Andrássy út

-
Andrássy út, 2021.12.07.

Andrássy út

Az Andrássy út Budapest leghíresebb részeinek egyike. Az évtizedek során számos átalakuláson esett át, mire elnyerte a mostani formáját.


Bár minden évszakban megvan a maga hangulata, mégis a karácsonykor felkerülő fénydekoráció az, amely igazán varázslatossá teszi ezt a hosszú útszakaszt.

Az Andrássy út nem véletlenül olyan népszerű a Budapestre látogató turisták között. De nemcsak ők szeretnek arrafelé sétálni és megcsodálni az ott álló épületeket. Bárki számára érdekes lehet, hiszen számtalan, a nagyközönség számára nem ismert történetet rejtenek az ott sorakozó házak. Számos átalakuláson keresztül mentek az utat közrefogó villák és társasházak, és ha mesélni tudnának, órákig szórakoztatnának bennünket.

Éttermek az Andrássy úton

1870-ben kezdődött meg a Sugárút, az akkori Andrássy út kialakítása a Deák Ferenc tértől kezdve, az Oktogonon át, egészen a Hősök teréig húzódva – Budapest pesti oldalán elhelyezkedve – a legnépszerűbb luxusmárkák boltjaival és egy igazán sokszínű étteremsorral. Az egyik legjobb tulajdonsága az Andrássy út étteremsorának, hogy a világ számos pontjáról hoz el látogatóinak egzotikus gasztronómiát. Spanyol, vietnami, francia vagy egyéb távoli térségből érkező hagyományos éttermek mellett található a szomszédos országok gasztronómiájának hangulatát idéző székely étterem is, de természetesen a hazai konyha sem maradhat el. Éttermek végig találhatók elszórva az utcán, de a legtöbb mégis a középső szakaszán foglal helyet az Oktogon környékén.

Andrássy út - étterem

A COVID egészen átformálta az étteremeket, mert több hely is bezárt, illetve új helyek is nyitottak. Ezeket most bemutatjuk a www.gastro.hu/andrassy-ut aloldalunkon.

Andrássy út egyéb lehetőségei

Az Andrássy út tartogat még izgalmakat az arra járóknak, hiszen nem csak a luxus üzletek és éttermek utcája, de a Magyar Állami Operaházba látogatók is ott keressék az épületet, vagy akit Magyarország történelmének egy szelete érdekel, a Terror Háza Múzeum is ott található.

Szórakozónegyed is nyílik az Andrássy útról, hiszen a Jókai és a Liszt Ferenc tér divatos része a budapesti éjszakának, nem mellesleg ott is találhatóak különböző éttermek, pizzériák.

Az Andrássy út kialakulásának története

Mióta létezik az a hely, amit legtöbben csak Andrássyként emlegetünk? Egészen pontosan 1876. augusztus 20-án avatták fel ünnepélyesen a budapesti Sugárutat, vagy mai nevén az Andrássy utat. A helyszín különlegességét mutatja az is, hogy 2002 óta a világörökség része.

Andrássy út - földalatti

Az eredeti ötletet az adta, hogy az 1848-as szabadságharc után Pest rohamos fejlődésbe kezdett. A Városliget egyre látogatottabb helyszínné vált, ám a város többi részéhez képest messze volt. Akkori időben viszont csak Városligeti fasor felől és a Király utcán át lehetett megközelíteni, de ez utóbbi igen szűkös volt. Az igény tehát megvolt, ám kellett valaki, aki felkarolja az ügyet és figyelemmel kíséri a munkálatok haladását. Nem meglepő módon Andrássy Gyula miniszterelnök volt ez a személy, aki szívügyének tekintette a város fejlesztését, így ennek az útvonalnak a létrejöttét is. Ő bízta meg Reitter Ferencet mérnököt is, hogy dolgozza ki a városfejlesztéshez kapcsolódó terveket és számolja ki azok költségeit. A tervezett út hossza összesen nagyjából 2320 méter volt. A munkálatok elvégzésére létrejött a Sugárúti Építő Vállalat és több jó nevű építészt is felkértek, hogy tervezzék meg, milyen épületek álljanak az út két oldalán. Merthogy akkoriban leginkább még üres területek, illetve néhány ház állt a mostani sugárút helyén. 1872-ben kezdték el az építkezést és a munkálatok eltartottak egészen 1876-ig. Ekkor fejezték be az útvonal teljes műszaki elkészítését és kivitelezését, majd augusztusban egy nagy ünnepség keretein belül adták át az új Sugárutat.

Érdekességek az Andrássy út kialakulásáról

Mai szemmel elképzelni is nehéz, hogy valaha máshogy nézett ki az Andrássy út. Pedig az átadásának idején is mindössze negyven ház állt a környéken, amelyek leginkább a felső középosztály tagjainak birtokában voltak. A későbbiek során folyamatosan épült és bővült a környék híres építészek által tervezett villákkal, palotákkal, amelyekbe pedig a jómódú arisztokrata családok éltek. Érdekesség még, hogy míg a járdát aszfalttal burkolták le, addig az úttestet fakockákkal borították be, hogy védjék az ott közlekedő lovak patáit. A sugárút mentén később számos csomópont épült, például az Oktogon, a Liszt Ferenc tér, a Kodály Körönd vagy éppen a Hősök tere, amelyek mind ehhez a hosszú folyosóhoz igazodva alakultak ki.

Az Andrássy út jogosan nevezhető Európa egyik legkülönlegesebb útvonalának. Az évek során számos elnevezése volt. Amikor elkészült Sugárútnak hívták, később Andrássy Gyula miniszterelnökről nevezték el. 1949-ben Sztálin út, 1956-ban Magyar Ifjúság útja, ezt követően pedig Népköztársaság útja lett. Végül a rendszerváltás során kapta vissza a már egyszer viselt Andrássy út megnevezést.

Villasornak is nevezikaz Andrássy út Hősök tere és Oktogon közötti részét, mivel több villa, palota épület is helyet foglal - legtöbb épületben nagykövetség vagy nagy vállalat irodája található. A Saxlehner-, a Harkány- és a Sváb-palota is a Sugárúton épült meg, melyeknek érdekessége, hogy nevüket tulajdonosairól vagy tervezőikről kapták, ezzel szemben a kivétel a Drechsler-palota, mert az a földszintjén található kávéházról.

Andrássy út, a budapesti high street

Ha valamiről nevezetes az Andrássy út, akkor azok a világszerte ismert luxusmárkák felvonultatása. Gucci, Louis Vuitton, Michael Kors, Rolex vagy Jimmy Choo képviseltetik például magukat a luxus utcán, ahová turisták és hazaiak is egyaránt szívesen betérnek, mikor szeretnének találkozni külföldi márkákkal. Emeli az utca fényét, hogy ezek a luxus üzletek méltó helyet kapnak budapesti palotabérházakban, amelyeknek megépítése a 19. század végén a legnagyobb építészeti vállalkozásnak számított. 

A feldíszített Andrássy út

Az Andrássy út minden évszakban igazán különleges hangulatú, ám a karácsonyt megelőző időszakban egészen varázslatosság válik. A díszkivilágításnak köszönhetően olyan megjelenést kap, ami még ünnepélyesebbé teszi a sugárút egészét. Sokáig az út két oldalán álló fákra tekertek fel fűzéreket, amelyek a fényükkel feleltek a karácsonyi hangulatért. A tavalyi évtől kezdve azonban környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve változtattak ezen a hagyományon azért, hogy óvják és növeljék a fák élettartamát. Fontos szempont volt még az energiahatékonyság is, ezért múlt évhez hasonlóan idén is újrahasznosított anyagból készült díszek varázsolnak ünnepi hangulatot Budapest utcaira, köztünk az Andrássy útra is.

Andrássy út - díszvilágítás
szerzők: Gubricza Laura / Guba Márti

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Andrássy út magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Andrássy út magazin cikk? Írd meg véleményed!

Andrássy út cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

3 új degusztációs menüsor az Újváros Bisztróban: innen, onnan és mindenhonnan

Három új, tematikus degusztációs menüsort vezetett be az Újváros Bisztró (Szarvas), Békés megye első Michelin Bib Gourmand-ajánlott étterme. Az „Innen”, „Onnan” és „Mindenhonnan” elnevezésű ételsorokat Piltz Zoltán séf álmodta meg, a helyi alapanyagok tiszteletére, valamint a magyar konyha újraértelmezésére és a nemzetközi ízvilág bemutatására építve.

menüvariációk, 2025.05.22.

Balaton Fagyija 2025.

A Balaton Fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe. A szakértő zsűri több mint 30 egyedi és izgalmas fagylaltkreációt kóstolt meg, hogy kiválassza a régió legkiemelkedőbb ízét.

Balaton, 2025.05.20.

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

"narrow"
Gear.svg