Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
A kávé az idők folyamán észrevétlenül a mindennapjaink részévé vált, sőt a kávézás egyeseknél szinte már szertartássá nőtte ki magát. Erre a napra mindenképpen érdemes beszerezni egy kávékülönlegességet! Ehhez 10%-os kedvezményt adunk a cikkben!
A „kávéfüggők” napja be sem indul a finoman illatozó fekete nélkül. S mivel a víz után a kávé az egyik leggyakrabban fogyasztott ital a világon, így megérdemel egy saját világnapot.
A kávé ünneplése Japánból ered, ahol elsőként szenteltek egy teljes napot a kávénak, még az 1980-as évek elején. Hivatalosan azonban csak 2009 óta ünnepeljük szeptember 29-én e sokunk által szeretett ital és a kávézás élményének világnapját.
Egy legenda szerint a kávészemek frissítő hatását a XIV. században egy Káldi nevű etióp kecskepásztor fedezte fel, aki arra lett figyelmes, hogy amikor a kecskéi egy bizonyos fa piros bogyóiból legelésztek, sokkal élénkebbek lettek. Ezt elmesélte a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a piros magokat megpörkölik és megfőzik, ízletes italt készíthetnek belőle.
A kávét először Jemenben kezdték el termeszteni, ahol teraszos gazdálkodást folytattak. A kávézás szokását mohamedán zarándokok vitték magukkal Mekkába és Medinába, innen terjedt tovább a kávé fogyasztása az egész Közel-Keletre. Később a kávétermesztés megjelent Arábiában és Egyiptomban is, ahol a kávé (vagy Kahweh) fogyasztása hamarosan mindennapi szokássá vált.
Magyarországon nagy valószínűséggel a törökök 150 éves megszállása alatt terjedt el a híres fekete főzet. Széles körben azonban csak Buda visszafoglalása után ismerték meg az országban. 1714-ben megnyílt az első magyar kávéház, majd rövid időn belül számuk megsokszorozódott. A kávéházak gyorsan az értelmiség és művészvilág központjává váltak.
Nehéz lenne kiemelni egyetlen országot vagy térséget mint a kávé hazája, ugyanis közel 80 ország esik bele az ún. kávéövbe, s közülük megközelítőleg 50 termel kávét exportra is.
A világ legnagyobb kávétermelője Brazília, őket Vietnám, Kolumbia és Indonézia követi a sorban. Noha sok más országban is folyik kávétermelés, de azok termelési volumene jelentősen kisebb.
A magyarok Európában az évi 2-2,5 kilogrammos kávéfogyasztással nem számítanak a komoly kávékedvelő nemzetek közé. Az olaszok háromszor, a spanyolok kétszer ennyit isznak (5,7 és 4,5 kiló/év). A kávézás ennek ellenére szerves része a magyar gasztronómiai kultúrának is. A kávéfogyasztók többsége a klasszikus pörkölt kávékat részesíti előnyben, ugyanakkor egyre nagyobb teret kapnak a kapszulás megoldások is, az igazi kávékedvelők pedig a prémium minőségű specialty kávék közül választanak.
Szeptember 29. a kávéivás világnapja. Erre a napra mindenképpen érdemes beszerezni egy kávékülönlegességet! Az Etalon kávék közül bármelyik kitűnő választás. Igyál Te is egy csészével az ízlésed szerint, és az ízvarázsát élvezve gondolj a kávé fantasztikus világára a termeléstől kezdve a pörkölésen át az ivásig!
Ünnepeljük együtt a kávé világnapját!
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
2024.09.26.