Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Nem telik el úgy nap, hogy ne ünnepelnénk valamilyen étel vagy ital létezését. És mi ezt nem is bánjuk, persze a Piña coladaval csak óvatosan! Pár érdekesség erről az egzotikus, tipikus nyári koktélról, aminek július 10-én tartjuk a világnapját.
Ennek a klasszikusnak számító koktélnak, szinte mindenki tudja a receptjét, vagy legalábbis az összetevők 90 százalékát.
Tegyünk jeget a shakerbe és az összes hozzávalót, majd rázzuk jó erősen össze 20-30 másodpercig. Vegyünk elő egy lehűtött highball poharat és töltsük meg jéggel, majd óvatosan öntsük az italt a pohárba. Díszítésként mehet az ananász szelet és a levél is.
Ha valaki inkább jégkásaszerű italt szeretne fogyasztani, az a hozzávalókat a jéggel együtt tegye egy blenderbe, majd turmixolja össze. Egészségünkre!
A koktélnak a megalkotásáról több történet is kering, egyetlen közös pont van bennük, mind Puerto Ricot jelöli meg az ital őshazájának.
A források jelentős része Ramón „Monchito” Marrero Núñez vagy Ricardo García bártendert említi meg a Piña colada feltalálójának, aki 1945. augusztus 15-én San Juanban a Hilton Caribbean Hotel Beachcomber bárjában alkotta meg az első Piña Colada koktélt.
Egy másik teória szerint Ramón Portas volt a feltaláló, aki szintén San Juan-ban a Barrachina étteremben alkotta meg a Piña coladat. Ebben a verzíóban tejszín helyett vizet használnak, amit jól lehűtenek, és csak utána adják hozzá a rumot. Ami érdekesség, hogy maga az étterem is ezt a helyszínt jelöli meg az ital születésének, amire fel is hívja a figyelmet a bejáratnál egy márványtábla.
A harmadik történet jóval korábbra helyezi az ital eredetét. Egy 1800-as években élt Puerto Rico-i kalózt, Roberto Cofresí-t említi az ital szülőatyjának. Ami még akár igaz is lehet, hiszen a kalózok kedvelt itala volt a rum, amihez Roberto kókusztejet és ananászt adott, így született meg a Piña colada.
A mai Piña colada kialakulásában fontos szerepet játszott egy Puerto Rico-i egyetemi tanár, Ramón López Irizarry 1948-ban megalkotott kókuszkrémje. Ez kókuszból, cukor hozzáadásával készül, ami az édes ízért felel. Stabilizátorként adnak hozzá xantángumit, valamint citromsavat ízesítőként és tartósítószerként.
Azóta ebből a Coco Lopezből készül például a Bloody Mary koktél is.
Puerto Ricoban akkora népszerűségnek örvendett a Piña colada, hogy 1978-ban megválasztották nemzeti italuknak.
Laki Fruzsina
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.