Az első csillag örökké ragyog

-
éttermek, 2025.03.18.

Az első csillag örökké ragyog

A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát.


Costes Restaurant: 15 év gasztronómiai öröksége Budapesten

Ez a történelmi pillanat nem csupán az étterem csapatának szenvedélyét és kitartását testesítette meg, hanem a hazai fine dining kultúra elismerését is jelentette egyben. Miguel Rocha Vieira, az étterem akkori séfje épp külföldön tartózkodott, amikor 60 nem fogadott hívás és számos üzenet ébresztette – az étterem világszinten is a figyelem középpontjába került.

 

Nemzetközi és hazai közönség aránya

Az elmúlt 15 évben a Costes vendégköre elsősorban külföldi látogatókból állt, mintegy 90%-os aránnyal. A skandináv, angolszász, izraeli és távol-keleti vendégek dominálnak, míg a magyar vendégek számára az étterem gyakran különleges alkalmak helyszíne – születésnapok, évfordulók meghitt megünneplésére szolgál.

 

Változások és kihívások: a Costes korszakai

Az étterem filozófiája a minőségi alapanyagok gondos kiválasztására, a kreatív tálalásra és a vendégközpontú élményre összpontosít. A séfek kiemelkedő munkája mindig is központi szerepet játszott az étterem sikerében, és az évek során több ikonikus séf járult hozzá az étterem hírnevének öregbítéséhez.

Tóth Gergely, a Costes Group fine dining divíziójának vezetője. Ő az, aki a Costes jelenlegi csapatát a leghosszabb ideje erősíti. Szerinte az elmúlt 15 évben az étterem három markáns korszakot élt meg: “Az első, Miguel Rocha Vieira által irányított „aranykor” a tűpontos precizitásról és perfekcionizmusról szólt” -  kezdi a visszaemlékezést a Costes csapatának legrégebb óta jelen lévő tagja, majd folytatja. “Miguel katonai szigort tartott, soha nem mehetett ki úgy étel a vendégeknek, hogy az ne lett volna tökéletes. Ez volt az aranykor, amikor a Tripadvisoron a vendégek a világ TOP 20 étterme közé választották a Costest. Hollywoodi sztárok helye voltunk, amit mindenki ki akart próbálni. Miguel után a következő „korszakos” séf Palágyi Eszter volt, aki a helyi alapanyagok és kreatív tálalás felé fordította az irányt. Esztert rendkívüli ötletei, mint például a cukorüvegből fújt citrom vagy a robbanó cukorral töltött desszertek tették emlékezetessé. A Covid időszak túlélési innovációkról szólt. Az akkori stratégiánk csoport szinten leginkább arról szólt, hogy milyen alternatív bevételi forrásokat tudunk kiépíteni a Costes égisze alatt. Házhoz szállítás, már csak otthoni befejezést igénylő ételek, home-cooking, vacsora az óriáskeréken, szarvasgombás hamburger a Wolton, több napos leköltözés a Hertelendy kastélyba vagy éppen kiszállítás a reptérre egy magángépre olyan ételekkel, amelyeket egy stewardess be tudott fejezni utazás közben egy mikróval a fedélzeten. Ez folyamatos útkeresés volt. A Covid után következett a harmadik, a legújabb korszak, amelyet Rácz Jenő neve és irányítása fémjelez.” Ezzel kapcsolatban a séf, ezt nyilatkozza: “Azoknak főzünk a Ráday utcában, akik hisznek a klasszikus ételekben. Számunkra ezek az ételek fontosak, és az a missziónk, hogy őrizzük őket.” - mondja Rácz Jenő.

A Costes Restaurant a magyar gasztronómia egyik bölcsője. Az előbb említett korszakos séfek mellett olyan, a hazai gasztronómiát meghatározó szereplők dolgoztak hosszabb-rövidebb ideig konyháján, mint  Mészáros Ádám, aki később az Onyx csapatához szegődött; Jóvér Ferenc, aki az Aria Hotel konyhájáért felel; Mártha Róbert, aki az Onyx & Gerbeaud kreatív cukrászvezetője lett; Mede Ádám, aki a Laurel konyhájának megálmodója volt; Tiago Sabarigo, a Michelin csillagos Essencia séf-tulajdonosa; Koppány Levente, a szintén Michelin csillagos 42 séfje; Krizmanics Norbert a Bestia & Tom George Osteria séfje; Tivadar György, aki évekig vezette a Caviar & Bull konyháját; vagy Hack Barnabás, aki immár a Costes Downtown executive séfje.

 

A Michelin-csillag hatása

Gerendai Károly, a Costes Restaurant alapítója és tulajdonosa, az első Michelin-csillag megszerzését mérföldkőnek tekinti nemcsak az étterem, hanem a magyar gasztronómia történetében is. Az elismerés 2010-ben hatalmas lendületet adott a Costes nemzetközi ismertségének. Gerendai szerint a Michelin-csillag nemcsak presztízst, hanem komoly felelősséget is jelentett, hiszen az elvárásoknak folyamatosan meg kellett felelni. Gerendai több, korábbi interjúban hangsúlyozta, hogy a Costes üzleti modellje eredendően nem a nyereségességre épült, hanem a fine dining élmény és a minőség iránti elkötelezettség meghonosítását tűzte ki célul, amit a Michelin csillag vissza is igazolt.

 

A Costes öröksége és esszenciája

A Costes első csillaga tagadhatatlanul és mindörökre megváltoztatta a magyar gasztronómiát. “Induláskor a Costes igazi úttörő szerepet töltött be. Kísérletező, a csapatot hajtó lendület volt, mindenki itt akart dolgozni, a részese akart lenni valami újnak, valami másnak. A helyzet mostanra annyiban változott, hogy a Costes Restaurant ma már a gasztronómiában klasszikusnak számító értékek megőrzéséről szól” - zárja gondolatait Tóth Gergely.

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Az első csillag örökké ragyog magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Az első csillag örökké ragyog magazin cikk? Írd meg véleményed!

Az első csillag örökké ragyog cikkhez kapcsolódó helyek

További Gastro magazin cikkek

Chef Market felvásárolta a Culinaris-t

A Chef Market Zrt., Budapest és Pest megye piacvezető HoReCa nagykereskedője újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett: megvásárolta a Culinaris Wholesale nagykereskedelmi üzletágát, valamint a Culinaris három kiskereskedelmi egységét is.

gastro érdekesség, 2025.05.16.

Teljesen gluténmentes konyha a Balatonnál, Siófokon

A gluténérzékenységgel, cöliákiával vagy más ételallergiával élők számára a nyaralás sokszor nem a gondtalan pihenésről, hanem az állandó kockázatkerülésről szól. Még ma sem gyakori Magyarországon az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak a kínálat „mentes”, hanem valóban a konyha is. Most a Balaton partján emeli magasabb szintre a „free-from” étkezést egy új kezdeményezés.

éttermek, 2025.05.09.

Pesti István 10 éve Tatán, a Platán Gourmetben

Idén 10 éve lesz, hogy Pesti István megérkezett Tatára. Akkor még szinte elképzelhetetlen volt, hogy vidéki étterem valaha Michelin csillagot kap. A Platán ma már több vendéglátóipari egységet takar: udvarházat, bisztrót és fine dining éttermet is. Óriási büszkeség, hogy a fine dining stílust képviselő Platán Gourmet két éve, amikor a Michelin kalauz végre a hazai vidéki helyeket is górcső alá vette, azonnal 2 csillagot érdemelt. A tízes évforduló apropóján visszatekintünk Pesti Istvánnal, miért volt jó döntés, hogy a séf szakmát választotta.

chef, 2025.05.07.

Indul a 2025-ös szezon a White Raven Skybarban

Megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven – számos látványos és ízletes újdonsággal. Az ősz közepéig nyitva tartó hely új signature koktélokat, prémium alapanyagokra épülő, kibővített menüt, exkluzív pezsgőpremiereket és még hangsúlyosabb zenei élményt kínál a vendégeknek.

éttermek, 2025.05.06.

A rizsfőzés tudománya

A japán konyha egyik legalapvetőbb eleme a rizs. A NOBU éttermek világszerte híresek precizitásukról és letisztult ízvilágukról, amelyek középpontjában gyakran a tökéletesre főzött rizs áll. De mitől lesz tökéletes egy tál japán rizs? Schreiner Gábor, a budapesti NOBU executive chefje mesélt a rizsfőzés tudományáról és filozófiájáról.

receptek, 2025.04.30.

Magyarország étele 2025

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el, mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.

gastro TOP listák, 2025.04.29.

Háromfogásos ebédmenü a VIRTU Restaurantban

VIRTU Restaurant április 28-tól ugyanis elindítja „Ebéd a felhők felett” nevű ajánlatát, amely egy hónapon keresztül kínál kedvezményes, háromfogásos ebédmenü lehetőséget az első 10 asztalfoglalónak hétköznaponként, ebédidőben.

éttermek, 2025.04.29.

"narrow"
Gear.svg