénkről, sőt, akár hűtönkről is vezérelhetjük. Az optimális sütési módot és hőfokot tehát távolról is beállíthatjuk, és azt követően, hogy a süteményt a sütőbe helyeztük, akár el is hagyhatjuk a konyhát, amíg elkészül az édes mestermű.

A Samsung azoknak is kedvére tehet, akik két végén égetnék a süteménykészítést: többek közt a márka Bespoke beépíthető sütője is rendelkezik a Dual Cook™ funkcióval, amelynek köszönhetően egyszerre akár két különböző süteményt is süthetünk, még akkor is, ha azok különféle sütési módot és hőmérsékletet igényelnek. Egy speciális elválasztó ugyanis lehetővé teszi, hogy az egyik kamrában például málnás tortát, a másikban pedig mondjuk áfonyás sajttortát készítsünk, anélkül, hogy aggódnunk kellene az aromák keveredése miatt.

A jó sütemény titka: friss alapanyag és naprakész technológia

Míg hosszú évek tapasztalatának köszönhetően nagymamáink akár egy sparheltben is tökéletes piskótát voltak képesek sütni, ma már érdemes kihasználni a modern technológia kínálta lehetőségeket, hogy a friss alapanyagokból omlós és könnyed sütemény készülhessen.

A Bespoke beépíthető sütő (NV7B44403AB/U3) a Dual Cook™-on kívül, többek közt Természetes gőz funkcióval[ii] is rendelkezik, amely nemcsak ízletesebbé, de könnyedebbé is teheti süteményeinket. A funkció használata során, miután vizet öntünk az erre a célra szolgáló tálca aljára, gőz keletkezik a sütőben, így az ételek több természetes nedvességet tartanak meg. Ennek köszönhetően a tészta belülről nedves és puha, kívülről pedig tökéletesen ropogós lesz.

A mesterséges intelligencia-funkciókkal ellátott, az MI Pro sütés[iii] előnyeit kínáló Bespoke beépíthető sütő kamerájával még csak a kanapéról sem kell felkelnünk ahhoz, hogy rápillantsunk a készülő süteményre, hiszen a SmartThings App[iv]-ot is mozgósítva okostelefonunkról tekinthetünk bele a sütőbe. A Nézz be belső kamera[v] segítségével ellenőrizhetjük a sütést anélkül, hogy gyakran ki kellene nyitnunk a sütő ajtaját. Ezenkívül be- és kikapcsolhatjuk a sütőt, kiválaszthatjuk a funkciókat, beállíthatjuk az időzítőket és módosíthatjuk a beállításokat. Sőt, ha nem tudjuk, hogy milyen hőmérsékleten kell elkészíteni az ételünket, az MI Pro sütés az étel felismerését követően a legjobb sütési paramétereket ajánlja fel, ezzel segítve azokat, akik még nem teljes magabiztossággal mozognak a konyhában. A funkció ezen felül többek közt még recepteket is tud ajánlani. Aki pedig a közösségi médiában is büszkélkedne sütési készségeivel, a Film Inside segítségével könnyedén megoszthatja az élményt: ez a funkció egy belső kamerával[vi] figyeli készülő gasztroalkotásunkat, és rövid videoklipet[vii] készít a legjobb pillanatokról, a film sebességét is automatikusan beállítva.

_________________

[i] Csak az RB53DG706CS9EO modell esetén elérhető.

[ii] Csak bizonyos modellekhez érhető el.

[iii] Csak bizonyos modelleken érhető el.

[iv] Elérhető Android és iOS eszközökön. Wi-Fi kapcsolatra és Samsung-fiókra van szükség.

[v] A kamera csak akkor működik, ha a lámpa világít.

[vi] Elérhető Android és iOS eszközökön. Wi-Fi kapcsolatra és Samsung-fiókra van szükség

[vii] Csak az ajtó zárásakor rögzített videó felhasználásával készült. A főzési folyamat befejezése után körülbelül 20 másodpercet vesz igénybe a videó MPEG fájlformátumba történő kódolása.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) így maradhatnak frissek a gyümölcsök magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) így maradhatnak frissek a gyümölcsök magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg