A víz világnapja (03.22.)

-
világnapok, 2024.03.22.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22. a Víz Világnapja. 1993 óta hívják fel a világ környezettudatos részének figyelmét ezen a napon a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és arra, hogy a bolygónk vízkészlete rohamosan csökken.


A világnapok célja, hogy egy pillanatra megálljunk, elgondolkodjunk, hogy vajon merre tartunk? Sokszor gondolkodunk azon, hogy vajon mennyire szennyezett, mennyire káros egészségünkre a csapvíz, ha rendszeresen azt fogyasztjuk. Palackszám vásároljuk az ásványvizet, azt gondoljuk, hogy ezzel már ki is pipáltuk az egészséges életmódot. Az adott téma kapcsán viszont érdemes végiggondolni, hogy mi is történik jelenleg a vizeinkkel.

Néhány megdöbbentő adat:

  • 420 millió tonna műanyagot állítanak elő világszerte minden évben a becslések szerint. Összehasonlításképpen, ez a szám lényegesen kevesebb, mindösszesen csak 2,1 millió tonna volt az 1950-es években. A műanyagipar azóta indult virágzásnak, ami nem csoda, hiszen a műanyag jól formázható, lehet hőálló, törhetetlen. Ma már a legtöbb tudatos gyártó törekszik az újrahasznosításra, de az egyszerhasználatos termékek kora még sajnos nem járt le.
  • 1,2 millió egyszerhasználatos műanyag palackot adnak el percenként világszerte. Ezeket a világ minden táján a gyártóüzemből a rendeltetési helyekre szállítják, ami rengeteg és szükségtelen szén-dioxid kibocsátással is jár.
  • 14 százalékát hasznosítják újra a világ műanyaghulladékának. Csak 14 %-át. A többi sok száz évig a bolygón marad.
  • 5 billió műanyag alkatrész lebeg már óceánjainkban a National Geographic szerint és ez a szám még mindig emelkedik. Egy bevásárlótáska 10-20 évig lebeg a tengerben, egy hungarocell darabka 50 évig tart ki, a PET-palackok lebomlásához viszont 450 év kell.
  • 1 – azaz 1 műanyag palack önmagában 10 millió mikroműanyag részre bomlik le – ezek 0,1-5 milliméteres műanyag részecskék, amelyek a táplálékláncon keresztül jutnak be a szervezetünkbe. A kutatások nem tisztázták még teljesen, hogy ez hogyan hat a szervezetre; de egy biztos, ez egyáltalán nem egészséges folyamat.

És álljon itt egy másik fontos szám:

Akár 2500 darab 1 literes műanyag palack takarítható meg egyetlen víztiszítópatron használatával.

Az ideális világban nincs szükség PET-palackokra, Egy ideális világban mindenki számára elérhető a tiszta ivóvíz. A helyi csapvizet használva kiváló minőségű, hozzáadott magnéziumot, cinket vagy szilíciumot tartalmazó, frissítő ivóvíz állítható elő. 2019-ben átlagosan minden európai polgár 118 liter palackozott vizet fogyasztott el, Olaszország piaca volt a vezető, személyenként 200 liter palackozott vízzel. Németországban, - a második legnagyobb fogyasztó piacon, - az eladott szénsavmentes ásványvíz 86,6%-a importból származik. Ezek az importok szükségtelen szállításokat igényelnek, jelentős CO2 kibocsátást okoznak és több tonnányi műanyaghulladékot termelnek.

Az innovatív, szabadalmaztatott vízkezelési technológiák lehetővé teszik, hogy az emberek szerte a világon élvezhessék a friss, remek ízű, ásványi anyagokban gazdag vizet közvetlenül a csapból, így elkerülhető az egyszerhasználatos műanyag palackok használata és szállítása. Ennek segítségével úgy magánemberként, mint vállalkozóként hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz és egyik legértékesebb erőforrásunk, a víz etikus, környezetkímélő, takarékos felhasználásához.

Az egyszerhasználatos műanyagokról való lemondás, a víztisztító eszközök, berendezések használata, maga ez a koncepció egyszerű, fenntartható és megvalósítható. Otthon, éttermekben, szállodákban, irodákban, iskolákban és mindenütt, ahol az emberek összejönnek. Abban a hitben, reményben, hogy apró, egyszerű változtatásokkal, akár kortyonként, nagy változást tudnak elérni. Gondoljunk erre is a Víz Világnapján!



dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) A víz világnapja (03.22.) magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A víz világnapja (03.22.) magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

"narrow"
Gear.svg