Greender - a zöldség-gyümölcs párkereső

-
világnapok, 2023.02.06.

Greender - a zöldség-gyümölcs párkereső

Az idei Valentin napon még a zöldségek is társat keresnek. Egy képzeletbeli társkeresőt indítottak a februárban szezonális alapanyagoknak, ahol egymásra találhatnak az ízben, beltartalmi értékben passzoló zöldségek és gyümölcsök, mi pedig elkápráztathajuk szerettünket egy belőlük készült fogással.


A fenntartható étkezést népszerűsítő Felelős Gasztrohős Alapítvány a tőlük megszokott játékos formában hívja fel a figyelmet a szenzonális zöldség-gyümölcs figyasztásra.

Van élet az epren túl Valentin napon!

Február 14. környékén megszaporodnak a boltok import eper hirdetései, az éttermek menüi is egzotikus afrodiziákumokkal tarkítottak ebben az időszakban. Ezen import termékek káros környezeti hatásaira szeretné felhívni a figyelmet évek óta a Felelős Gasztrohős Alapítvány Valentin napi kampányaival. Csináltak már hazai, szezonális alapanyagokból összeállított menüt, amelyhez Fehér Tibor színművésszel fotósorozatot is készítettek, idén pedig egy képzeletbeli társkeresőt álmodtak meg zöldségeknek és gyümölcsöknek.


Személyes ökológiai lábnyomunk majdnem felét teszi ki az, milyen élelmiszereket fogyasztunk, ennek csökkentéséhez érdemes növényi fókuszú, helyi, szezonális alapanyagokból készült ételeket fogyasztani. Akkor sem muszáj egzotikumokhoz, messziről érkező alapanyagokhoz nyúlni, ha meglepnénk a szerettünket egy különleges vacsorával Bálint napon. Legújabb mini kampányunkkal, a Greenderrel is erre szeretnénk irányítani a figyelmet játékos, vicces formában.” - mondta el Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

A képzeletbeli zöldség-gyümölcs társkeresőn, a Greenderen, az alapanyagok is a legjobb formájukat igyekeznek megmutatni, a párosokból pedig mi főzhetünk ki szerelmes, fenntartható fogásokat, amelyhez recept tippeket is kapunk a Gasztrohősöktől. “A Greender alapötlete egyik önkéntesünktől érkezett, ezt gondoltuk tovább, tettünk karaktereket, társkereső szövegeket az alapanyagok mellé, Kőfaragó Anna grafikusunk pedig életre keltette a Greendert és a karaktereket.” - meséli Eszter.

Valentin napig 7 párost ismerhetünk meg az alapítvány közösségi média felületein, melyekhez recept ötleteket is kapunk. De persze azokra is gondoltak, akik egy vendéglátóhelyen, de szezonális fogásokkal ünnepelnének; a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező Lujza és Korianderben, a Natura Hillben, az Almalombban, a Húshagyóknál és a Fenntartható Kávézó minősítésű Csillaghegyi Megállóban is várnak minket.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Greender - a zöldség-gyümölcs párkereső magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Greender - a zöldség-gyümölcs párkereső magazin cikk? Írd meg véleményed!

Greender - a zöldség-gyümölcs párkereső cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

Londoni városnézés egy guruló cukrászdában

Ha azt hitted, Londonban már mindent láttál, biztosíthatlak, hogy nem így van. A Brigit’s Bakery ikonikus emeletes busza egy guruló cukrászda, ami nemcsak a látványról, hanem a gasztroélmányről is szól: miközben elhaladsz a Buckingham-palota, a Big Ben és a London Eye előtt, egy finom eperlekvárba mártott scone-t majszolsz, miközben illatos Earl Grey gőzölög a kezedben.

gastro érdekesség, 2025.04.15.

Elkészült Budapest kürtőskalácsa

Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készült. A Szent István Bazilikánál bárki megkóstolhatja a különleges desszertet.

gastro érdekesség, 2025.04.11.

Munk Tamás

A séf, akit ugyanúgy inspirál az üres tányér, mint a hófehér festővászon.

gastro személyiségek, 2025.04.07.

Botanica: fine-dining csodahely Dánszentmiklóson

Van egy egészen egyedülálló és különleges hely Dánszentmiklóson, ami éppen olyan, mintha Provence-ba csöppentünk volna, miközben a Botanica mindössze 45 percre van Budapesttől. A butikhotel étterme két éve Michelin-ajánlott, fine-dining konyhájának fogásai pedig felérnek egy képzőművészeti alkotással is.

éttermek, 2025.04.06.

Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben

A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak Bíró Dani legújabb fogásaiban, amelyeket a Zazie Bistro & Bar étteremben kóstolhatunk meg. A séf, Bíró Dani most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.

éttermek, 2025.03.27.

"narrow"
Gear.svg