Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Elő a sombrerot, itt a nemzetközi tequila nap! Arriba, arriba, arriba!
A tequila Mexikó nemzeti itala. De rengeteg érdekesség van ezzel a tömény szeszes itallal kapcsolatban. Most ezt fogjuk kicsit részletezni. Megismerkedünk az eredetéről, hogy hol készíthetik, hogyan fogyasztják és még megannyi érdekesség.
A tequila története vagy jó 1000 évre nyúlik vissza. Az őslakosok tudatosan termesztették, a Mexikó területén őshonos agavét. Az azték legendák szerint, a tequila az „istenek ajándéka”. Ugyanis amikor a villámcsapás kettéhasított egy agavét és kifolyt belőle a tejszerű folyadék, az erjedésnek indult.
Azonban az első tequila a XVI. század elején készülhetett, amikor a spanyol hódítók kifogytak a szeszes italaikból és a legalkalmasabbnak a magas cukortartalmú agavét találták italgyártáshoz. A tequila „atyja” Don Pedro Sánchez de Tagle, spanyol arisztokrata. Az ő révén kezdődött meg az ital tömeggyártása, amit hamarosan a szeszgyártás megadóztatása követett.
1530-ban a mexikói Jalisco tartományban Juan Calero de Escarcena megalapította a Tequila kolóniát. Ezen a területen terem ugyanis az a fajta agavé, amiből a tequila készül. Az ital viszont, csak a XVIII. századtól viseli a Tequila-völgy nevét, ugyanis a mexikóiak ekkortól használják a spanyolok által meghonosított lepárlási technikát.
A tequila fő alapanyaga a kék agavé, ami a közhiedelemmel ellentétben nem kaktusz. Bár megjelenésében hasonlít rá, hiszen nagy tüskés levelei vannak. De az agavé a liliomfélék családjába tartozik.
Az agavé 6-8 évente virágzik. Az indiánok már a virágkezdeményt is megcsapolták és az erjesztett lét sörként fogyasztották.
A tequila gyártásához a weber, azaz kék agavét használják, ami egyike a Mexikóban termő 136 faj agavé közül. Ez a fajta a tengerszint felett 1500 méteren terem. Ahhoz, hogy tequila készülhessen a pozsgásból 8-10 évet is várni kell a betakarításával. Ugyanis nem a leveleiből készül az ital, hanem a növény „szívéből”. A „jimadore”-ok, azaz a szántóföldi dolgozók a mai napig kézzel szüretelik a növényt. Egy liter tequila előállításához 7 kg agavé szükséges.
Sajnos mára az agavé sokat veszített ellenállóképességéből a Fusarium gombával és más betegségekkel szemben, ami a tequilatermelésre is kihat.
A tequila gyártását törvény szabályozza, aminek betartását egy külön kormányhivatal, a mexikói Consejo Regulator del Tequila rendszeresen ellenőriz. Ugyanis csak az nevezhető tequilának, ami:
Tehát a tequila eredetvédett ital.
100% agavé tartalmú: 100% agávétartalmú párlat, a puro vagy noble. Csak öt mexikói állam területén lehet előállítani és palackozni: Jalisco, Michoacan, Guanajuato, Nayarit és Tamaulipas.
Mixto: Ebbe a kategóriába tartoznak a kék agávé desztillált lé 99–51% -át tartalmazó italok. Az egyéb cukrok csak az agávé levével együtt használhatók fel, ez azt jelenti, hogy utólag nem keverhető másféle alkohol a tequilához. Ezt a típusút nem csak Mexikóban lehet gyártani, hanem a világ más országaiban is.
Érlelés szerint:
A közhiedelemmel ellentétben, Mexikóban a tequilát tisztán isszák. Ők úgy vélik, hogy a jó tequilát nem szabad elrontani sem sóval, sem citrommal. A világ más pontjain a silver típusú tequilát sóval és lime-mal vagy citrommal, míg a gold tequilát fahéjjal és naranccsal fogyasztják. Először sót szórnak a kezükre, azt lenyalják, majd lehúzzák az italt és utána beleharapnak a lime-ba.
Számos tequila alapú koktél létezik, ezek közül talán a Margarita, Tequila Sunrise és a Long Island Iced Tea.
Laki Fruzsina
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Egyedül étteremben? Tippek, hogy élvezd a saját társaságod
2024.11.28.