Tiramisu világnapja (03.21.)

-
világnapok, 2025.03.21.

Tiramisu világnapja (03.21.)

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat.


Tiramisu: Egy kanálnyi boldogság, egy falatnyi történelem

A most ismert tiramisu Trevisohoz kötődik, mégpedig a Le Beccherie étteremhez és az étterem tulajdonosához, Ado Campeolhoz, aki 2021 végén hunyt el 93 évesen.

Le Beccherie (Treviso, Olaszország)

A tiramisu eredete és legendái

Egy korábbi cikkünkben már részletesen írtunk a tiramisu eredetéről, ezért most csak egy rövid összefoglalót írunk a cikkünkbe.

A tiramisu eredetéről több elmélet is létezik, de a legvalószínűbb, hogy Észak-Olaszországból, Veneto régióból származik. Egyesek szerint Trevisóban alkották meg az 1960-as években, míg más források egy 17. századi eredetre utalnak, amikor a desszertet a toszkán nagyherceg, III. Cosimo de’ Medici számára készítették. Egy romantikus legenda szerint a tiramisut egy velencei kurtizán találta ki, aki az édesség energizáló hatásában bízva szolgálta fel vendégeinek. Az elnevezés is ezt sugallja: a „tirami sù” olaszul annyit jelent, hogy „emelj fel” vagy „dobj fel”, ami a desszert élénkítő hatására utal.

A tiramisu N28 módra – Nagy Szabolcs séf receptje

Nagy Szabolcs, az N28 Wine & Kitchen séfje saját interpretációban alkotta meg az ikonikus desszertet, amely az étterem déli menüjének egyik kiemelt és gyakran visszatérő édessége. A séf verziója megőrzi a klasszikus ízvilágot, mégis egyedi textúrákkal és prémium alapanyagokkal emeli új szintre.

Hozzávalók egy klasszikus méretű tepsihez:

Házi piskóta:

Hozzávalók:

  • 5 egész tojás
  • 100 gr kristálycukor
  • 100 gr liszt 

Elkészítés: Az 5 tojásból és a  100 gr kristálycukorból habot készítünk. Egészbe bele lehet rakni nyugodtan a tojásokat. Amikor jó nagy hab lesz belőle, akkor 100 gr lisztet beleszitálunk, elkeverjük és megsütjük 180 fokon 8-9 perc alatt. Ha kész van, akkor nekiállhatunk a krémnek. 

Krém:

Hozzávalók:

  • 7 tojás sárgája
  • 100 gr kristálycukor
  • 0,5 kg mascarpon
  • espresso

Elkészítés: 7 db tojássárgát elkezdek habbá verni, közben 100 gr cukorból csinálok egy kis cukorszirupot egy nagyon kevés víz hozzáadásával. Amikor lassú buborékok láthatók, akkor elérte a kellő hőmérsékletet a szirup. Ekkor ezt ráöntöm a tojássárgájára és addig verem habverővel, míg ki nem hül. Aztán belerakom az 0,5 kg mascarponet, amivel együtt egy keményebb habot verek és kész is. 

Tiramisu az N28 étteremben



dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Tiramisu világnapja (03.21.) magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Tiramisu világnapja (03.21.) magazin cikk? Írd meg véleményed!

Tiramisu világnapja (03.21.) cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

Angyalhaj csokoládéból fagylalt

A dubaji csoki őrület után idén tavasszal a rózsaszínű angyalhaj csokoládéért rajonganak magyarok tömegei. Jakabfi Dávid patissier pedig rögtön fagylalt formába öntötte a megjelenésében és ízvilágában is egyedi édességet. A puncsból, ruby csokiból, pisztáciából és török vattacukorból készülő fagyit már most annyira imádja mindenki, hogy sorok állnak érte Nagykanizsán.

gastro érdekesség, 2025.04.20.

"narrow"
Gear.svg