sajttorta világnapja (07.30.)

-
világnapok, 2021.07.30.

sajttorta világnapja (07.30.)

A sajttorta valóban amerikai sütemény? Milyen az a New York-i cheesecake? USA mellett más országok is készítenek sajttortát?


Alighanem amikor szóba kerülnek az amerikai édességek az elsők között fog sokaknál a sajttorta eszükbe jutni. Nem is lehet emiatt senkit se hibáztatni, hiszen valóban közkedvelt sütemény a tengertúlon is. Ennek a tortának a nagyszerűsége pont az egyszerűségében rejlik, és hogy rengeteg módon lehet elkészíteni. Megannyi variáció létezik: sütés nélküli vagy sütve, oreos kekszes alap, zabkekszes alap, epres, citromos, karamellás és még napokig sorolhatnánk.


Sajttorta története

Valószínűleg sokan hallottak már, ha még nem is kóstolták a New York-i sajttortáról. Nos, a sajttorta nemhogy nem New York-ból, de még csak nem is az Egyesült Amerikai Államokból származik. Története ugyanis már időszámításunk előtt 2000 évvel ezelőtt kezdődött a görög Samos szigetén. Sőt, az ókori olimpiai játékokon is ezt ették a sportolók, mert kiváló energiaforrásnak tekintették az akkor még lisztből, búzából, mézből és sajtból készült kemencében sütött finomságot. De nemcsak a sportolók fogyasztották nagy előszeretettel, hanem az esküvőkön is a sajttortát szolgáltak fel. Még az első írásos emlékek is a sajttortáról Görögországból származik, mégpedig Atheneaus jegyezte fel a receptet 230-ban. Majd a rómaiak, amikor meghódították az országot, kis változtatást hajtottak végre a recepten: tojást is adtak hozzá, amit forró tégla alatt sütöttek és még melegen tálalták. De 1545-ben az első angol szakácskönyv, ami VIII. Henrik által lett kiadatva már szintén tartalmazta a sajttorta receptjét. 

Aztán persze az idő elteltével változott a recept is. Mígnem a bevándorlóknak hála megjelent az Államokban is. A krémsajtos változat is itt készült el először. 1800-as évek végén egy New York-t tejtermelő farmer reprodukálni szerette volna a Franciaországban kóstolt Neufchatel sajtot. De egy szerencsés véletlennek köszönhetően megalkotta a krémsajtot. William Lawrence 1880-tól kezdte el terjeszteni a fóliába csomagolt krémsajtját Philadelphia Cream Cheese márkanév alatt forgalmazták a helyi boltokban. 


Sajttorták a világ körül

Egyértelmű, hogy a legismertebb recept a New York-i stílusú sajttorta, ami, mint már az előzőleg kiderült krémsajtból készül. Ennek a változatnak egy tejszínes, tojássárgával gazdagított sajtos krém. A torta alapja az apróra tört Graham keksz, ami olyan, mint nálunk a háztartásikeksz. A New York style cheescake elmaradhatatlan kelléke az eperöntet! Magát a NewYork style cheesecake-et egy német származású Arnold Reuben alkotta meg. 

Amerikában e mellett még a Chicago-ban készült sajttorta a közkedvelt, ami annyiban különbözik, hogy tejfölt adnak az egyveleghez, ezzel is megőrizve a légies krémességét. 

De nemcsak az amerikaiaknál örvend hatalmas népszerűségnek a sütemény. És ahány ház, annyi szokás. Ugyanez érvényes a sajttortára, ami a világ más-más pontjain különbözőképp készül el. Az angoloknál például a sütésnélküli torta alapja a morzsolt háztartási keksz, a tetejét pedig gyümölcsbefőttel szokás díszíteni. 

Azonban, ha Keletre utazunk, egészen pontosan a szigetországba, Japánba. Ez a sajttorta szinte szivacsszerű állagú, amit úgy érnek el, hogy kukoricakeményítőt és szuper keményre vert tojásfehérjét használnak fel. 

A Fülöp-szigeteken talán az egyik legérdekesebb sajttorta készül, ennek a neve ube cheesecake, avagy lila yam sajttorta. Az alapra krémsajttal kevert ube halaya réteg kerül, ami tulajdonképpen egy cukorral, tejjel és vajjal kevert édes ube püré. Készíthető sütve, de akár elég a hűtőben pár órán keresztül pihentetni. 

Európában is nagy divatja van ennek az ezerarcú süteménynek. Az olaszok például a ricottára és a mascarponéra esküsznek, míg a németek és a lengyelek friss, érlelés előtti sajtból készítik a tortát. Európán belül talán az egyik legkiemelkedőbb sajttorta a baszk, ami nem kekszes alappal készül. Ez egy direkt megégetett torta, aminek így a tetején karamellréteg képződik, de belül mégis krémes marad.

sajttorta készítés

 

Sütés nélküli sajttorta

Ha nem kerül tojás a sajttortába (hanem főként csak krémsajtból készül), akkor a sajttortát sütés nélkül is el lehet készíteni. Ilyenkor az összeállítása után hűtőbe kell tenni, hogy az alapjául szolgáló morzsatörmelék és a vaj összeálljon, valamint a krémsajt se legyen annyira folyós.
Érdemes valamivel rögzíteni a sajttorta krémének az állagát. Ez lehet zselatin, vagy más rögzítő anyag.

 


Sajttorta workshop

Szeretnél tökéletes sajttortát készíteni?
Nézd meg a Bonita sajttorta kurzusát, mert zseniális sajttorták szoktak készülni náluk! További információ » www.bonitakompania.hu/sajttorta/

Laki Fruzsina

Tetszett a(z) sajttorta világnapja (07.30.) magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) sajttorta világnapja (07.30.) magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg