A víz világnapja (03.22.)

-
világnapok, 2024.03.22.

A víz világnapja (03.22.)

Március 22. a Víz Világnapja. 1993 óta hívják fel a világ környezettudatos részének figyelmét ezen a napon a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és arra, hogy a bolygónk vízkészlete rohamosan csökken.


A világnapok célja, hogy egy pillanatra megálljunk, elgondolkodjunk, hogy vajon merre tartunk? Sokszor gondolkodunk azon, hogy vajon mennyire szennyezett, mennyire káros egészségünkre a csapvíz, ha rendszeresen azt fogyasztjuk. Palackszám vásároljuk az ásványvizet, azt gondoljuk, hogy ezzel már ki is pipáltuk az egészséges életmódot. Az adott téma kapcsán viszont érdemes végiggondolni, hogy mi is történik jelenleg a vizeinkkel.

Néhány megdöbbentő adat:

  • 420 millió tonna műanyagot állítanak elő világszerte minden évben a becslések szerint. Összehasonlításképpen, ez a szám lényegesen kevesebb, mindösszesen csak 2,1 millió tonna volt az 1950-es években. A műanyagipar azóta indult virágzásnak, ami nem csoda, hiszen a műanyag jól formázható, lehet hőálló, törhetetlen. Ma már a legtöbb tudatos gyártó törekszik az újrahasznosításra, de az egyszerhasználatos termékek kora még sajnos nem járt le.
  • 1,2 millió egyszerhasználatos műanyag palackot adnak el percenként világszerte. Ezeket a világ minden táján a gyártóüzemből a rendeltetési helyekre szállítják, ami rengeteg és szükségtelen szén-dioxid kibocsátással is jár.
  • 14 százalékát hasznosítják újra a világ műanyaghulladékának. Csak 14 %-át. A többi sok száz évig a bolygón marad.
  • 5 billió műanyag alkatrész lebeg már óceánjainkban a National Geographic szerint és ez a szám még mindig emelkedik. Egy bevásárlótáska 10-20 évig lebeg a tengerben, egy hungarocell darabka 50 évig tart ki, a PET-palackok lebomlásához viszont 450 év kell.
  • 1 – azaz 1 műanyag palack önmagában 10 millió mikroműanyag részre bomlik le – ezek 0,1-5 milliméteres műanyag részecskék, amelyek a táplálékláncon keresztül jutnak be a szervezetünkbe. A kutatások nem tisztázták még teljesen, hogy ez hogyan hat a szervezetre; de egy biztos, ez egyáltalán nem egészséges folyamat.

És álljon itt egy másik fontos szám:

Akár 2500 darab 1 literes műanyag palack takarítható meg egyetlen víztiszítópatron használatával.

Az ideális világban nincs szükség PET-palackokra, Egy ideális világban mindenki számára elérhető a tiszta ivóvíz. A helyi csapvizet használva kiváló minőségű, hozzáadott magnéziumot, cinket vagy szilíciumot tartalmazó, frissítő ivóvíz állítható elő. 2019-ben átlagosan minden európai polgár 118 liter palackozott vizet fogyasztott el, Olaszország piaca volt a vezető, személyenként 200 liter palackozott vízzel. Németországban, - a második legnagyobb fogyasztó piacon, - az eladott szénsavmentes ásványvíz 86,6%-a importból származik. Ezek az importok szükségtelen szállításokat igényelnek, jelentős CO2 kibocsátást okoznak és több tonnányi műanyaghulladékot termelnek.

Az innovatív, szabadalmaztatott vízkezelési technológiák lehetővé teszik, hogy az emberek szerte a világon élvezhessék a friss, remek ízű, ásványi anyagokban gazdag vizet közvetlenül a csapból, így elkerülhető az egyszerhasználatos műanyag palackok használata és szállítása. Ennek segítségével úgy magánemberként, mint vállalkozóként hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz és egyik legértékesebb erőforrásunk, a víz etikus, környezetkímélő, takarékos felhasználásához.

Az egyszerhasználatos műanyagokról való lemondás, a víztisztító eszközök, berendezések használata, maga ez a koncepció egyszerű, fenntartható és megvalósítható. Otthon, éttermekben, szállodákban, irodákban, iskolákban és mindenütt, ahol az emberek összejönnek. Abban a hitben, reményben, hogy apró, egyszerű változtatásokkal, akár kortyonként, nagy változást tudnak elérni. Gondoljunk erre is a Víz Világnapján!



dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) A víz világnapja (03.22.) magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) A víz világnapja (03.22.) magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Évente 50 ezer burgert ad el az alsóörsi Bitang Burger

Kovács Balázs és Kovács Olivér már fiatalkorában álmodozott egy saját vendéglátóhelyről, az elhatározás pedig 2017-ben egy vasárnapi közös pezsgőzéskor született meg bennük, immár Olivér párjával, Radnóti Máriával együtt. Mostanra több mint 100 ezer eladott hamburgerrel büszkélkedhetnek.

éttermek, 2025.06.06.

Év fagylaltja 2025 - Dörgicsei mandulás

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint 130 féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt.

év fagylaltja, 2025.05.31.

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

"narrow"
Gear.svg