Baltazár – a gasztronómia élményközpont

-
étteremkritika, 2013.08.29.

Baltazár – a gasztronómia élményközpont

A Pierrot, 21, Pest-Buda, Spíler és az ÉS után itt a Baltazár. Az újvállalkozás nem más, mint egy gasztronómiai élményközpont: étterem, borbár és smart luxury boutique hotel egyben.


A Baltazárt a Budai Várban a Hadtörténeti Múzeum szomszédságában találjátok. Egy kis érdekesség: a tulajdonosnak az étterem felett van az otthona és legkisebb gyermekéről keresztelte el a komplexumot.

 
 
 
A hagyományos éttermi formalitásoktól és működéstől elszakadva, ide akár reggelire, ebédre, vacsorára és nassolni is betérhettek. Ha csak egy italra vágytok vagy dolgozni szeretnétek, azt is megtehetitek itt.
 
 
 
 
Az étterem belső tere a Spillerre hajaz, elegánsabb kivitelben. A piros szín a domináns, ehhez társulnak a szürke falak, amelyeken Ipacs Géza alkotásai láthatóak. Többek között a hely szimbóluma: a szárnyas elefánt is visszaköszön az egyik falfelületről. Jó időben a hangulatos, macskaköves terasz a legnépszerűbb, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.
 
 
 
 
A konyhában a grillezésre helyezték a hangsúlyt. A főszakács Litauszki Zsolt, aki sokunk örömére visszatért a szakmába. Heston Blumenthal és Gordon Ramsay után Zsolt és csapata is a híres spanyol faszenes Josper Grillt használja.
 
 
Sertéből a szárazon érlelt, duroc húst használják, ami igen magas minőségű és faszénen grillezve kiváló. A kacsát Békésből hozzák, a szárnyas májából és combjából készítenek ételeket. Csirkéből pedig kizárólag magyar, szabadtartású állatot vesznek. A szószokat és a lekvárokat helyben főzik.
 
 
 
 
Már a megnyitó előtt emblematikus ételükké vált a tonhalburger, amit először a Gourmet Fesztiválon mutattak be. A tömör fogás igazán különleges. A korianderes, paprikás szósz még dob rajta, mi egyből megszerettük.
 
 
 
 
 Az alapanyagok minőségiek. Az amerikai USDA Prime- és szárazon érlelt osztrák marha húsokkal dolgoznak. A marha kevésbé ismert, ám legizgalmasabb részeit preferálják, melyeket az igazi ínyencek a legtöbbre értékelnek.
 
 
 
 
A borbárban  a  minőségi borokat elsősorban a Kárpát-medence régióiból válogatták össze. Több, mint 300 tétel közül választhattok. Mivel a Baltazár otthont ad a Terra Hungarica borszaküzletének, ezért nem csak helyben fogyaszthatjátok a borokat, hanem vásárlásra is van lehetőségetek.
 
A hagyományos bárban a világ legextrább gin-jeiből kínálnak széles választékot, melyeket a Fentiman’s gourmet bio tonikkal szervíroznak. A szakértők szerint ezekből születnek a világ legjobb Gin&Tonic-jai.
 
 
 
 
A smart luxury boutique hotel, a legelegánsabb része az intézménynek. Igazi ékszerdoboz, egyedi design-nal, eredeti vintage bútorokkal, képekkel, dekorációs elemekkel. Az interior egésze Somlai Tibor belsőépítész és Ipacs Géza grafikus kreatív munkáját dicséri.
 
 
 
A képen látható adagok kóstolómennyiségek. 
 
Cím:
 
I. kerület, Budapest, Országház u. 31.
 
Nyitva:
 
Hétfőtől - Vasárnapig: 7:30 - 23:45
 
Bővebb infó:
 
 
Fotók:
 
 
 
 
 

Gerlachfalvy Réka

Tetszett a(z) Baltazár – a gasztronómia élményközpont magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Baltazár – a gasztronómia élményközpont magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg