Bulinegyed

A továbblépéshez görgess lejjebb

Görgetés ikon

Ismertető

33

place_map_title

articles_title

Gluténmentes hekk a Római-parton

A Római-part egy speciális hely Budapesten: az evezőstelepekkel, hekk árusokkal és a Duna-parttal magával ragadó hangulata van. Viszont a korabeli hangulat ellenére egyre inkább megjelennek az új dolgok is és ebbe beletartozik a gluténmentes hekk is, így már mindenki leülhet egyet enni és inni a séta és a biciklizés közben!

Római-part, 2023.07.06.

Római-part és a kultúrális programok

A szabadtéri programok lehetőségei közül a Római-partot tartják a leghangulatosabbnak Budapesten. Órákat el tudnak tölteni az oda látogatók, hiszen van lehetőség sportolás szempontból evezésre kerékpározásra vagy akár egy kellemes esti sétára, és egyéb kikapcsolódási programra, úgy mint különböző büfék és éttermek kirpóbálására vagy különböző stílusú koncertek hallgatására. 

Római-part, 2021.07.13.

Az igazi hekk nyomában

Mi az a tipikus nyári étel, ami nélkülözhetetlen része a vízparti büfék kínálatának? De mitől is ilyen népszerű ez az étel? Utánajártunk!

Római-part, 2021.07.11.

A Római-part története

A Római-part népszerűsége egészen a 19. század elejééig nyúlik vissza, gasztronómia, szórakozást, sportolási lehetőség, minden egy helye. Az alábbi cikk rövid betekintést nyújt a Római-part történetébe, bemutatva a fővárosiak egyik „örökkedvenc” pihenőhelyét.

Római-part, 2021.07.11.

Római-parti étel-ital ajánló

Római-parton egész sok hely találahtó, de hova érdemes menni? Melyik az igazán megfelelő? A cikkünkben segítünk választani!

Római-part, 2021.07.11.

        array(3) {
  ["category"]=>
  array(3) {
    ["key_category"]=>
    string(2) "36"
    ["name"]=>
    string(11) "Római-part"
    ["url"]=>
    string(10) "romai-part"
  }
  ["link"]=>
  string(7) "magazin"
  ["articles"]=>
  array(5) {
    [0]=>
    array(13) {
      ["key_news"]=>
      string(4) "3762"
      ["title"]=>
      string(34) "Gluténmentes hekk a Római-parton"
      ["url"]=>
      string(43) "romai-part/glutenmentes-hekk-a-romai-parton"
      ["preli"]=>
      string(345) "A Római-part egy speciális hely Budapesten: az evezőstelepekkel, hekk árusokkal és a Duna-parttal magával ragadó hangulata van. Viszont a korabeli hangulat ellenére egyre inkább megjelennek az új dolgok is és ebbe beletartozik a gluténmentes hekk is, így már mindenki leülhet egyet enni és inni a séta és a biciklizés közben!"
      ["text"]=>
      string(7111) "

Budapesten, Buda északi részén, a III. kerületben található egy olyan partszakasza a Dunának, ami még érintetlen. Természetes környezetében a Római parton megannyi fák árnyékába, a csónakházak mellett található a Hekk Mester büfé. Már első pillantásra is szimpatikus hely, a kis piros kockás terítők az asztalon, gyönyörű kilátással a Dunára.

Juhász Ferenc - akit mindenki csak Janó, a Hekk Mester néven ismer - már 11 éve megtalálható a Római parton. Kisgyermek kora óta tudta, hogy a vendéglátással szeretne foglalkozni. Mindig vonzotta a vendéglátás. Több vendéglátó egységet is vezetett mikor 2012-ben megnyitotta társtulajdonosként a Hekk Mestert, majd 2018-ban egyedüli tulajdonosként átköltözött jelenlegi helyére.Horváth Ferenc - Hekk Mester


 „A magyar  gasztronómia olyan gyors fejlődésen megy keresztül, amit a büfék sem hagyhatnak figyelmen kívül, gyorsan reagálnunk kell az igényekre.  Régebben csak 10-12 féle étellel álltunk a vendégeink rendelkezésére, most csak a halételeink teszi ki ezt a számot. Bár a Római part kifejezettem a Hekkimádók Mekkája, ki kell szolgálnunk minden igényt, ezért bővitetettük ki az étlapunkat, hozzáigazítva a megváltozott étkezési szokásokhoz. A vegetáriánusoknak a többféleképpen elkészített sajtok mellett saláták is találhatóak az étlapunkon.

Most egy új projektben vagyunk benne, ami a glutén érzékenyeket érinti. Felkerült az étlapunkra a gluténmentes hekk is, ami Cosori air fryerben készül. Ez egy légkeveréses sütő, amiben kizárólag ezek a speciálisan fűszerezett halak készülhetnek, ezzel biztosítva a teljes gluténmentességet. A panírhoz Szafi konyhájából kapjuk az alapanyagot, és a fűszereket.

"Tulajdonosként mindig arra törekszem, hogy a legjobb kiszolgálásban részesüljenek a vendégeim, és a legjobb minőségű étel kerüljön az asztalukra. Rengeteg visszatérő vendégünk van, akik már szinte barátként jönnek hozzánk.” - mondta Janó, a Hekk Mester

Idén több budapesti hekkezőt is teszteltek a gasztronómiai portálok munkatársai, azonban csak a Hekk Mester kapott 10/10-es minősítést, így Ők lettek Budapest legjobb hekkezője. Örülhetünk, hogy Budapestnek van egy Római partja. Igazi retró érzés tölti el azokat az embereket, akik ide látogatnak, de azért a gasztronómia is lépést tart a divattal. Jó ide lejönni, sétálni, biciklizni, enni egy finom hekket, majd hideg fröccsel leöblíteni, megúsztatni a halat.

A római part legújabb nagy fogása: megérkezett az egészségtudatos Fitnessz-hekk

Idén nyáron már gluténmentes, diétás hekket is ehetünk Óbudán

A hekk a hetvenes évek óta kultikus pontja a hazai vízparti büfék kínálatának. A gluténérzékenyeknek és az egészségtudatosan étkezőknek azonban eddig kétszer is meg kellett gondolniuk, hogy bevállalják-e ezt a retro finomságot. Mostantól azonban sokkal egyszerűbb a döntés: a Római parti Hekkmester az idei szezonban kínálatára tűzte a gluténmentesen, airfryer-ben és minőségi alapanyagokból készülő, egészséges Fitness Hekket.fitness hekkA Fitness Hekk jó minőségű hekkből, a Hekk Mester titkos panírjával, és gluténmentes lisztkeverékből készül. A halat nem az eddig megszokott bő olajban merítik meg, hanem forró levegővel sütik ízletesre egy airfryer-ben, így nem csak a gluténérzékenyeknek, hanem a diétázóknak is remek választás lehet.

Forradalmi újítás a Hekk Mesternél

Az idei évben több budapesti hekkezőt is teszteltek a gasztronómiai portálok munkatársai, azonban csak a legendás Hekk Mester érdemelte ki a 10/10-es minősítést, így 2023-ban ők lettek Budapest legjobb hekkezője.

„11 éve üzemel a Hekk Mester a Rómain. A kínálatunk főleg klasszikus strandételekből áll. Idén mertünk nagyot álmodni, és négy cég összefogásából, de személyes indíttatásból született meg a klasszikus hekk gluténmentes, egészségfókuszú változata. Heteken át folyt a tesztelés, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Ez Magyarországon először nálunk kapható, és a visszajelzések alapján hiánypótló termék” – árulta el Juhász F. Janó, a Hekk Mester. Hozzátette, a minőségi alapanyagok legalább annyira fontosak, mint a jó recept, így az összefogásnak hála születhetett meg ez az ízletes újdonság.

Így készítheted el otthon!

A hekkmester receptjében van egy titkos összetevő is, ezért az otthoni kísérlet biztosan nem lesz pontosan ugyanolyan, de segítünk, mikre figyelj, ha megkívántad a hekket és elkészítenéd magadnak a fitnessz-verzióját.

Mindennek alapja: a hekk

A hekk csak jó minőségű halból lesz az igazi. A minőségi hekk argentín vagy falklandi, ilyeneket találunk például a Bahamas kínálatában. Az is fontos, hogy melyik hekkhalfajból származik, mert a legjobb minőségű a merlocius hubbsi, ennek van a legszebb, legvastagabb fehér húsa. Természetesen a frissesség is nagyon fontos, amit a kifogástól a fagyasztásig eltelt időben mérnek. A kifogás után rögtön, még a hajón fagyasztott hekk marad a legfrissebb.

Mentes morzsa a gluténérzékenyeknek

Ha gluténmentes változatot szeretnénk, jól meg kell választanunk a liszt és a panírmorzsa gyártóját, hogy valóban mentes-e a termék, meg kell nézni, milyen vizsgálatokat végeznek. Emellett az összetevők is kulcsfontosságúak, mivel a legtöbb gluténmentes termék gyors felszívódású, rostszegény, és az amúgy is sérült bélflórárára nincsen jó hatással. A Szafi-termékek ezzel szemben lassú felszívódású szénhidrátokat, rostokat tartalmaznak, így nem lehet velük mellényúlni.

Bő olaj helyett forró levegő

A magyar konyhában népszerű és gyakran fogyasztott fogások többnyire zsíros, kalóriadús falatok. Ezeket azonban egészségesebben is elkészíthetjük, ha a bő olajat vagy zsírt lecseréljük egy airfryer-re. A választásnál arra figyeljünk, hogy mekkora a kosárméret, egy 4 fős család számára az 5 literes változat az ideális. A jobb eredmény érdekében az alul-felül is fűtőszállal felszerelt darabok között érdemes válogatni, ilyenek a Cosori termékei is.COSORI Air Fryer

" ["kiemelt"]=> string(1) "1" ["cat_name"]=> string(11) "Római-part" ["cat_url"]=> string(10) "romai-part" ["date_modified"]=> string(19) "2023-06-27 10:22:30" ["date"]=> string(19) "2023-07-06 10:50:00" ["szerzo"]=> string(23) "dr. Kovács T. Lóránt" ["kep"]=> string(24) "upload/magazin/3762.webp" ["subtitle"]=> string(24) "Római-part, 2023.07.06." } [1]=> array(13) { ["key_news"]=> string(4) "3363" ["title"]=> string(40) "Római-part és a kultúrális programok" ["url"]=> string(47) "romai-part/romai-part-es-a-kulturalis-programok" ["preli"]=> string(426) "A szabadtéri programok lehetőségei közül a Római-partot tartják a leghangulatosabbnak Budapesten. Órákat el tudnak tölteni az oda látogatók, hiszen van lehetőség sportolás szempontból evezésre kerékpározásra vagy akár egy kellemes esti sétára, és egyéb kikapcsolódási programra, úgy mint különböző büfék és éttermek kirpóbálására vagy különböző stílusú koncertek hallgatására. " ["text"]=> string(3965) "

A Római-part 

Az, aki a Budapesten és a vonzáskörében elérhető programok között keresgél, elég hamar találkozni fog a Római-part nevével. Sokak szerint van egy balatoni hangulata az ott megtalálható éttermek és büfék miatt.

A Római-part, a turisták által is kedvelt partszakasz Óbuda északi részén található a Duna mentén. Az Aranyhegyi-patak torkolatától a Losonc utcáig tartó szakasz, a Rómaifürdő nevű városrész Duna-menti sétánya. 

Megközelíthetőség szerint az a különlegessége, hogy az odatartó vagy a partszakaszon áthaladó buszokon (106,34) kívül HÉVvel  is el lehet érni. 

 

A Római-part nyújtott programlehetőségek

Nehéz összeszámolni, hogy a Római-part pontosan hányféle lehetőséget kínál az arra járó emberek számára. Legyen szó sportolásról, kikapcsolódásról családi és baráti körökben, vagy csak szimplán egy sétáról, mindig akadnak opcionális programok, amelyek rendelkezésünkre állnak. 

Az örök kedvence a látogatóknak gasztronómiai és kikapcsolódási szempontból a Fellini Római Bisztró, amely nem csak italokat és ételeket foglal magában, hanem bizony szórakoztatási programokkal sem marad el. Így például a hozzájuk ellátogató vendégek élvezhetik a folyóparti mozi-, illetve színházi előadásokat, koncerteket, vagy akár az egyik legnagyobb büszkeségükkel, a mozgókönyvtárral is megismerkedhetnek. Mindezt megtehetjük, miközben sziesztát tartunk egy nyugágyban a Duna mellett. Hasonló dunaparti hely a NAP bácsi (Fellini mellett),  ahol babzsákokon, feküdhetünk és mellettünk levő kis kerekes kocsikra tudjuk tenni az italokat.

A sportolók sem unatkoznak a parton, hiszen olyan izgalmas választék áll rendelkezésükre, mint az egy-, illetve kétszemélyes tengeri vagy túra kajakozás, kenuzás. Azok számára, akik nem használják rendszeresen ezeket a vízi eszközöket, fennáll az esély kísérőt is szervezni maguk mellé, hogy ne maradjanak egyedül abban az esetben, ha valami gond merülne fel evezés közben.

A csónakházak, vele együtt pedig az evezős sportok az 1920-as évektől jelentek meg a partszakaszon, ezzel el is kezdődött a lehetőségek kihasználása. Emiatt több tízezren főleg a főváros mellett elő emberek jártak ide nyaralni.  Az 1970-es évektől hanyatlásnak indult, ám annak ellenére, hogy kicsi evezős bázis van jelen a Római-parton, ők kitartóan állják a sarat, és amennyit ki tudnak hozni belőle, azt megteszik. 

 

A Rómaistrand-fürdő 

Azok számára, akik a klasszikus strandokat szeretik a Római strandfürdő is rendelkezésre áll nyáron a partszakasz közelében. 

Különböző medencékkel vár akár sport szintjén úszni, akár lubickolni a felnőtt- és gyerek strandmedencékben vágyik az ember. Ezen kívül van lehetőség szaunázni, kipróbálni a csúszdaparkot, ami öt különböző alakú 29-119 méter hosszúság között lévő csúszdát foglal magában vagy akár a gyerekek számára kialakított játszóteret.

Parkolásra díjmentesen van lehetőség. Az értékmegőrzés miatt sem kell izgulnunk,: szekrényes öltözőket tudnak az odalátogató emberek igénybe venni.

 

" ["kiemelt"]=> string(1) "0" ["cat_name"]=> string(11) "Római-part" ["cat_url"]=> string(10) "romai-part" ["date_modified"]=> string(19) "2021-07-13 20:18:30" ["date"]=> string(19) "2021-07-13 00:00:00" ["szerzo"]=> string(14) "Gubricza Laura" ["kep"]=> NULL ["subtitle"]=> string(24) "Római-part, 2021.07.13." } [2]=> array(13) { ["key_news"]=> string(4) "3355" ["title"]=> string(23) "Az igazi hekk nyomában" ["url"]=> string(33) "romai-part/az-igazi-hekk-nyomaban" ["preli"]=> string(155) "Mi az a tipikus nyári étel, ami nélkülözhetetlen része a vízparti büfék kínálatának? De mitől is ilyen népszerű ez az étel? Utánajártunk!" ["text"]=> string(3491) "

Magyarországon a 70-es években lett igazán népszerű, akkoriban még sokszor úgy emlegették: csacsihal. Ezzel a megnevezéssel ma már ritkán találkozni, maga a fogás azonban most már nélkülözhetetlen része a vízparti büfék kínálatának.

Honnan származik a hekk?

A hekk, vagy latin nevén a Merluccius merluccius egy tengerekben élő ragozódó faj. A gerinceseken belül a tőkehalak rendjébe tartozik.  Habár az egyik legnépszerűbb nyári standétel itthon, ugyanakkor mégsem hazai halról van szó, ugyanis nem az országban található vizekből származik (Argentínából, Chileből, Peruból). Az állat az Atlanti-óceán európai partjainál honos, ám Magyarországra leginkább Dél-Amerika, illetve Afrika partjainál kifogott példányok kerülnek.

 

Miért pont hekk?

A hekkben kevés szálka van, azok is annyira aprók, hogy elroppan evés közben és nem veszélyes az emberre.

A tökéletes hekk titka

Ahhoz, hogy megtapasztaljuk az igazi, hamisíthatatlan nyári ízélményt, nagyon fontosak az megfelelő alapanyagok. Az első és talán a legfontosabb, hogy megfelelő minőségű halból készüljön az étel, hiszen ez az alapja mindennek. A második fontos összetevő a panír, mely során a liszthez őrölt fűszerpaprikát adnak hozzá, majd tojásba mártják a halat, végül pedig ismét megforgatják a paprikás lisztben. Ezután teszik bele a forró olajba és sütik aranybarna színűre. A cél, hogy a végén kívül ropogós, belül pedig puha és omlós állagú legyen.

 

Mit együk a hekk mellé?

Egyéni ízlés kérdése, hogy mit társítunk a hal mellé. Ha azonban tanácstalanok vagyunk, érdemes a tapasztaltakra hallgatni. Nem lőhetünk mellé, ha megfigyeljük, hogy a legnépszerűbb büfék milyen köretekkel kínálják az ételt. A kovászos uborka, sült krumpli és a kenyér nélkülözhetetlen, de szoktak ajánlani mellé tartármártást vagy majonézes salátát is.

 

Egy jó hekk a Római-parton?

Bár sokan úgy gondolják, hogy ez az étel leginkább a Balatonhoz köthető, a Duna-parti helyeken is éppúgy van létjogosultsága. Nem számít, hogy tó vagy folyó, a lényeg, hogy ha vízpart, akkor bizony jöhet a strandkaja. Budapest egyik legjobb kiülős, lazítós helye egy meleg nyári napon, az bizony a Római-part. A kikapcsolódás, strandolás vagy baráti találkozás elengedhetetlen része pedig egy jó étkezés. Menjünk el a Római-parton a szálloda hajóhoz és annak környékén sok jó büfét találunk.

 

Hekk a Budapesten

Ha azonban a Római-partra nincs lehetőségünk kijutni, akkor sem vagyunk bajban, hiszen a város számos különböző pontján találhatunk olyan helyeket, ahol érdemes megkóstolni a hekket. Ilyen például a Népszigeten található Wasser, ahol a halak mellet már hagyományos magyar ételek is fent vannak az étlapon. Vagy ott van a pesti oldalon található Halas Guszti, ahol a hekken kívül a keszeget is érdemes megkóstolni. A budai oldal se marad jó hely nélkül, hiszen ott van például a Dunaparti Megálló, ami mellett nehéz észrevétlenül elmenni, hiszen a büfé valójában egy hatalmas piros busz Budapfoknál, a hangulat pedig garantált.

" ["kiemelt"]=> string(1) "0" ["cat_name"]=> string(11) "Római-part" ["cat_url"]=> string(10) "romai-part" ["date_modified"]=> string(19) "2021-07-12 07:00:11" ["date"]=> string(19) "2021-07-11 00:00:00" ["szerzo"]=> string(11) "Guba Márti" ["kep"]=> NULL ["subtitle"]=> string(24) "Római-part, 2021.07.11." } [3]=> array(13) { ["key_news"]=> string(4) "3356" ["title"]=> string(25) "A Római-part története" ["url"]=> string(33) "romai-part/a-romai-part-tortenete" ["preli"]=> string(292) "A Római-part népszerűsége egészen a 19. század elejééig nyúlik vissza, gasztronómia, szórakozást, sportolási lehetőség, minden egy helye. Az alábbi cikk rövid betekintést nyújt a Római-part történetébe, bemutatva a fővárosiak egyik „örökkedvenc” pihenőhelyét." ["text"]=> string(4437) "

A Római-part Buda északi csücskében található, közel 10 kilométer hosszú partszakasz. Az óbudai partszakasz az Aranyhegyi patak torkolatától egészen Budapest határáig terjed. Minden évszakban népszerű úti cél, Egy hosszú téli nap után pihentető kikapcsolódás egy rövid séta a fagyos Duna –partján, tavasszal az ébredező természet lágy ölén sétálva, nyáron a naplementében sétálva, ősszel pedig a fák sárguló levelei alatt sétálva élvezhetjük adottságait. Mindenki kedvence, hiszen a főváros minden részéről könnyedén megközelíthető. Egy forró nyári napon egy egész napot eltölthetünk a vízpart mellett. A család minden tagja és kedvenc négylábú barátunk is biztosan élvezni fogja az itt eltöltött időt. Kiváló kerékpáros útvonal, kedvez az evezős sportok szerelmeseinek és egy hosszú nap után egy nagyfröccs társaságában átbeszélhetjük a nap legfontosabb történéseit.

A retro-életérzés tagadhatatlan a különböző vendéglátó egységekből kiáramló illatoknak köszönhetően, hiszen a ropogósra sült hekk, a sajtos-tejfölös fokhagymás lángos és egy korsó sör a Római-part elmaradhatatlan velejárója.

Római-part története

A Római-part története egészen a 19. század közepéig vezethető vissza. A fővárosi és környéki lakosok kedvelt fürdőzőhelye, a vízi élet felkapott központja volt. Az evezős sportok meghonosítását a kor két kiemelkedő alakjának, Széchenyi Istvánnak és Wesselényi Miklósnak köszönhetjük. További érdekesség, hogy a Római-parton 1842-ben rendezett első evezős versenyt a Lánchíd tervezője Clark Ádám nyerte meg.

A 19. század végén megalakult az evezős szövetség. Későbbiekben pedig összesen 23 csónakház működött a Római-parton. A parti gasztronómia már a kezdetektől együtt fejlődött a part történetével.

A 20. század elején már öt csárdát – Tüzes, Nap néni, Nap bácsi, Bivalyos, Haraplak -, két vendéglőt – Lieb, Burgermeister - és három szabadstrandot – Hungária, Duna, TUNGSRAM - találhattunk meg a partszakaszon.
Leghíresebb és legrégibb a Bivalyos csárda, melyet 1798-ban a gázlónál kialakult vásártér mellé építettek. A bivalykereskedők itt vásárolták meg a gazdáktól az állatokat. Már a korabeli katonai felmérés térképén is megtalálható volt a csárda akkori W. h. jelzése. A csárda köré gyűltek a kézművesek is: kirakodóvásáraik a mai búcsúk hangulatát idézték. Az 1930-as évektől a római-parti élet és a vadevezősök kedvelt szórakozóhelyévé vált.

Az 1953-as árvíz után megépítették a Nánási úti és a Királyok útja melletti nyúlgátat, 1980-re pedig elkészült a Duna mellett futó Békásmegyeri-lakótelepet is védő gát, azaz a római-parti végleges védmű első szakasza. Ez Pünkösdfürdő utcától a város határáig kiváltotta a Királyok úti gátat.

A 20. században a Római-part a fővárosi vízi sportok paradicsomává vált. A Római-part egyet jelentett a Dunával és a csónakházzal. Vállalati, egyesületi és magán csónakházak tucatjait építették fel, Hétvégeken a fővárosiak a tiszta vizű Dunában fürdőzéssel pihenték ki a hét fáradalmait, az aktív pihenés szerelmesei kajakba/kenuba pattantak és áteveztek a közeli Lupa-szigetre vagy Szentendrére. Sajnos a vízminőség romlása miatt a fürdőhelyeket 1973-ban megszüntették.

A modern Római-part

A rendszerváltás után a vállalati üdülőházakat és a csónakházakat privatizálták. Így sajnos többségük bezárt, átépítették vagy lebontották őket. Helyükre a 2000-es évek elején lakóparkokat kezdtek el építeni. Számos változáson ment keresztül az elmúlt 21 évben a partszakasz. Új éttermek, szállodák, különböző vendéglátói egységek jöttek-mentek: azonban a Római-part varázsa a régi maradt.

A korábbi csendes hétvégi pihenő övezetből mára egy nyüzsgő, hétvégente zsúfolt, programokban gazdag központ alakult ki. A 23 csónakházból jelenleg öt működik. A természeti értékek megőrzésének hála és az öreg fák lombjai alatt pihenve újra és újra átélhetjük a 100 évvel ezelőtti hangulat.

" ["kiemelt"]=> string(1) "0" ["cat_name"]=> string(11) "Római-part" ["cat_url"]=> string(10) "romai-part" ["date_modified"]=> string(19) "2021-07-12 07:00:11" ["date"]=> string(19) "2021-07-11 00:00:00" ["szerzo"]=> string(12) "Veres Eszter" ["kep"]=> NULL ["subtitle"]=> string(24) "Római-part, 2021.07.11." } [4]=> array(13) { ["key_news"]=> string(4) "3357" ["title"]=> string(32) "Római-parti étel-ital ajánló" ["url"]=> string(39) "romai-part/romai-parti-etel-ital-ajanlo" ["preli"]=> string(134) "Római-parton egész sok hely találahtó, de hova érdemes menni? Melyik az igazán megfelelő? A cikkünkben segítünk választani!" ["text"]=> string(4637) "A Római-part egy békebeli terület Budapest északi részén, ahol megállt az idő. A parti fák árnyékában ehetünk, ihatunk és közben valahonnan mindig szól a zene – de csak annyira, hogy hallatszódjon a Duna csobogása. Igazi élmény lehet mindenki számára, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik a mindennapjaiban!

Hol is van a Római-part?


A Római-part Óbudán található a Duna parton. Ez egy majdnem 4km hosszú terület, ami az Északi-összekötő híd és az Aranyhegyi patak között található. Széltében pedig a Duna és a Nánási út határolja.
Érdemes a szálloda hajóhoz menni, nagyjából az a Római-part közepe és onnan sétálni egy kicsit fel és le, hogy a megfelelő helyet ki lehessen választani.

 

Hogy lehet eljutni a Római-partra?


A római partra legjobb biciklivel menni, mert úgyis akkor megyünk oda, amikor jó idő van – és ha biciklivel megyünk, akkor legalább ihatunk is :) Az Eurovelo 6-os bicikliút a Római-partnál halad el, így könnyen és biztonságosan eljuthatunk oda.

Természetesen mehetünk autóval is, de arra fel kell készülni, hogy kicsit nehézkes a parkolás, mert nincs dedikált parkoló, a Duna partra menő utcák (inkább nevezzük szervízútnak) szűkek és általában teli vannak. Vadászni kell a helyet...

Mehetünk BKK-val is, a HÉV egy jó opció, de ilyenkor egy kicsit többet kell gyalogolni. De a 106-os vagy 34-es busszal is ki tudunk jutni.
Korábban még (BKK) hajóval is kimehettünk, de ez a lehetőségünk már megszűnt.

Ha valaki hajóval szeretne érkezni a Dunán, akkor javasoljuk, hogy a Budapest BBQ-nál kössön ki (és egyen egy jó szendvicset).


Mit együnk / mit igyunk a Római-parton?


Klasszikus étel a hekk – vagy a kolbász, kovászos uborkával, kenyérrel (vagy hasábbal) és tartárral. Hozzá sör vagy fröccs dukál – gyerekeknek almafröccs. Menjünk ki ebédre és a szállóda hajó környékén levő helyeknél rendeljünk egyet. A nevünkön fognak szólítani és úgy kapjuk meg az ételt.
De ha más fajta ételt szeretnénk enni, akkor is sok lehetőség közül tudunk választani:
- Ha pizzát szeretnénk, akkor látogassuk meg a Kupak & Dugó nevű helyet, ahol nápolyi pizzát kaphatunk
- Ha street foodot szeretnénk, akkor a MIAMOR a megfelelő hely (vegánoknak is!), ahol food truck-ok várnak bennünket
- A BBQ ételre fáj a fogunk, akkor irány a Budapest BBQ (a mobilgát mellett)
- Ha valaki bogrács ételre vágyik, akkor a Két Rombusz udvarán ezt is megkaphatjuk – de ezt saját magunknak kell elékszíteni! Kapunk bográcsot, fát a tűzhöz, de az alapanyagot magunknak kell vinni. Ideális lehet kisebb társaságok számára!
- De akár kenyérlángost is ehetünk a Szittya Pitában
- Ha valaki elegánsabb / modernebb környezetben szerretne bistro ételeket enni, akkor nekik a Molo vagy a Nebro nevű helyeket ajánljuk

Az ebéd után együnk egy fagyit! Akár a Czienel cukrászdában (vagy az Evezős Sörkert mellett kihelyezett részlegükben), akár a Minus 11-ben (ez a Római-part északi részén, a mobilgát utáni területen található). Mindkettő helyek kiváló minőségű fagyit kaphatunk.

Aztán jöhet egy kis ejtőzés a fák alatt! Ehhez az alábbi helyeket ajánljuk
- Két Rombusz » itt két régi romos autóbusz (rom-busz) található, aminek a tetejére vagy ami elé kiülhetünk pihenni
- Nyárfás kávézó » ez a Római-part déli részén található, jó rálátással a Dunára. Nevét onnan kapta, hogy a teraszon van egy nagy nyárfa, amit körbe építettek
- Kupak & Dugó » Ez egy kerthelyiség, ahol fák árnyékában ihatunk többek között kisüzemi borokat és kézműves söröket

A nap végét érdemes a Felliniben vagy a NAP bácsiban zárni. Itt ki tudunk feküdni egy nyugágyban a Duna partra és kényelmesen tudjuk nézni, ahogy elcsöndesedik minden.
(Viszont itt figyelni kell a Duna vízállására, mert magas vízállás esetén a sóderes part nincs kint, így nem tudunk kifeküdni a nyugágyakba!)

Este pedig a hangokat érdemes követni, mert a Csónakházban vagy az Evezős Sörkertben vagy a Kupak & Dugóban folytatódik a zenés táncos mulatschág, azaz party hajnalig..." ["kiemelt"]=> string(1) "0" ["cat_name"]=> string(11) "Római-part" ["cat_url"]=> string(10) "romai-part" ["date_modified"]=> string(19) "2021-07-12 07:00:59" ["date"]=> string(19) "2021-07-11 00:00:00" ["szerzo"]=> string(23) "dr. Kovács T. Lóránt" ["kep"]=> NULL ["subtitle"]=> string(24) "Római-part, 2021.07.11." } } }
Gear.svg