Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Most nem mást, mint a koktélkultúra egyik legmeghatározóbb italát, a Daiquirit ünnepeljük! Tehát elő a behűtött koktélos poharakkal és szenteljük ezt a napot ennek a citrusos koktélnak.
Bármilyen hihetetlen, de mint a legtöbb koktélnak, ennek is Kuba az őshazája, sőt nem máshonnan ered, mint a bányavárosból Daiquiri-ből. A koktél, már több, mint 100 éves. A legenda szerint 1896-ban Jenning Cox, amerikai bányászmérnök volt a megalkotó. Épp a főnökeit várta, akik ellenőrző körúton voltak, amikor tudatosult benne, hogy a kifogyott a kedvenc italukból a ginből. Így rummal helyettesítette. Azonban, hogy a rum erős alkoholos ízét lágyítsa lime-ot és cukrot adott hozzá. Így született meg a Daiquiri, ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend!
Cox egyszer vendégül látta Lucius W. Johnsont, amerikai admirálist. 1909-ben magával vitte a receptet az Egyesült Államokba, ahol először a washingtoni Army & Navy Klubban mutatták be az italt. A Daiquiri megjelenését egy emlékplakett őrzi a Daiquiri helyét a koktél történelemben.
Az ital csak a negyvenes években vált igazán népszerűvé, köszönhető volt ez Roosevelt politikájának is. Kubából és Latin-Amerikából rengeteg rum érkezett, ezután nem csak az Egyesült Amerikai Államokat, hanem Európát is meghódította.
Nemhiába vált az egykori amerikai elnök, John Fitzgerald Kennedy kedvenc frissítő italává. De a híres Nobel-díjas Hemingway-nek is hamar a kedvencévé vált. Történt ugyanis 1921-ben, az El Floridita Havannában, hogy a helyiek annyira dicsértek egy italt, hogy ő maga is kipróbálta. Onnantól kezdve a kedvenc koktélja lett. Olyannyira, hogy 1942-ben 16 koktélt megivott egyetlen délután alatt. Constantino Ribailagua volt, aki elkészítette neki az italt. Mindig hozzá tért be, hiszen még a feleségének írt levélben is kijelentette, hogy nincs még egy olyan bartender, aki úgy tudná az italát elkészíteni, mint Constantino. Az ő keze által született meg a Hemingway Daiquiri, miben a cukrot grapefruit lével és maraschino likőrrel helyettesítette. Hemingway a Daquirit a Floridita bar-ban itta: “El Mojito a la Bodeguita, El Daiquiri a la Floridita”.
A Daiquiri koktélt pont a maga egyszerűsége miatt kedvelik annyian. Amire szükség lesz:
Az alapanyagokat egy félig jéggel megtöltött shakerben jól összerázzuk, és egy Y pohárban lime karikával díszítve szervírozzuk. Ahogy a koktéloknál lenni szokás, később több fajtája is elterjedt. Például a Frozen Daiquiri, ahol az alapanyagok ugyanazok, csak shaker helyett a tört jeget egy turmixgépben keverik össze míg jégkása állagú italt nem kapnak. A gyümölcsös változatok szintén nagy népszerűségnek örvend, amik nem a savanykás vonalat, hanem az édes alapelvet követik. Az egyik legnagyobb kedvenc az epres változat, melyben epres szirupot használnak és lime karika helyett eperrel díszítik a poharat. Persze az alkohol kihagyása nélkül gyermekbarát verziót kaphatunk, így bátran koccinthatunk velük is a Daiquiri világnapján!
Laki Fruzsina
További Gastro magazin cikkek
Chef Market felvásárolta a Culinaris-t
gastro érdekesség, 2025.05.16.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
2025.05.07.