Tequila világnapja (07.24.)

-
világnapok, 2021.07.24.

Tequila világnapja (07.24.)

Elő a sombrerot, itt a nemzetközi tequila nap! Arriba, arriba, arriba!


A tequila Mexikó nemzeti itala. De rengeteg érdekesség van ezzel a tömény szeszes itallal kapcsolatban. Most ezt fogjuk kicsit részletezni. Megismerkedünk az eredetéről, hogy hol készíthetik, hogyan fogyasztják és még megannyi érdekesség.

 

Tequila eredete

A tequila története vagy jó 1000 évre nyúlik vissza. Az őslakosok tudatosan termesztették, a Mexikó területén őshonos agavét. Az azték legendák szerint, a tequila az „istenek ajándéka”. Ugyanis amikor a villámcsapás kettéhasított egy agavét és kifolyt belőle a tejszerű folyadék, az erjedésnek indult. 

Azonban az első tequila a XVI. század elején készülhetett, amikor a spanyol hódítók kifogytak a szeszes italaikból és a legalkalmasabbnak a magas cukortartalmú agavét találták italgyártáshoz. A tequila „atyja” Don Pedro Sánchez de Tagle, spanyol arisztokrata. Az ő révén kezdődött meg az ital tömeggyártása, amit hamarosan a szeszgyártás megadóztatása követett. 


A tequila név eredete

1530-ban a mexikói Jalisco tartományban Juan Calero de Escarcena megalapította a Tequila kolóniát. Ezen a területen terem ugyanis az a fajta agavé, amiből a tequila készül. Az ital viszont, csak a XVIII. századtól viseli a Tequila-völgy nevét, ugyanis a mexikóiak ekkortól használják a spanyolok által meghonosított lepárlási technikát. 


Miből készül a tequila?

A tequila fő alapanyaga a kék agavé, ami a közhiedelemmel ellentétben nem kaktusz. Bár megjelenésében hasonlít rá, hiszen nagy tüskés levelei vannak. De az agavé a liliomfélék családjába tartozik. 

Az agavé 6-8 évente virágzik. Az indiánok már a virágkezdeményt is megcsapolták és az erjesztett lét sörként fogyasztották. 

A tequila gyártásához a weber, azaz kék agavét használják, ami egyike a Mexikóban termő 136 faj agavé közül.  Ez a fajta a tengerszint felett 1500 méteren terem. Ahhoz, hogy tequila készülhessen a pozsgásból 8-10 évet is várni kell a betakarításával. Ugyanis nem a leveleiből készül az ital, hanem a növény „szívéből”. A „jimadore”-ok, azaz a szántóföldi dolgozók a mai napig kézzel szüretelik a növényt. Egy liter tequila előállításához 7 kg agavé szükséges.

Sajnos mára az agavé sokat veszített ellenállóképességéből a Fusarium gombával és más betegségekkel szemben, ami a tequilatermelésre is kihat. 

kék agave

 

Tequila törvények

A tequila gyártását törvény szabályozza, aminek betartását egy külön kormányhivatal, a mexikói Consejo Regulator del Tequila rendszeresen ellenőriz. Ugyanis csak az nevezhető tequilának, ami:

  • Kizárólag Jalisco megyéből származó kék agavéból nyert cukrot használnak fel, ugyanis ezen a vidéken terem maga a növény. (Nayarit, Guanajuato és Michoacan tartományokból szállítanak még növényeket a gyártáshoz, de ehhez is külön engedély kellett.)
  • Minimum 51%-ban tartalmaz kék agavét.
  • Csakis a kék agavéból készült párlatot nevezhetjük tequilának.
  • Minimum 2 lepárlás szükséges az ital készítése közben.

Tehát a tequila eredetvédett ital. 


Tequila fajtái

100% agavé tartalmú: 100% agávétartalmú párlat, a puro vagy noble. Csak öt mexikói állam területén lehet előállítani és palackozni: Jalisco, Michoacan, Guanajuato, Nayarit és Tamaulipas.

Mixto: Ebbe a kategóriába tartoznak a kék agávé desztillált lé 99–51% -át tartalmazó italok. Az egyéb cukrok csak az agávé levével együtt használhatók fel, ez azt jelenti, hogy utólag nem keverhető másféle alkohol a tequilához. Ezt a típusút nem csak Mexikóban lehet gyártani, hanem a világ más országaiban is.

Érlelés szerint:

  • Blanco vagy plata: Ez a jól ismert silver. Acéltartályokban hatvan napnál rövidebb ideig érlelt, a lepárlás után frissen palackozott, robosztus, csípős ízű italok. Az ezüst tequilát használják a koktélok keveréséhez. 
  • Joven vagy oro: Gold tequilának azt nevezzük, amely fiatal, és tulajdonképpen ez is blanco, de a hozzáadott ízesítő és színező anyagoktól, mint a karamell, vanília, mandula vagy tölgykivonat, idősebb, érlelt kinézetet nyer és íze gazdagabbá válik.
  • Reposado: „pihentetett”. Legalább két hónapig, de akár egy évig is tölgyfahordóban van érlelve. A hosszabb érlelés során a tölgyből kioldódó vegyületek a színt elmélyítik és a fa ízek is hangsúlyosabbakká válnak. Olyan koktélok kedvelt alapanyaga, mint a margarita vagy tequini. 
  • Añejo: Minimum egy évig, legfeljebb három évig tölgyfahordókban érlelt tequila. Az előző típusnál mélyebb színű, fásabb ízvilágú ital.
  • Extra añejo: Ez a kategória 2006 óta létezik. Ezek a tequilák négy évet fahordókban töltenek, majd acéltartályokba kerülnek, ahol akár 8-10 éves korukig is érlelhetik még.

Tequila fogyasztása

A közhiedelemmel ellentétben, Mexikóban a tequilát tisztán isszák. Ők úgy vélik, hogy a jó tequilát nem szabad elrontani sem sóval, sem citrommal. A világ más pontjain a silver típusú tequilát sóval és lime-mal vagy citrommal, míg a gold tequilát fahéjjal és naranccsal fogyasztják. Először sót szórnak a kezükre, azt lenyalják, majd lehúzzák az italt és utána beleharapnak a lime-ba. 

Számos tequila alapú koktél létezik, ezek közül talán a Margarita, Tequila Sunrise és a Long Island Iced Tea. 

margarita

 

Laki Fruzsina

Tetszett a(z) Tequila világnapja (07.24.) magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tequila világnapja (07.24.) magazin cikk? Írd meg véleményed!

Tequila világnapja (07.24.) cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg