Nemzetközi Daiquiri nap (07.19.)

-
világnapok, 2022.07.19.

Nemzetközi Daiquiri nap (07.19.)

Most nem mást, mint a koktélkultúra egyik legmeghatározóbb italát, a Daiquirit ünnepeljük! Tehát elő a behűtött koktélos poharakkal és szenteljük ezt a napot ennek a citrusos koktélnak.


Egy kis Daiquiri történelem

Bármilyen hihetetlen, de mint a legtöbb koktélnak, ennek is Kuba az őshazája, sőt nem máshonnan ered, mint a bányavárosból Daiquiri-ből. A koktél, már több, mint 100 éves. A legenda szerint 1896-ban Jenning Cox, amerikai bányászmérnök volt a megalkotó. Épp a főnökeit várta, akik ellenőrző körúton voltak, amikor tudatosult benne, hogy a kifogyott a kedvenc italukból a ginből. Így rummal helyettesítette. Azonban, hogy a rum erős alkoholos ízét lágyítsa lime-ot és cukrot adott hozzá. Így született meg a Daiquiri, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend!

A daiquiri hogyan hódította meg a világot?

Cox egyszer vendégül látta Lucius W. Johnsont, amerikai admirálist. 1909-ben magával vitte a receptet az Egyesült Államokba, ahol először a washingtoni Army & Navy Klubban mutatták be az italt. A Daiquiri megjelenését egy emlékplakett őrzi a Daiquiri helyét a koktél történelemben.

John F. Kennedy és Ernest Hemingway esete a daiquirivel

Az ital csak a negyvenes években vált igazán népszerűvé, köszönhető volt ez Roosevelt politikájának is. Kubából és Latin-Amerikából rengeteg rum érkezett, ezután nem csak az Egyesült Amerikai Államokat, hanem Európát is meghódította.
Nemhiába vált az egykori amerikai elnök, John Fitzgerald Kennedy kedvenc frissítő italává. De a híres Nobel-díjas Hemingway-nek is hamar a kedvencévé vált. Történt ugyanis 1921-ben, az El Floridita Havannában, hogy a helyiek annyira dicsértek egy italt, hogy ő maga is kipróbálta. Onnantól kezdve a kedvenc koktélja lett. Olyannyira, hogy 1942-ben 16 koktélt megivott egyetlen délután alatt. Constantino Ribailagua volt, aki elkészítette neki az italt. Mindig hozzá tért be, hiszen még a feleségének írt levélben is kijelentette, hogy nincs még egy olyan bartender, aki úgy tudná az italát elkészíteni, mint Constantino. Az ő keze által született meg a Hemingway Daiquiri, miben a cukrot grapefruit lével és maraschino likőrrel helyettesítette. Hemingway a Daquirit a Floridita bar-ban itta: “El Mojito a la Bodeguita, El Daiquiri a la Floridita”.

A Klasszikus Daiquiri receptje

A Daiquiri koktélt pont a maga egyszerűsége miatt kedvelik annyian. Amire szükség lesz:

  • 4,5 cl fehér rum
  • 2 cl limelé
  • 0,5 cl cukorszirup

Az alapanyagokat egy félig jéggel megtöltött shakerben jól összerázzuk, és egy Y pohárban lime karikával díszítve szervírozzuk. Ahogy a koktéloknál lenni szokás, később több fajtája is elterjedt. Például a Frozen Daiquiri, ahol az alapanyagok ugyanazok, csak shaker helyett a tört jeget egy turmixgépben keverik össze míg jégkása állagú italt nem kapnak. A gyümölcsös változatok szintén nagy népszerűségnek örvend, amik nem a savanykás vonalat, hanem az édes alapelvet követik. Az egyik legnagyobb kedvenc az epres változat, melyben epres szirupot használnak és lime karika helyett eperrel díszítik a poharat. Persze az alkohol kihagyása nélkül gyermekbarát verziót kaphatunk, így bátran koccinthatunk velük is a Daiquiri világnapján!

Laki Fruzsina

Tetszett a(z) Nemzetközi Daiquiri nap (07.19.) magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Nemzetközi Daiquiri nap (07.19.) magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg