Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Az idén 50 éves Tisza-tó és a Hortobágy határán lévő, alig két éve nyitott tiszafüredi étterem kóstoló menüsora egyszerre foglalja magába a térség múltjának és jövőjének gasztronómiáját úgy, hogy az ételek izgalmas megközelítése mégis minden generáció számára hordoz valami nagyon is ismerőset, valami nagyon is közöset.
A Mariska étterem Tiszafüred „ÖRÖKSÉG – Amit kapsz és amit tovább adsz. A Tisza-tó és a Hortobágy ízei generációról generációra” menüsora a család, a helyiek, a térség kultúrájának és gasztronómiájának története, a lassan feledésbe merülő vagy a konyháról kikerülő alapanyagok, specialitások előtérbe helyezése, a termelők és kézművesek étkezéshez, gasztronómiához kapcsolódó munkájának bemutatása.
A „tiszai tok”, a kecsege és a hortobágyi marha éppúgy szerepet kap az új, 7 fogásos menüsorban, mint a kunsági vadrizs, a vadon termett gyógynövények, a legelők szezonális friss gombái, vagy a kivételesen izgalmas ízvilágú, ártéren legeltetett kecskékből származó kecsketej. Az író és az orda is megjelenik egy-egy fogásban, természetesen mindkettő helyi termelőktől érkezik, és a termések betakarításával és feldolgozásával foglalkozó helyi nénik és kis manufaktúrák termékei is meghatározó szerepet kapnak.
A kóstoló menü április 13-tól foglalható a Mariska étteremben, Tiszafüreden.
„Nemzedékek alatt érik meg egy-egy családtörténet. Aki ma felnőtt, az két generációval előbb élt nagyszülei és szülei és két, soron következő generáció, a gyermekei és unokái életében vállal szerepet. Ez akár 100-150 év is lehet, ami mégis átfogja ezt az időszakot, az a családon belül megmaradt szokások, hagyományok, történetek, amelyek természetesen minden generációban új keretet kapnak, újraértelmeződnek és változnak. Változik a környezetünk, a technológiánk, az ízlésünk és végül mi ezt az átdolgozott örökséget adjuk tovább örökül a gyerekeinknek. Az örökség egy hosszú történet arról, amit kaptunk és amit továbbadunk.
A Mariskában történeteket mesélünk, gasztrotörténeteket. Nagyszüleink, szüleink receptjeit, kedvenceit, szokásait meséljük el a ma és a jövő generációjának. Beolvasztjuk az ezerfelé ágazó családfa erdélyi, sváb, német, tót, hansági és alföldi ízvilágát, a helyi alapanyagokat, rég elfeledett recepteket, hozzávalókat. Összehozzuk a régit az újjal, a 100 éves gondolatot a modern étkezési kultúrával, a hagyományokat az XYZ generáció kulináris elvárásaival.
Kortalan ételek, amelyekben az egy asztalhoz ülő generációk egyaránt megtalálják a régi ízeket és az új technológiákat, a ritkán előkerülő alapanyagokat és a “kifinomult tökéletlenséget” .”
dr. Kovács T. Lóránt
További Gastro magazin cikkek
Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije
cukrászok, 2024.09.26.
Megérkezett az Airfryekek új generációja
gastro technológia, 2024.08.05.
Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája
Ország tortája, 2024.08.02.
Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág
Ország tortája, 2024.08.01.
így maradhatnak frissek a gyümölcsök
Sajtóközlemények, 2024.07.20.
Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán
gastro hangulat, 2024.07.17.
Kóstold körbe a Balatont - 2024
Balaton, 2024.06.18.
Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró
Andrássy út, 2024.06.13.
Őszi kávékülönlegességek, amik feldobják a munkanapot
2024.10.18.