Receptek a Két cica konyhájából

-
gastro könyvek, 2013.12.23.

Receptek a Két cica konyhájából

Bezselics Ildikó a Két cica blog szerzője is kilépett a virtuális térből. Első szakácskönyvébe legnépszerűbb receptjeit gyűjtötte össze.


Bezselics Ildikó húsz évet töltött a médiában és ismert női lapok alapítója volt, de a gasztronómiai vonalat a munkája során hanyagolta. Három éve azonban új útra lépett és boldog cicagazdiként megnyitotta a Két cica nevű gasztroblogot.

 

A kezdetek kezdetén Ildikónak nem volt különsebb koncepciója, egyszerűen csak szerette volna megosztani a finomabbnál-finomabb receptjeit, amelyeknek bizonyos részét a vidéki szülői házban tanulta.

 

Az ételek tárháza egyre bővült, az irány körvonalazódott és most egy jelentős mérföldkőhöz érkezett a szorgalmas virtuális munka. December elején ugyanis megjelent Ildikó első szakácskönyve. (Azért is fontos kiemelni, hogy első, mert már a bemutató napján mindenki forszírozta a másodikat...

)

 

 

 

 

A 256 oldalas, keményfedeles, spirálozott könyvnek a régi szakácskönyvekhez hasonlóan komoly a struktúrája. A bevásárlástól a takarításig Ildikó mindenkinek segítséget nyújt, aki az anyukájától nem tudta vagy nem akarta megtanulni a háztartás vezetését.

 

Az örömfőzés jeligéjű kötetnek a tanácsadói szerepe vetekszik a kulináris értékével. Az egyedülálló férfiaknak legalább annyira jól jön, mint a kezdő háziasszonyoknak. Végre nem kell körbetelefonálni a barátokat, ha szeretnétek megtudni mi is az a rántás és hogyan kerül az ételbe. 

 

Akkor is kiváló útmutatót találtok a kötetben, ha a nulláról szeretnétek berendezni a konyhátokat vagy, ha már olyan szinten vagytok, hogy vacsoravendégeket hívjatok és lövésetek sincs arról miként fogadjátok őket.

 

 

 

A gyakorlattal megeggyezően a kiadvány a kamra feltöltéssel kezdődik és egyből kiderül, hogy melyik alapanygot hol és mennyi ideig érdemes tárolni. Majd következnek sorjában az előételek, a saláták, a levesek és a főételek, amelyben külön kategorizálva találjátok a marhahúsból, sertésből, szárnyaból és halból készülő fogásokat.

 

A főzelékeknek és egytálételeknek, a tésztáknak, zöldségeknek is jutott egy-egy fejezet, nem beszélve a desszertekről, ahol a szerző különválasztotta a sütőben sült és a sütés nélkül készült édességeket. 

 

Ildikó nagyon szeret befőzni, így ennek a tevékenységnek is külön kategoriált szentelt és ezen belül megkülönbözettte a nyáron és tálen eltehető finomságokat. Sőt az italoknak is szorított helyet, hiszen nincsen párja a házi limonádénak és a forró csokoládénak. Zárásként jönnek a vendéglátás fortélyai, a konyha higénia és öko tippek is, aminek külön örültünk.

 

 

 

A kötetben olyan recepteket találtok, mint a sörös malachústorta, mentás görögdinnyesaláta feta sajjtal, vodkás őszibarackleves, mediterrán mangalicafasírt, mustban párolt kacsacomb, mentás halfasírt, tökfőzelék curryvel és cukkinikoftával , Vilmos herceg keksztortája, zöldteás krémfagyi fehércsokival,  a vegeta, mustár és a nutella házi változata.

 

Stílusosan bekerült egy-két cicáknak készített étel is. Bevalljuk lennék mi ott macsekok, ahol csirkemellből készítenek számunkra finomságot.

 

A receptleírások részletesek, a megadott alapanyagok beszerezhettőke, az ételek mellett szerepel az elkészítés nehézségi foka, az előkészítés és a kivitelezés ideje és az is, hogy kik fogyaszthatják az adott ételt. Az egyik grafikusnak hála piktogrammal jelölték a glunténmentes, tojásmentes, tejmentes, cukorbetegbarát ételeket.

 

 

A Két cica ételfotóit Tóth Milán fotós készítette. A könyv ünnepélyes bemutatójának pedig a várbéli Baltazár volt a helyszíne, az étteremről már mi is írtunk itt.

 

Az Athenemum Kiadó gondozásában megjelen szakácskönyv ára 3990 forint, ami a kiadónál kedvezményesebben is beszerezhető.

 

Köszönjük Ildikónak, hogy velünk együtt osztozott az örömében és további sok sikert, valamint erőt kívánunk a blogoláshoz és a következő könyvek megírásához!

 

Fotó: 

Huszár Boglárka, https://www.facebook.com/bogart.pictures

 

 

Tetszett a(z) Receptek a Két cica konyhájából magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Receptek a Két cica konyhájából magazin cikk? Írd meg véleményed!

További Gastro magazin cikkek

Kék otellós keszthelyi desszert a Balaton sütije

Az „1000 indok az őszi Balaton mellett” nevű kampány részeként mutatták be a Balaton sütijét 2024. szeptember 26-án. A desszert szeptember 27-től 8 balatoni cukrászdában lesz elérhető. A küllemében is a Balatont idéző sütemény helyi alapanyagokból készült, hangsúlyosan jelenik meg benne az otelló szőlő, szeder, málna.

cukrászok, 2024.09.26.

Megérkezett az Airfryekek új generációja

Mostantól nem kérdés, hogy lehetséges-e gyorsan, finomat és táplálót készíteni, akár nagyobb mennyiségben is. Megérkezett a forrólevegős sütők legújabb innovációja!

gastro technológia, 2024.08.05.

Zöld Málna lett 2024-ben Magyarország Cukormentes Tortája

A szegedi Reök cukrászai hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendeznek meg.

Ország tortája, 2024.08.02.

Magyarország Tortája 2024. - Mákvirág

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „MÁKVIRÁG” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

Ország tortája, 2024.08.01.

így maradhatnak frissek a gyümölcsök

A lédús gyümölcsök szezonjának minden percét érdemes kiélvezni, akár úgy is, hogy kipróbálunk néhány ínycsiklandó receptet. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a ropogós gyümölcsök a legforróbb napokon is frissek maradjanak?

Sajtóközlemények, 2024.07.20.

Portofino Beach Club by Rácz Jenő a Lupán

Vadonatúj külsővel, Rácz Jenő sztárséf által megálmodott és a tőle megszokott magas színvonalú menüsorral és válogatott italkínálattal teszi teljessé a 2024-es strandszezont a Portofino Beach Club by Rácz Jenő, a Lupán.

gastro hangulat, 2024.07.17.

Kóstold körbe a Balatont - 2024

Hol kóstolhatod meg a legtutibb balatoni fogásokat, borokat, merre kirándulj, bringázz? A Balatoni Kör térképes Kóstold Körbe kiadványában megtalálod a hozzád leginkább passzoló balatoni helyeket!

Balaton, 2024.06.18.

Újranyitott az eklektikus Csók Bisztró

Illusztris környéken, a budapesti Andrássy úton nyitotta meg kapuit újra a Csók, mely a modern, színes gasztroélmény és a művészeti összefonódások szerelemgyereke. Itt még a zsíroskenyér is olyan szép, akár egy festmény!

Andrássy út, 2024.06.13.

"narrow"
Gear.svg