Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
A sajttorta valóban amerikai sütemény? Milyen az a New York-i cheesecake? USA mellett más országok is készítenek sajttortát?
Alighanem amikor szóba kerülnek az amerikai édességek az elsők között fog sokaknál a sajttorta eszükbe jutni. Nem is lehet emiatt senkit se hibáztatni, hiszen valóban közkedvelt sütemény a tengertúlon is. Ennek a tortának a nagyszerűsége pont az egyszerűségében rejlik, és hogy rengeteg módon lehet elkészíteni. Megannyi variáció létezik: sütés nélküli vagy sütve, oreos kekszes alap, zabkekszes alap, epres, citromos, karamellás és még napokig sorolhatnánk.
Valószínűleg sokan hallottak már, ha még nem is kóstolták a New York-i sajttortáról. Nos, a sajttorta nemhogy nem New York-ból, de még csak nem is az Egyesült Amerikai Államokból származik. Története ugyanis már időszámításunk előtt 2000 évvel ezelőtt kezdődött a görög Samos szigetén. Sőt, az ókori olimpiai játékokon is ezt ették a sportolók, mert kiváló energiaforrásnak tekintették az akkor még lisztből, búzából, mézből és sajtból készült kemencében sütött finomságot. De nemcsak a sportolók fogyasztották nagy előszeretettel, hanem az esküvőkön is a sajttortát szolgáltak fel. Még az első írásos emlékek is a sajttortáról Görögországból származik, mégpedig Atheneaus jegyezte fel a receptet 230-ban. Majd a rómaiak, amikor meghódították az országot, kis változtatást hajtottak végre a recepten: tojást is adtak hozzá, amit forró tégla alatt sütöttek és még melegen tálalták. De 1545-ben az első angol szakácskönyv, ami VIII. Henrik által lett kiadatva már szintén tartalmazta a sajttorta receptjét.
Aztán persze az idő elteltével változott a recept is. Mígnem a bevándorlóknak hála megjelent az Államokban is. A krémsajtos változat is itt készült el először. 1800-as évek végén egy New York-t tejtermelő farmer reprodukálni szerette volna a Franciaországban kóstolt Neufchatel sajtot. De egy szerencsés véletlennek köszönhetően megalkotta a krémsajtot. William Lawrence 1880-tól kezdte el terjeszteni a fóliába csomagolt krémsajtját Philadelphia Cream Cheese márkanév alatt forgalmazták a helyi boltokban.
Egyértelmű, hogy a legismertebb recept a New York-i stílusú sajttorta, ami, mint már az előzőleg kiderült krémsajtból készül. Ennek a változatnak egy tejszínes, tojássárgával gazdagított sajtos krém. A torta alapja az apróra tört Graham keksz, ami olyan, mint nálunk a háztartásikeksz. A New York style cheescake elmaradhatatlan kelléke az eperöntet! Magát a NewYork style cheesecake-et egy német származású Arnold Reuben alkotta meg.
Amerikában e mellett még a Chicago-ban készült sajttorta a közkedvelt, ami annyiban különbözik, hogy tejfölt adnak az egyveleghez, ezzel is megőrizve a légies krémességét.
De nemcsak az amerikaiaknál örvend hatalmas népszerűségnek a sütemény. És ahány ház, annyi szokás. Ugyanez érvényes a sajttortára, ami a világ más-más pontjain különbözőképp készül el. Az angoloknál például a sütésnélküli torta alapja a morzsolt háztartási keksz, a tetejét pedig gyümölcsbefőttel szokás díszíteni.
Azonban, ha Keletre utazunk, egészen pontosan a szigetországba, Japánba. Ez a sajttorta szinte szivacsszerű állagú, amit úgy érnek el, hogy kukoricakeményítőt és szuper keményre vert tojásfehérjét használnak fel.
A Fülöp-szigeteken talán az egyik legérdekesebb sajttorta készül, ennek a neve ube cheesecake, avagy lila yam sajttorta. Az alapra krémsajttal kevert ube halaya réteg kerül, ami tulajdonképpen egy cukorral, tejjel és vajjal kevert édes ube püré. Készíthető sütve, de akár elég a hűtőben pár órán keresztül pihentetni.
Európában is nagy divatja van ennek az ezerarcú süteménynek. Az olaszok például a ricottára és a mascarponéra esküsznek, míg a németek és a lengyelek friss, érlelés előtti sajtból készítik a tortát. Európán belül talán az egyik legkiemelkedőbb sajttorta a baszk, ami nem kekszes alappal készül. Ez egy direkt megégetett torta, aminek így a tetején karamellréteg képződik, de belül mégis krémes marad.
Ha nem kerül tojás a sajttortába (hanem főként csak krémsajtból készül), akkor a sajttortát sütés nélkül is el lehet készíteni. Ilyenkor az összeállítása után hűtőbe kell tenni, hogy az alapjául szolgáló morzsatörmelék és a vaj összeálljon, valamint a krémsajt se legyen annyira folyós.
Érdemes valamivel rögzíteni a sajttorta krémének az állagát. Ez lehet zselatin, vagy más rögzítő anyag.
Szeretnél tökéletes sajttortát készíteni?
Nézd meg a Bonita sajttorta kurzusát, mert zseniális sajttorták szoktak készülni náluk! További információ » www.bonitakompania.hu/sajttorta/
Laki Fruzsina
További Gastro magazin cikkek
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
éttermek, 2025.05.09.
Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben
chef, 2025.05.07.
Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban
éttermek, 2025.05.06.
májustól kizárólag Angus marhahús Zing Burger kínálatában
éttermek, 2025.05.01.
A rizsfőzés tudománya
receptek, 2025.04.30.
Magyarország étele 2025
gastro TOP listák, 2025.04.29.
Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban
éttermek, 2025.04.29.
Angyalhaj csokoládéból fagylalt
gastro érdekesség, 2025.04.20.
Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon
2025.05.09.